Utánajártunk, hogy a heves vérmérsékletű sztár mire számíthat, ha az igazságszolgáltatás kezére kerül. Önök szerint illő dolog nőket verni?

A Velvet feljelentői robbantották ki azt a botrányt, mely ismét kényes helyzetbe hozta a színészt. Mint ismeretes, az Interaktív partijáról távozó Damu rövid szóváltás után felpofozta kolléganőjét, mert az véletlenül beszállt az általa rendelt taxiba. A sofőr védelmébe vette a hölgyet, majd megjelent az Interaktív főnöke, Sváby András, hogy megakadályozza a komolyabb verekedést. A sértett, Schvarcz Andrea nem kívánt az ügyben nyilatkozni, pedig az ő hozzáállásán az esetleges jogi procedúra során sok múlik.

A baj csőstül jön

Damu anyacége, a TV2 még az előző, Havas-féle csapást is alig heverte ki, máris kénytelenek voltak a nőket sorra verő celebjük ügyében vizsgálódni. Megkérdeztük őket, milyen szankciót terveznek ellene, de a sajtóosztálytól csak azt a választ kaptuk, hogy egyelőre a szankciót megvitató ülés összehívásával vannak elfoglalva, így még nem tudják, hogy milyen döntést fognak hozni az ügyben. Arról mindenesetre biztosítottak bennünket, hogy a fejleményről minden sajtóorgánumot informálni fognak, hiszen ez nekik is fontos.

Az Index ügyvédje szerint legalább három lehetősége van a májusban még a kick-box világbajnokságra áhítozó színésznek. "Ha hasonló súlyú és minőségű bűncselekményt követ el valaki a felfüggesztett börtönbüntetés ideje alatt, akkor az jó eséllyel letöltendővé válik, és újabb büntetőeljárást indítanak a vádlott ellen. Amennyiben az ítéletben meghatározott felfüggesztés ideje már letelt, akkor az új büntetőeljárás során csak súlyosbító körülményként vehetik figyelembe az előző büntetést."

"Ami a konkrét esetet illeti, ha mások is látták a történteket, és megbotránkoztató hatást keltett, akkor garázdaságról; ha nem, akkor könnyű testi sértésről beszélhetünk. Az a különbség, hogy míg a garázdaság közvád alapján is, addig a könnyű testi sértés esetében csakis a sértett feljelentése alapján indítható eljárás. Így amennyiben a csatornánál dolgozó munkatárs nem él a feljelentés lehetőségével, az ügyészség még mindig vádat emelhet Damu Roland ellen. Mindkét esetben figyelembe veszik a színész előéletét, de az ilyen bűncselekményeknél legtöbbször csak pénzbüntetést szabnak ki."

Könnyű testi sértés
Btk. 170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.409 (3) Ha a testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követik el, a büntetés bűntett miatt könnyű testi sértés esetén három évig, súlyos testi sértés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.410 (7) Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

Kikezelhető

Dr. Somogyi Dóra pszichiáter szerint - aki csak névrokona Damu kedvesének - van olyan kezelés, amit kimondottan ilyen agresszív viselkedésű embereket segít állapotuk javulásában. "Feszültségkezelő tréningnek hívják, amit a börtönökben szoktak alkalmazni. Feltételezem, hogy van ilyen Magyarországon is. Erre azért van szüksége az elítélteknek, hogy a szocializációjuk és a rehabilitációjuk nagyobb eséllyel történjen meg. Külföldön van, akit köteleznek ilyen terápiára. Ez csoportos tevékenység, ahol általános technikákat tanulnak a feszültségek levezetésére, de elsajátítják az egyénre szabott megoldásokat is. Hónapokig tart egy ilyen tréning."

A pszichiáter arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb esetben a szülők sárosak, ha a csemetéjük nem tud kezelni bizonyos helyzeteket. "A szülőnek óriási a felelőssége, hogy gyereket még fiatalon kitegye bárminemű frusztrációnak. Általában a gyerekek mindig mindent megkapnak, így nem találkoznak olyan belső feszültséggel, amit tudniuk kéne kezelni. Általában azt tapasztaljuk, hogy kevés konfliktusos helyzetet élnek át a gyerekek a szülők óvása miatt. Az élet pedig tele van feszültséggel teli helyzetekkel, amit gyerekkorban kell megtanulni kezelni."

Mivel azonban kényszergyógykezelésre hazánkban csak a hivatalosan elmebeteggé nyilvánítottak kötelezhetőek törvényi úton, így Damunak még tovább kell próbálkoznia.

Garázdaság
Btk. 271. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A polgári peres ügyekben mediáló Lovas Zsuzsától arról értesültünk, hogy ebben az esetben a büntetőjogi mediáció, mint megoldás is felmerülhet. "Ezt az ügyész kérheti, az ügyfél nem indítványozhatja, de csak akkor lehetséges, ha a sértett is elfogadja. Vagy ügyvéd, vagy pártfogó vezeti le. Sikeres ez a megbékélési forma, ezt az esetek számából tudjuk. Az elkövetők azért szeretik, mert ez peren kívüli megegyezést jelent, az áldozatok meg azért, mert így úgy érzik, hogy velük is foglalkoznak. Természetesen nem kötelező a feleknek megállapodniuk. Általában ilyen ügyekben pénzbeli kompenzációban és bocsánatkérésben egyeznek ki."