Dr. Csernus bevallotta: ő is volt 'kis pöcs'

2004.06.03. 12:43
Az Index Törzsasztalában szerda délután Csernus Imre válaszolt olvasóink kérdéseire. A doki azontúl, hogy bevállalta a címben leírtakat, elárulta, hogy ha muszáj, ő is játszmázik. Kiderült továbbá, hogy ma már nemigen tudja kitenni a lábát az utcára anélkül, hogy ne ismernék fel.
Műsor

"A bevállalja egy szlogen, ami arról szól, hogy az ember felvállalja-e az érzéseit, tetteit önmaga felé vagy hárítja" - jegyezte meg a tévédoktor az immáron szállóigévé vált "Bevállalja: igen vagy nem?" kérdés kapcsán.

Mint elmondta, a műsorába jelentkező emberek saját döntésük után ülnek le vele beszélgetni, ő senkit sem "cibál" be. Elképzelhetőnek tartja, hogy néhányan exhibicionizmusból keresik fel, de hangsúlyozta, a tévés szereplés mindenkinek egyéni döntése. Nem képzeli magát istennek, így nem ítélkezik betegei felett, csak ajánlatokat tesz, melyekkel ki-ki élhet, belátása szerint.

Mint elmondta, nem ő rombolja le kliensei védekezési mechanizmusait, hanem ők maguk, ennélfogva az újjáépítés is mindenkinek a saját ügye. Úgy gondolja, hogy a módszere kapcsán kritikaként felrótt agresszivitás nem az egyedüli üdvözítő metódus: "nagyon félős embernél például teljesen felesleges agresszív hangot megütni". A reklámbevétel kontra műsor felvetés kapcsán így vallott: "Az, aki nem használja ennek a világnak az eszközeit, nem tudja eljuttatni az információkat az emberekhez. Mindig azzal szükséges főzni, ami van." Nem gondolja továbbá, hogy a műsor létjogosultságát ő döntené el, szerinte egyértelműen a nézők kezében van: ha nem néznék, megszűnne a műsor.

Szakmázás

Egy fórumozó azt firtatta, hogy milyen hozzáférhető tényekre alapozzák a róla publikálók, hogy szakmájában kiemelkedő tekintély. Dr. Csernus szerint a kijelentés azon alapul, hogy az általa kezelt emberek fele a többéves utánkövetéses vizsgálatok szerint megváltoztatta az életét.

Az internetfüggőséget ugyanolyan menekülési útvonalnak tartja, mint bármely más függőséget: "A netfüggő ember ugyanúgy nem mer szembenézni azzal a világgal, ami körülötte van, mint aki a piába bólint" - mondta.

Személyes

A hirtelen jött ismertség leszűkítette a doki intim zónáját: ma már nem tudja kitenni úgy a lábát az utcára, hogy ne ismerjék fel. Csernus ugyanakkor úgy véli, megfelelően tudja kezelni a népszerűséggel járó helyzetet.

A műsorvezető a hiteles embereket kedveli, s ha tanácsra van szüksége, őket és barátait keresi fel. Elárulta továbbá, hogy ő is szokott játszmázni, de nem ok nélkül: aki játszmázik vele, játszmázást kap cserébe.

A három legfontosabb értéknek a boldogságot, az őszinteséget és az emberi tartást véli. "Régebben sok mindentől féltem, korai haláltól, elbutulástól, magánytól, de menet közben rájöttem, amíg ezek nincsenek, miért féljek tőlük?" - tárulkozott ki a lélekgyógyász.

"Tisztelt Csernus úr! Ön volt már életében kis pöcs?" - szögezték váratlanul a kérdést a tévédoktornak.
"Persze, hogy voltam kis pöcs. Honnan tudnám felismerni másokban, ha én nem éltem volna át a kis pöcs nyomorát?" - válaszolta a doki.