Az elkövetkezőkben taglalt jelenséget legszívesebben meg sem említenénk, a sajtóanyagból papírhajót hajtogatnánk, az ajándékba kapott DVD-t pedig besorolnánk a szerkesztőségi pingpongütők közé. Három okból foglalkozunk mégiscsak vele: mert Bódy Sylvi olyan fene nagy celebritás lett, hogy már listánkon is az ötvenes élbolyban szerepel; mert Czanik Balázs bogaroid alakja egyre több lapban látható; és hogy tisztázzunk néhány alapvető fogalmat. Szigorú önuralommal írt kritika.

Fitnesz szempontból kétséget kizáróan remek újdonság a hazánkban capoeira aerobikként terjedőben lévő új műfaj, a capoeira imidzsének viszont nem tesz jót, mivel fogalmakat zagyvál össze állhatatos alapossággal.

Alaptétel: capoeira nem egyenlő capoeira aerobik

Nézegessen tornázó playmatet!

Van tehát a capoeira, egy nagyjából 300 évre visszatekintő afrobrazil harcművészet, és van a capoeira aerobik, egy nagyjából három évre visszatekintő magyar találmány. A kettő között kábé annyi a kapcsolat, mint Gilberto Gil és Komár László között. A legszembeszökőbb különbség, hogy a capoeira-aerobik erősen individualizálja a capoerirát, pedig a capoeira egy tipikusan társas mozgásforma, mely folyamatos kommunikációra épül és melynek kvintesszenciája a csel és a furfang.

"Páratlan karrier - rokonszenvesen szerény"

"Ez a mindössze 24 éves fiatalember páratlan karriert mondhat magáénak - jóllehet rokonszenvesen szerény egyéniségéhez nemigen passzol a karrier szó" - írja a sajtóanyag, mely később részletesen kifejti a sportguru mozgással kapcsolatos múltját.

Czanik Balázs saját elmondása szerint pontosan három hónapig járt egy budapesti capoeira csoportba, ami igen nagy teljesítmény, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a capoeirában úgy 20 év kell a mesteri fokozat megszerzéséhez, ahhoz pedig, hogy valaki a fent idézett szerénységgel tanítani kezdjen - csoportonként eltérően - 6-10 évre van szükség. Czanik a decemberi sajtótájékoztatón magyarázatként azt hozta fel, hogy a csoportot vezető brazil mester ma már személyi trénere, és hetente egyszer edz vele. Ekkor sajátítja el azokat a mozdulatokat, melyeket később ritmikus egyvelegébe beépít.

Perpatvar, A-HA és Morten Harket szíve

Ha valaki pénzszerzési, exhibicionista vagy bármilyen más okból kamera elé áll, nem baj, ha legalább átlagos szinten tud magyarul és ügyel az alany-állítmány egyeztetésre, még ha sportoló vagy politikus is. Én sem artikulálok helyesen, de legalább megfelelő kontextusban használom a "perpatvar" kifejezést, nem úgy mint Czanik, aki szerint a perpatvar kábé annyit tesz, mint izgi sportos mulatság.

A DVD-t nézve - capoeira-közeli emberekből álló tesztcsoportunk tagjaival - strigulázni kezdtük, hányszor mondja ki Czanik az ősi finnugor múltra visszatekintő "aha" szócskát. Miután már a bemelegítés alatt több mint tízszer elhangzott ez a Morten Harket szívét kétségkívül megmelengető kifejezés, kitöröltük szemünk szegletéből a csillogó könnycseppet és eltekintettünk a további számlálástól.

Bódi Sylvi talpa és névtévesztés

Klikk a képre!

A DVD eladhatóságát kétségkívül növeli Bódy "Playmate 2002" Sylvi jelenléte. (A Capoeira aerobik I. DVD sztárvendége Dukai Regina volt.) A harmadik egység felé Bódi Sylvi már szemmel láthatóan fárad, lazsál, ilyenkor pihenésképp inkább számol a sportgurunak. Bódi Sylvi őszinte lány, bevállalja, hogy a capoeira aerobik nehéz műfaj: "Nem tudok egyensúlyozni a talpamon" - mondja.

Czanik Balázs különben izmos fiú, mozgása sem rossz, csak az a baj, hogy annak, amit mutat - egy-két rúgástól és elhajlástól eltekintve - nincs túl sok köze capoeirához. Az általa kialakított műfaj legitimitását kétségbe vonni persze nincs jogom, úgyhogy inkább csak azon értetlenkedem, vajon miért nevezi capoeirának azt, amit csinál. Eleve nehezen kimondható név, könnyen félreírható, választhatna valami más hasonlóan hangzatos, egzotikusan rímelő elnevezést, mondjuk hogy kapu alja.

Nyomokban capoeirát tartalmazhat

A DVD-t egyébként meleg szívvel ajánljuk capoeirás baráti társaságoknak: csípős téli estéken vidám szórakozást nyújt a koppintott elemek laza kombinációjának elemzése. A Capoeira aerobik II. egyetlen erénye egy echte capoeira bemutató, melyen kiváló brazil tanárok és magyar tanítványai vesznek részt.

A Czanik Balázs Capoeira aerobik II. DVD-ről tehát összefoglalóan elmondhatjuk, hogy nyomokban capoeirát tartalmazhat, a trendi brazil életéréshez azonban közelebb kerül az ember, ha felhajt egy pohárka behűtött caipirinhát.