horoszkóp

Kiakadtak a pszichiáterek Tom Cruise-ra

dns
2005.06.28. 15:09
Tom Cruise ismét kritizálta a pszichiáterek munkáját egy televíziós műsorban, ahol egyébként azért jelent meg, hogy reklámozza a Világok harca című filmet. Az orvosokat tömörítő szakmai szervezet ezúttal elvesztette a türelmét, és közleményben tiltakozott a színész alaptalan vádjai ellen.

A pszichiáterek elvesztették a türelmüket Tom Cruise sorozatos pszichológiaellenes kirohanásai miatt. Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség (APA) ezért közleményt fogalmazott meg, amelyben kritizálja a színész kijelentéseit. "Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy Tom Cruise arra használja az ismertségét, hogy a saját ideológiai nézeteit terjessze" - idézett a közleményből a BBC News.

Bizonyítani tudják

A 36 ezer orvost tömörítő szervezet nyilatkozói szerint a mentális betegséggel küszködő embereket Tom Cruise elriasztja a tényleges kezeléstől. A színész kirohanásaiban nem közölt sok eredeti gondolatot. A világon rengeteg ember nem ért egyet azzal, hogy a pszichiáterek nagy súlyt helyeznek a gyógyszeres terápiákra a mentális betegségek kezelésében. "Száraz statisztikai adatokkal, felmérések eredményeivel pedig tudjuk bizonyítani, hogy a kezeléseink sikeresek" - tette hozzá a szövetség.

A közvélemény szerint Tom Cruise mostanában túl indulatosan és korlátoltan érvel, ráadásul a tévében is öncélúan hozza szóba a nézeteit. Legutóbb az NBC-n futó The Today Show tévéműsorában keveredett éles vitába a műsorvezetővel, amikor a Világok harca című filmjének népszerűsítése közben az antidepresszánsokra terelte a szót. A színész a Szcientológiai Egyház tanítására hivatkozva közölte "a pszichiátria nélkülözi a tudományos alapot, egyfajta áltudomány. Maga nem ismeri a pszichiátria történetét. Én igen" - állította a színész, aki a legutóbbi slágertémáját, Brooke Shields esetét folytatta.

Sorozat és depresszió

Néhány hete a színész kijelentette, Brooke Shields karrierjét egyértelműen egy Paxil nevű antidepresszáns törte ketté, amelyet a színésznő a szülés utáni depressziójának kezelésére kapott. Shields korábban elmondta: nemcsak levert volt annak idején, de az öngyilkosság gondolatával is foglalkozott. Tom Cruise azonban minden orvosi előtanulmány nélkül azt állította, kolléganőjének inkább vitaminkészítményeket kellett volna szednie, mert úgy tudja, a szülés utáni depressziót a hormonok megváltozott működése okozta. A hormonok és a vitamin összefüggéséét nem részletezte, de ekkor az orvosok még inkább mosolyogtak a kijelentéseken, mintsem hivatalosan felléptek volna ellenük.

Tom Cruise azonban látszólag kampányt folytat a pszichiátria ellen, mert a szcientológiai egyház, amelynek a színész is elkötelezett híve, nem fogad el semmilyen kezelést, ami a tudatállapotot befolyásolja.