horoszkóp

Tóth Veronika tagadja cukorbetegségét

hh
2005.04.06. 12:09
A megasztáros Tóth Veronika tagadja, hogy cukorbeteg lenne. Szerinte a Színes Bulvár Lap csak felfújta a magas cukorszintjéről tett említését. Dietetikus szakértőnk szerint azonban volna miért aggódnia, mert nemrég az énekesnőnél tizenhármas vércukorszintet mértek, ami a normálisnál jóval magasabb. Az első Megasztár győztese nem csak belső titkaiba avatott be, hanem azt is elmondta, hogy a mostani Megasztár punnyadt.

Tóth Veronika elmondta, hogy valóban elég magas a vércukorszintje, de ő úgy gondolja nem cukorbeteg , és soha nem is mondott ilyet senkinek.

Édes élet, édes vizelet

"Nemrég az apukám elesett a jégen, elájult, és agyrázkódást kapott," - kezdi a sztorit Tóth "Megasztár" Veronika - "ezért bevitték a kórházba, ahol kiderült, hogy 18-as a vércukra. Emiatt hozott haza egy vércukorszintmérőt, amit a vicc kedvéért kipróbáltam, és meglepetésemre kimutatta, hogy az én cukorszintem meg 13-as" - meséli a Megasztár-nyertes, aki szerint ami neki van, az nem cukorbetegség, mert nem kell mesterségesen pótolni az inzulinját, csupán diétáznia kell. "A napkeltés Orosz Józsi ajánlott nekem egy orvost a Szent Imre Kórházban, aki kivizsgálás után diétát javasolt. Most nem érek rá, de április végén elmegyek teljeskörű kivizsgálásra is" - mondja.

A Színes Bulvár Lap címlapon írta meg, hogy Tóth Veronika diabéteszes, de mivel még nem volt ezzel orvosnál, szerinte a lap nem mondott igazat, csak felfújta a dolgot. Kedden reggel a Mokka című műsorban le is nyilatkozta, hogy ő nem is cukorbeteg, és nekünk is ezt az álláspontját hangoztatja.

Orvosi felügyelettel fogyókúrázik

#alt#

"Mivel duci csaj vagyok, magas a vérnyomásom, és kétszeresen dolgozik a szívem. Szoktam szédülni, és néha hőhullámaim vannak" - panaszkodik Tóth Veronika. "Nem akarok negyven évesen elpatkolni, ezért örülök, hogy jó hamar észrevettük, hogy gond van a cukrommal, és másfél hete szénhidrátmentes diétába kezdtem. Nem eszem krumplit, kenyeret, rizst és kenyeret" - meséli Tóth Veronika, közben a telefonba csámcsogás zaja szűrődik.

Tóth Veronikának most édességet sem szabad ennie, de elmondása szerint az nem is okoz gondot, mert azt nem is nagyon szokott.

"Egyszer már próbáltam orvosi felügyelet nélkül fogyózni," - mondja - "még a Megasztárházban, és pár nap alatt tíz kilót fogytam. Az lett belőle, hogy rosszul lettem, és elájultam." Ezt most nem kockáztathatja meg, hiszen épp egy két és fél hónapos, tizennyolc állomásos turnéra készül, és állítása szerint pont emiatt nem volt még ideje alaposan kivizsgáltatnia a cukorbajt.

A dietetikus szerint az már veszélyes

Pilling Róbert, dietetikus szerint Tóth Veronikának a 13-as vércukorszintje miatt volna oka aggodalomra, mert a vércukorszint normális értéke 5,2 körüli, ami evés után felmehet, de aztán hamar visszaáll a középértékre. "Azt, hogy valaki cukorbeteg-e, nem csak az alapján döntik el, hogy mennyi a vércukorszintje, hanem hogy például evés után mennyi idő alatt áll vissza normálisra" - mondja a dietetikus. "Egy 13-as szint az elég magas, és nagyon valószínű, hogy valamilyen anyagcserezavara van az illetőnek" - majd hozzátette, hogy a túlsúly is hajlamosító tényező lehet.

Az újak punnyadtak - nyamm

A Megasztárt mellékesen megkérdeztük, mi a véleménye a tévéműsor második szériájáról. "Tetszik, de valahogy más mint az első" - mondta. "Mi valahogy bulizósabbak voltunk. Most voltam bent a házban, és be kell, hogy valljam, kicsit lepunnyadtam tőlük. Túl nyugodtak. Megértem, hogy a húgom is bedepressziózik tőlük" - mondja Tóth Veronika teli szájjal. "Mikor a régi megasztárosokkal bementünk, legalább volt egy kis élet."

Cukorbetegség
A cukorbetegség vagy diabétesz (latinul: diabetes melitus, szószerinti fordításban: édes vizelet) során a szervezetben az elégtelen inzulin elválasztás vagy az inzulinhatás gyengülése miatt emelkedik a vércukorszint, ami károsítja a szöveteket, szerveket. Az elmaradt vagy nem megfelelő kezelés következtében számos szövődmény keletkezik.

A szervezetünkben a vércukorszint normális esetben egy nagyon szűk tartományon belül mozoghat - ebben a szabályozási folyamatban játszik kulcsszerepet a hasnyálmirigy által termelt inzulin.

A Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány országos vércukormérő kampányában azt tanácsolja, hogy ha, az éhgyomri vércukorszint (ez a gyakorlatban a reggeli előtti állapotnak felel meg) értéke a 7 mmol/l-t (millimol/liter - ez a ma használatos nemzetközi mértékegység) meghaladja, illetve ha napközben bármikor mért vércukorszint a 10 mmol/l érték felett van, akkor keresse fel a háziorvosát.

Forrás: Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány