'Barátok maradtunk Claudiával'

pl
2004.12.04. 14:50
David Copperfield az elmúlt évtizedben több mint egymilliárd dollárt keresett, a Broadway show jegyeladási rekordjaival a hetedik legjobban fizetett előadó a világon, számtalan szakmai elismerést kapott, de a magánélete romokban hever. Claudia Schiffer óta nem volt komoly kapcsolata, pedig körülzsongják a nők. Magyar kollégája, David Merlini felől a Velvetnél érdeklődött.
Lottó ötöst és valóra vált álmokat ígér a közönségnek az önzetlen David Copperfield, aki a hétvégén a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. A világhírű illuzionista budapesti sajtótájékoztatóján szinte mindenből viccet csinált, a Velvetnek adott interjú alatt is többnyire kitérő válaszokat adott.

Tréfás mágus

#alt# "Néha eltűnik egy hamburger, néha a barátnőim tüntetnek el engem" - válaszolt fülig érő mosollyal, nagyot kacsintva David Copperfield, amikor a tájékoztatón összegyűlt médiamunkások egyike arról kérdezte, a hétköznapokon is használja-e rendkívüli képességeit. Az infantilis játéknak köszönhetően egyre messzebb kerültünk a valódi válaszoktól: a mágus legnagyobb félelme, hogy hátrálva beleszalad egy ajtókilincsbe, méltó vetélytársa azért nincs, mert ő a legjobb a szakmában, és sosem lesz popsztár, mert a lemez meghajlik, a közönség pedig eltűnik, ha elkezd énekelni. "Sokat változtam az elmúlt évek alatt. Korábban túl komolyan vettem magam, most már sokkal lazább és boldogabb vagyok" - mondta később, a Velvet ezután már nem keresett magyarázatot a mágus különös viselkedésére.

Komolyan

"Van kedvenc trükkje?" - tette fel a kérdést valaki a tömegben. "A kedvencem most a lottószámok előrejelzése, amit nagyapám egyik beteljesületlen kívánsága ihletett. Mindig is nyerni akart a lottón. Úgy halt meg, hogy nem tudtam tőle elköszönni, és azzal szeretném rendezni a kettőnk dolgát, hogy megvalósítom ezt az álmát" - mondta Copperfield, aki a hétvégén, Nagy Illúzió című műsorában többek közt ennek technikáját osztja meg a közönséggel, de emellett bepréseli magát egy cipősdoboznyi helyre, keresztülhatol egy acélfalon, és eltüntet a közönségből tizenhárom embert.

Jótékonykodik

#alt# Copperfield életében fontos szerepet játszik a jótékonyság. A művész Project Magic néven egy olyan, terápiás jellegű bűvészkurzust indított, amely fizikai és pszichés betegségekkel, fejlődési rendellenességekkel élők számára teszi lehetővé a bűvészmesterség fogásainak elsajátítását. A program egyesíti magában az adott betegség tudományterületére vonatkozó legkorszerűbb ismeretek és a terápiás tanulás előnyeit. Előnye, hogy egy speciális - az egészségesek közt is egyedülálló - tudás elsajátításával a sérült emberek is sikerélményhez juthatnak, ez pedig elősegíti rehabilitációjukat és visszailleszkedésüket az egészséges emberek közé.

"Segítek abban, hogy a betegek visszanyerjék koordinációs képességeiket, növeljük az önbecsülésüket. Eddig több mint százezer beteggel dolgoztam már" - tudtuk meg tőle a sajtótájékoztatón.

Hogy Copperfield mennyire szívén viseli a beteg emberek sorsát, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szombati előadása után, a Csodalámpa Alapítvány közreműködésének köszönhetően, egy tobozmirigy tumorban szenvedő magyar kisfiúval találkozik, akinek ez volt a kívánsága.

Szemtől szemben

Hivatásos bűvészként 12 évesen szerepelt először, az elmúlt évek alatt számtalan előadása volt. Mi az, ami még ennyi év után is inspirálja?

