Színházi szerepeiben sorra aratja az elismeréseket, a kritika és a közönség is egyaránt szereti, az I Love Budapest és a Citromfej nyomán pedig már a mozinézők is ismerhetik Csányi Sándor nevét. 2003-ban főszerepet kapott Antall Nimród Kontroll című filmjében, amelyben szerelmes BKV-ellenőrt alakít. Rendhagyó témaválasztása ellenére a film az elmúlt hónapokban nézettségi rekordokat döntögetett, Csányi Sándor neve pedig ezzel - egyre növekvő rajogótábora örömére - a színházi rovatokból végre a címlapokra került. Most a készülő Terézanyu álompasiját alakítja.
A kávéházi zsongásban küzdünk az öngyújtókkal, közben bevallom neki, hogy idejövet csak a Nyugatinál, a mozgólépcsőn döbbentem rá, hogy nincs jegyem.

Velvet: Neked van bérleted?

Csányi Sándor: Nincs (nevet), de jegyem szokott lenni. Különben is, hogy nézne ki, ha épp engem kapnának el? Elég rosszul venné ki magát, ha elkezdenék arra hivatkozni, hogy játszottam egy filmben, amiben ellenőrt alakítottam.

V: A Kontroll csodás nézőszámokat produkált, ez a Te érdemed is. Elégedett vagy?

Csányi Sándor
Tekintse meg képeinket!
Cs.S. A Kontroll sikerével elégedett vagyok. De ha például azt mondják, hogy én jó voltam ebben a filmben, nekem azonnal az ugrik be, hogy lehet, de ehhez kellett egy rendező, egy operatőr, egy vágó; hogy ez nem az én érdemem. Amit a filmben látsz, jobban is sikerült annál, mint amit én valóban tudok.

V: Antal Nimróddal ismertétek egymást a film előtt is?

Cs.S.: Nem, nagyon hirtelen jött ez a felkérés, Nimród alig egy héttel a forgatás tervezett kezdése előtt szólt nekem. Eleinte úgy tűnt, hogy talán nem is fogom tudni csinálni: nap közben próbálok, este előadás, aztán rohanás a forgatásra - de szerencsére valahogy mindig úgy jött ki, hogy sikerült ezek közt egy-két órát, vagy legalább egy cigiszünetnyit aludni.

V: Szép, hogy a Kontrollban kisebb epizódszerepekben feltűnnek olyan nevek, mint Cserhalmi György, Eszenyi Enikő, Kulka János...

Cs.S: Annyira nyitottak és lelkesek voltak, hogy szinte ingyen vállalták ezeket a szerepeket. Közben pedig azzal is rengeteget segítettek, hogy mennyire hittek bennünk. Eszenyi Enikő például többször is lejött, holott csak az első nap volt kamera előtt. Ennek ellenére további három-négy éjszaka is ott volt, megnézte az elkészült anyagokat. Tényleg érdekelte, hogy mi lesz ebből. Ezek a dolgok bennünket is lelkesítettek, nagyon sokat lendített a hangulaton.

V: A Kontroll borongós szerelmi története után idén egy könnyed, "csajszis" film jön: sármos, fiatal üzletembert játszol a készülő Terézanyuban. Ég és föld?

Cs.S.: Egyáltalán nem esik olyan távol a kettő egymástól, a Terézanyu rendezője, Bergendy Péter például egy kis szerepben feltűnik a Kontrollban is. A Terézanyu kifejezetten közönségfilmnek készül, és amellett, hogy nagyon jó alapanyaggal dolgozunk, mi is igyekszünk beletenni valami pluszt. Dávid szerepében az a jó, hogy el lehet játszani azt a figurát, amiről az ember általában csak álmodozik: hogy milyen lenne, ha olyan igazi nagyon jó pasi lenne, nagystílű, sármos gavallér, akinek hihetetlenül jó humora van... hát, tessék, talán ilyen lenne. Hámori Gabival pedig igazán nagyon jó szerelmespár vagyunk, már a főiskola óta játszunk együtt.

V: Bodó Viktornak mindkét eddigi filmjében szerepeltél: a 2000-ben készült Citromfejben, és a tavalyi Jött 1 busz-ban is. Jól tudom, hogy vele is a főiskoláról ismeritek egymást?

Cs.S.: Igen, Viktorral egy osztályba jártunk a színész szakon. Az egyik kedvenc partnerem volt, de időközben rájött, hogy valójában a rendezés érdekli. A Jött 1 busz is az ő ötlete volt, sajnos menet közben máshogy alakult, mint ahogy eredetileg elképzelte, és a végeredmény szerintem nem is lett olyan jó, mint amit ebből az ötletből ki lehetett volna hozni.
Egész más volt a Citromfej, azt nagyon élveztem, egész hihetetlen, hogy szinte nulla forintból egy ilyen jó hangulatú, működő dolgot tudtunk csinálni.

V: Amellett, hogy szerepelsz filmekben, nézed is őket?

Klikk a képre!
Cs.S.:A mostani trendek közül a dogma-filmeket nagyon-nagyon szeretem: iszonyatosan ki vannak találva; a történet is mindig hihetetlenül bátor és végiggondolt, és bár folyamatosan improvizálnak, mégsincs bennük egyetlen felesleges mondat sem, hihetetlenül jók a színészek. Az amerikaiak is tudnak filmet csinálni, ők még a gagyit is nagyon hatásosan adják elő. A hatás az az eszköz, amit jó ízléssel lehet és kell is használni, és érdekes módon itthon ettől mintha ódzkodnának. Többen mondták, hogy a Kontroll vége érzelgősre sikeredett, szerintem ez nem így van, még rá is lehetett volna tenni egy lapáttal. Az érzelmek bemutatásától nem kellene ennyire félni, szerintem nagyon vágynak rá az emberek.

V: Gyerekként nem is akartál tűzoltó vagy katona lenni? Esetleg BKV-ellenőr?

Cs.S.: Engem világéletemben ez érdekelt, nem is értek semmi máshoz. Nem tudok semmit eladni, nem tudok semmit megszerelni: színész akartam lenni, és nem tudnék semmi mást csinálni ezen kívül.