A pszichiáter, aki nem akar megmenteni

2004.06.01. 16:15
Ül a pasi a képernyőn, eszköztára mint egy rossz ripacsé: eltúlzott gesztusokkal kiabál, agresszív, szemberöhögi vagy épp tüntetően semmibeveszi a vele szemben ülőt. Ez egy tévéműsor, de dr. Csernus Imre, a pszichiáter azt állítja: ő a képernyőn kívül sem viselkedik máshogy pácienseivel. A módszer drasztikus, a szakmát - és a tévéműsor indulása óta már a közvéleményt is - erősen megosztja, a pácienseket azonban úgy tűnik, nem tudja elriasztani. Csernus sajátos terápiájával kiemelkedően jó eredményeket ér el a szenvedélybetegek gyógyításában. A keménykedő pszichiáter szerda délután hatkor válaszol olvasóink kérdéseire a Törzsasztalban.
A doki azt vallja: az őszinteség - bár kegyetlennek is tűnhet - a leggyorsabb út a tisztánlátáshoz. Cserébe hasonló őszinteséget vár, mert tudja, ez a legnehezebb. Keményen beszél pácienseivel, szembesíti őket önmagukkal, felelősségvállalást és aktív részvételt követel tőlük. "Nem hiszek abban, hogy ha egy ember belesétál egy gödörbe a saját lábán, akkor ne tudna kisétálni abból, szintén a saját lábán." - írja magáról önéletrajzában, és ehhez következetesen tartja magát.

Ez a módszer a szakmát és a közvéleményt is megosztja, létjogosultságát azonban igazolja, hogy az ő szenvedélybeteg páciensei közt valahogy az átlagnál nagyobb a sikeresen leszokók aránya. Csak olyan pácienseket vállal, akik önszántukból jönnek hozzá. Nem "megmenteni" akarja őket: nála a gyógyulás egy aktív folyamat, amit a páciens csinál végig, ő pedig segít neki ebben.

Pályafutás

Csernus 1966-ban született a vajdasági kisvárosban, Verbászon. Már egészen korán tudta, hogy orvos akar lenni, Szabadkán járt egészségügyi szakközépiskolába, majd felvételizett a budapesti SOTE-ra. Eredetileg szülész-nőgyógyásznak készült, ezt azonban meghiúsította, hogy rászokott a heroinra. Két év után egy hirtelen döntéssel úgy döntött, lejön az anyagról, majd maga is a szenvedélybetegségek gyógyításával kezdett foglalkozni. 1993-tól az Alkohológiai Intézetben dolgozott, majd az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet pszichiátere lett, ahol azóta is dolgozik. Magánrendelése nincs: "aki velem akar találkozni, annak a Lipótra kell bejönnie. Ez már eleve egyfajta szűrő, lehet, hogy sokakat vissza is tart, de aki tényleg elhatározta magát, az úgyis bejön" - mondta el a Velvet interjújában.

Média

Sikerei nyomán először a szakma figyelt fel rá, de a média is ráharapott a különc doki figurájára. Interjúk és előadások sora után filmen először a Pesty Fekete Doboz egyik adásában tűnt fel egy heroinfüggő pár addiktológusaként, 2003-ban Tóth Péter Pál készített róla dokumentumfilmet Tigrisszelidítő címmel, 2004 elejétől pedig minden hétköznap este jelentkező műsora van az egyik kereskedelmi tévéadón. A doki sikerei ellenére sem hajlandó médiaszemélyiségnek definiálni magát: "orvos voltam, vagyok, leszek" - vallja.

Könyvek

Csernusnak 2003 novemberében jelent meg első, Drogma című könyve, ami tízéves pályafutásának tapasztalatait öleli fel esettanulmányokkal és két szerzőtársának (egykori páciensei és azóta barátai) kommentárjaival. 2004 májusának végén újabb, Bevállalja? című kötettel jelentkezett, amelyben a január közepe óta futó tévéshow adásaiból válogatott 10 beszélgetés teljes szövegét kapják kézhez az olvasók, az interjúkat a doki belső monológjai, kommentárjai egészítik ki.

A keménykedő pszichiáter szerda délután hatkor válaszol olvasóink kérdéseire a Törzsasztalban. Tegye fel kérdését most!