Nagyon szerencsés vagyok, mert találtam egy új módot arra, hogy varázsoljak, és mindez a közönség segítségével történik. Minden anyag az emberek álmán alapszik. Öt évvel ezelőtt csináltam egy Broadway-show-t Francis Ford Coppolával és ő azt akarta, hogy a show-t nevezzük álmoknak és rémálmoknak, és alapuljanak azok az én álmaimon. Megfogadtam az ötletet, csak éppen átalakítottam, és más emberek álmait próbálom megvalósítani. Egyébként soha nem futok ki az ötletekből, mert odafigyelek az emberekre, akik mindig újabb és újabb ötletekkel állnak elő.

Mennyi időt vesz igénybe egy új illúzió elkészítése és mennyibe kerül?

Azt nem tudom, hogy mennyibe kerül, de körülbelül két évig tart az előkészítés. Rengeteg idő, energia kell hozzá, és néha pénz is.

Van valaki, akinek elárulja a trükkjeit?

Nincs, a titkokat csak én ismerem. Az illúzióknál bizonyos emberek bizonyos részleteket ismernek, de a teljes egészet csak én.

Gondolkozott már azon, hogy papírra veti a tapasztalatait, és könyvet ír az összes eddigi trükkjéről? Természetesen olyan könyvre gondolok, ami ötletet, inspirációt adhat másoknak, de nem megoldásokat.

Nem. Én úgy szeretném inspirálni az embereket, hogy valami újat találjanak ki, tehát, ne másolják azt, amit én csinálok, hanem fogják azt és alakítsák át. És abból inspirálódjanak, amilyen csodát az létrehoz, és nem pedig a technikai részletekből.

Ezek szerint soha, még csak körülbelül sem tudja meg senki, hogy sikerült lebegnie a Grand Canyon felett, vagy eltüntetnie a Szabadság-szobrot...

Magammal viszem a sírba a titkokat. Nem akarom, hogy bárki is az én trükkjeimből éljen meg.

Előfordult már, hogy egy kezdő illuzionista azzal a kéréssel kereste fel Önt, hogy legyen a mestere?

Nem.

Ez meglep. Talán tartanak Öntől, vagy mi az oka ennek?

Lehet, hogy azért, mert nem találják meg a telefonszámomat.

Hat évig volt együtt Claudia Schifferrel, el is jegyezte őt. Mi volt a szakítás oka?

A munkánk miatt egyre kevesebbet találkoztunk, és mindkettőnk számára fontos volt a karrier.

Claudia Schiffer azóta férjhez ment Matthew Vaughn producerhez, és már két közös gyerekük is van. Tartja vele a kapcsolatot?

Barátok maradtunk, szoktunk beszélgetni. Bár bevallom, az elmúlt időszakban nem túl sokat.

A szakításuk óta semmit sem tudni az Ön magánéleteről. A bulvárlapokban néha beszámolnak arról, hogy egy-egy partin csinos partnernőkkel látták, ám soha nem tudni, komoly kapcsolatról van-e szó. Tudatosan törekszik arra, hogy ez így legyen?

Igen, ez valóban tudatos dolog. Sokat tanultam az előző kapcsolatomból, mondhatni megtanultam a leckét. Miután vége lett a kapcsolatomnak Claudiával, visszafogott lettem, és bár voltak barátnőim, igyekeztem őket titokban tartani.

Jelenleg van komoly kapcsolata?

Épp egy átmeneti időszakban vagyok. Barátnők között.

Hallott már a magyar szabadulóművészről, David Merliniről?

Nem sokat, de azt hiszem, már találkoztunk. Milyen produkciói voltak?

Legutóbb egy betonkockából szabadult. Négy tonna folyékony betont zúdítottak a testére, egészen nyakig. Majd amikor megszilárdult, a Dunába eresztették és a víz alatt kellett kiszabadulnia.

Értem. Hány éves?

Huszonhat.

Elég fiatal.

Ezek szerint mégsem hallott róla?

Tudja, nagyon elfoglalt ember vagyok.