Jet Li megmentette kislányát a szökőár elől

2004.12.29. 13:41
Az Indiai-óceán térségében tomboló szökőár a hírességeket sem kímélte. A thai király unokáját elsodorta az ár, csakúgy, mint Richard Attenborough hollywoodi rendező unokáját. Helmut Kohlt helikopterrel mentették meg. Hongkong leghíresebb akciószínésze, Jet Li filmbe illő módon mentette meg kislányát.

A Távol-Keleten nyaralók között egy cseh szupermodell, egy svéd olimpikon, egy távol-keleti akciószínész egy német politikus is volt, mikor a szökőár elérte a térséget. Miközben a helyi lakosok közül rengetegen vesztették életüket, a sajtó inkább a hírességek történeteire kíváncsi. Az Indiai-óceán térségét sújtó szökőár eddig mintegy 70 ezer áldozatot követelt, ebből körülbelül 80 nyugati turista.

A cseh modell megsérült, barátja eltűnt

#alt#
Petra Nemcova
Csehország például világhírű manökenlányáért, Petra Nemcováért aggódott, akiről mi ugyan nem sokat hallottunk, a csehek azonban büszkék rá. Nemcovát divatfotós barátja, Simon Atlee vitte el Thaiföldre, és vasárnap őket is ott érte a szökőár. Nemcova New York-i szóvivője elmondta, a modell bungalóját teljesen elborította a víz, és kénytelen volt nyolc órát egy fán tölteni, amíg el nem vonult a víz alóla. Jelenleg egy thai kórházban lábadozik, belső sérüléseket szenvedett és számos csontja, köztük a medencéje is eltört. A modell barátját elsodorta a víz, és még tegnap sem találták a hatóságok. A szóvivő szerint Nemcova nagyon rosszul van, és valószínűleg még fel sem fogta a katasztrófa méretét. "Egyszer csak kisöpört minket a házból egy hatalmas hullám, annyira erős volt, hogy nem tudtam ellene védekezni. Mindenhol segítségért kiabáltak az emberek és a gyerekek, aztán pár perc múlva már nem lehetett őket hallani. Rengeteg ember megsérült, vér volt mindenütt. Olyan volt, mint egy háborús film" - mondta a sokkos állapotban lévő Nemcova a New York Daily Newsnak.

A sportolók megúszták

Helmut Kohl, egykori német kancellár épp Sri Lankán, a katasztrófa által leginkább sújtott övezetben nyaralt, amikor a víz elborította a partot. Őket az állami légierő helikopteren mentette ki a hotelből. Számos sportoló is a térségben tartózkodott, köztük egy svéd síbajnok, egy ausztrál focista, és számos olasz futballista. Többségük sértetlenül úszta meg a természeti katasztrófát, de Troy Broadbridge, ausztrál focista, aki nászútra utazott Thaiföldre, még nem került elő.

A thai királyi család tagjai között is volt, aki áldozatul esett a szökőárnak. Poom Jensen, a király 21 éves unokája éppen vízisízett, amikor az áradat elsodorta. Testét később találták meg.

Richard Attenborough, hollywoodi színész-rendező családját is tragédia érte. Attenborough 14 éves unokája, Lucy most már biztos, hogy meghalt, de egyelőre lánya Jane, és anyósa is hiányzik. Attenborough rendezte többek között az Oscar-díjas Gandhi című filmet, színészként pedig a Jurassic Parkban is feltűnt.

A hongkongi akciószínész

#alt#
Jet Li
A hírességek közül a legnagyobb túlélő Jet Li, aki Jackie Chan után az egyik legismertebb távol-keleti színész. A Hős és a Bölcsőd lesz a koporsód akrobatikus ügyességű sztárja nemcsak maga, hanem a kislánya életét is megmentette. A színész a Maldív-szigeteken nyaralt kislányával, és éppen a hotel halljában tartózkodtak, amikor a víz betört a szállodába. A színész lábsérülést szenvedett, ám még így is képes volt egy úszó bútordarabba kapaszkodni, és még kislányát is el tudta kapni, így végül mindketten megmenekültek.

Szakértők szerint az eddigi legnagyobb károkat okozó cunami söpört végig vasárnap az Indiai-óceán partvidékén, a halálos áldozatok száma még a 100 ezret is elérheti, melynek legalább harmada kiskorú gyermek. Jelenleg a hőség és a nem megfelelő higiéniás körülmények miatt kialakuló járványok és éhínség okozhatja a legnagyobb gondot.