Nagy sikerű pszicho-show-jából Bevállalja? címmel könyvet is írt dr. Csernus. A mű a Viasat3 csatornán január közepe óta futó tévéshow adásaiból válogatott 10 beszélgetés teljes szövegét tartalmazza, a beszélgetéseket a doki belső monológjai, kommentárjai egészítik ki. A megjelenés örömére május 25-én tartottak sajtótájékoztatót a Liszt Ferenc tér egyik kávézójában.
Csoportterápiás sajtótájékoztató

A sajtótájékoztató a műsorból már ismerős, tetemrehívásos hangulatban indul. A kör alakban elrendezett székek mögötti sorok telnek meg először, mire a doki szokott stílusában reccsen rá a társaságra: "ki miért ül hátul?!" Szerencsére az újságírók további, könnyedén csoportterápiás egzecíroztatása után a könyvről is esik pár szó.

Mint Csernus elmondja, az ötlet a nézőktől származott: az adásaira érkezett egyre több olyan visszajelzés, amik felvetették, hogy ezeket az eseteket dokumentálni kellene. A történeteket ő maga válogatta össze úgy, hogy azok az alapvető emberi tulajdonságokat, félelmeket mutassák be. Minden egyes beszélgetés - a személyes dimenzió mellett - általános tanulsággal szolgál a restségről, a túlzott ragaszkodásról, a gyávaságról, a türelmetlenségről, a támaszkodásról, a tékozlásról, a felelősségről, vagy az önzőségről.

Lazán is elhivatott

Csernus a szokott módon laza: úgy tűnik, bármilyen széken képes úgy ülni, mintha az nyugágy volna. A beszélgetés elején még arra is kitér, hogy épp ügyelet után van, és sajnos nincs sok ideje, mert a sajtótájékoztató előtt kapott egy telefont, ami miatt sietnie kell vissza a Lipótra. Ettől egy pillanatra megfagy a levegő, mindenki szörnyű jeleneteket vizionál, míg átsuhan felettünk az Elhivatott Pszichiáter szelleme, majd a terem végi asztalokon elhelyezett szendvicsek felett köddé válik.

Sámán a Szentháromságban

A doki mellett foglal helyet Sáringer Károly, aki a könyv megfogalmazása szerint "sokáig a Magyar Televízióban dolgozott, majd nagy sikerű bestsellert jelentetett meg Nőt akarok! - válasz Terézanyunak címmel. Évek óta alkoholproblémákkal küzd, elégedetlen az életével". Sáringer is alanya volt a műsornak, a vele történt beszélgetés pedig a könyvbe is bekerült. Állítása szerint egyik legmeghatározóbb élménye volt a dr. Csernussal való találkozás, azóta alapjában máshogy éli az életét. Lelkes jelzőiből úgy tűnik, legalábbis megváltásban lehetett része: a tévé-pszichiáter adását előbb a Fábry Show és Gálvölgyi Show mellé helyezi, melyekkel együtt az mintegy szentháromságként tündökölhet a hazai kereskedelmi televíziózás egén, majd "Te egy XXI. századi sámán vagy!" - fordul a doktorhoz. Csernus a szokott ingerült grimasszal hárítja az áhítat eme formáját, de Sáringer a doki saját fegyverét fordítja ellene: "hárítod a felelősséget!".

A kedélyes csatározgatás eredményeként kiderül, hogy itt nem Csernusról, hanem "hitről van szó, ami nem sámáni, hanem hétköznapi emberi tulajdonság", és hogy a doki az adás sikere ellenére sem hajlandó médiaszemélyiségnek definiálni magát: "orvos voltam, vagyok, leszek".

A jelenlévők megtudják még azt is, mit takar a "társasági kurva" fogalma - nem, csak semmi szex: a kifejezéssel Csernus egy emberi jellemvonást illet, az örökké kényszeresen bohóckodókat nevezi így - , majd a doki könnyed dedikálgatással zárja az eseményt. Reméljük, a beteg jól van.