Tom Cruise a Reichstagban lesz titkosügynök

2004.06.07. 12:45
Cruise a Mission Impossible harmadik részében a Reichstagban szeretett volna forgatni, erre azonban nem kapott engedélyt. A héten várhatóan mégis meg tud egyezni a német hivatalnokokkal, és a gyümölcsöző gazdasági megállapodást úgy tűnik, az sem veszélyezteti, hogy Cruise a Németországban sokáig betiltott szcientológia vallás egyik legismertebb arca.
Tom Cruise engedélyt kapott arra, hogy használja a német parlament épületét a Mission Impossible harmadik részének forgatásakor - írja az Ananova. A hivatalnokok eredetileg elutasították a kérelmet, de a parlamenti szóvivő, Hans Hotter szerint úgy tűnik, a héten sikerülhet megállapodásra jutniuk a stúdióval.

Sztárok a szektában

A kölcsönös párbeszéd, valamint a pozitív döntés lehetősége már csak azért is meglepő fejlemény, mert a német törvényhozás évekig tiltotta a Szcientológiai Egyház tevékenykedését Németországban, szektának minősítve a szervezetet. A vallás követői közt található Tom Cruise és sok más hollywoodi híresség - többek közt John Travolta és felesége, Kelly Preston, valamint Dustin Hoffmann, Kirstie Alley, Larry King és Lisa Marie Presley - is, és a német döntés akkoriban komoly felzúdulást keltett az egyház támogatói közt. A vallás közismert követői például a vallásszabadság megsértésével vádolták meg a német kormányt, Cruise maga pedig Németország amerikai nagyköveténél közbenjárva próbált lobbizni a vallás érdekében. Nem tudni, hogy emiatt-e, de 2002 novemberében a német törvények ismét elismerték az egyház tevékenységét, tavaly pedig teljes adómentességet is biztosítanak a szervezetnek.

Pénz beszél

Úgy tűnik, hogy a régi hitviták egyik felet sem nem befolyásolják a gazdasági kapcsolatok kiépítésében. A stáb eredetileg a Reichstag híres üvegkupolájában szerette volna felvenni a film néhány jelenetét, és bár erre nem kapott engedélyt, most úgy tűnik, hogy beengedik őket abba az épületegyüttesbe, ahol a parlamenti képviselők irodái vannak. A Berliner Zeitung értesülése szerint ez azt jelenti, hogy ha a kupolába nem is jutottak be, a filmeseknek lehetőségük adódik arra, hogy a Reichstag közelében forgassanak, háttérnek használva ezzel a történelmi épületet. A forgatások a parlamenti szünnapokon történnek majd, nehogy megzavarják a képviselők lelki nyugalmát.