'Anyu majdnem belehalt a drogozásba'

dns
2004.10.13. 09:45
Ewan McGregor a Trainspotting után is lehetett Obi-Wan Kenobi - ez a tény győzte meg Keresztes Felíciánt, hogy vállalja el a Dealer című film főszerepét. Fliegauf Benedek október végén bemutatandó két órás alkotásában hivatásos színész egyáltalán nem szerepel. A Velvet a szereplőket - köztük egy kilencéves kislányt - kérdezte a forgatásról, a szerepükről.
Miről is szól?

Tekintse meg képeinket!
"Ez a film arról szól, hogy egy kislány apukája drogot adott az anyukájának. Majd többször is, amíg rá nem szokott. Végül majdnem belehalt abba, hogy drogozott" - összegzi a film lényegét saját szemszögéből a kilenc éves Balogh Edina, aki a Dealer című filmben a szóban forgó kislányt, Bogit alakította.

A film szinopszisa szerint a Dealer egy kábítószerárus utolsó egy napját mutatja be. A film a drámai helyzeteken keresztül sorskérdésekre keresi a választ: mennyire vagyunk képesek befolyásolni a sorsunkat, mikor hozunk rossz döntéseket, amelyek adott esetben végzetesek lehetnek? A film szereplőinek egyike sem hivatásos színész, és teljesen más kérdések foglalkoztatták őket, mielőtt laikusként rábólintottak volna a szerepajánlatra.

A Trainspotting után a Csillagok háborúja

"Mielőtt igent mondtam volna a Dealer főszerepére, összehívtam a családot, hogy megvitassuk. Édesanyám óvott attól, hogy egy vesztes kábítószerkereskedőt alakítsak. A testvérem pedig azt mondta: Ewan McGregort is Rentie-boyként ismerték meg a Trainspottingból a legtöbben, mégis elfogadták, hogy később ő Obi-Wan Kenobi. Nincs miért aggódnom" - mondta Keresztes Felícián, akinek ez az első filmszerepe, civilben egy hírlapkiadónál dolgozik. Lapunknak elmondta, színészi képességeiben nem volt biztos, de bízott a rendező, Fliegauf Benedek választásában. Ahogyan a dealer egykori barátnőjét alakító, szintén amatőr Szigeti Anikó is.

"Azzal hívott fel a rendező, hogy egy gusztustalan drogos ribanc szerepére szeretne meghallgatni" - mondta Wandát, az anyukát alakító fiatal nő - "Ez nem volt túl hízelgő. Végül meggyőztem magam, hogy meg kell próbálni. Elmentem a válogatásra, és megkaptam a szerepet. Azután már csak az érdekelt, hogy minél jobban játsszam azt az antipatikus figurát" - mondta lapunknak egy kábeltelevízió gyártásvezetőjeként dolgozó Szigeti Anikó.

A másik női epizódszereplő, Thurzó Barbara nem fontolgatta, érdemes-e belevágni egy nagyjátékfilmbe. A filmben Barbarát, a dealer közeli barátnőjét alakító lány a rendező minden eddigi filmjében szerepelt már.

Nem exhibicionitsák

"A rendező évek óta jó ismerősöm. Szívesen dolgoztam a Rengetegben is. Forgatni és filmben szerepelni izgalmas élmény annak ellenére, hogy nem vallom magam exhibicionistának" - mondta Thurzó Barbara, aki szintén nem a színi pályát választotta, bár közel jár: egy szinkronstúdióban dolgozik. Elmondta, a film azért is fontos számára, mert évekkel ezelőtt egy barátja heroinfüggő volt.

"Sajnos én is jól ismerem a drogos szubkultúrát" - csatlakozott Szigeti Anikó -"Nem személyesen érintett a probléma, de épp elég volt, amit láttam. Ennek hatására nagyon beleéltem magam a szerepembe, sokat gondolkoztam azon, mit tennék hasonló helyzetben. Arra a következtetésre jutottam, nem tudnék másképp dönteni. A forgatások után mindig szomorú voltam a szereplők tragédiája miatt" - mondta Szigeti Anikó, aki a filmben egyedülálló anyaként neveli Bogit: a kislány apja valószínűleg a név nélküli dealer, de ez a filmben nem derül ki.

A kislány szemszöge

"Biztos vagyok benne, hogy a dealer az apukám" - állította határozottan a Bogit alakító Balogh Edina, akiben a film komolysága ellentétben a forgatások jó hangulata maradt meg - "A szereplőket azonnal megkedveltem, és nagyon élveztem az éjszakai forgatást is, mert otthon még nem maradhatok fenn olyan sokáig. Az egyetlen nehézség az volt, hogy mindig alulról felfelé kellett néznem szomorúan, és lassan kellett beszélnem. Az életben sokkal vidámabb vagyok" - tette hozzá az általános iskolás kislány. Edina elmondta, a forgatásnál azonban nehezebb volt az, amit a rendező kért tőle: a filmről a tavaly őszi felvételig nem beszélhetett a barátainak.

"Negyven napon át dolgoztunk" - mondta Keresztes Felícián, az egykori modell - "Voltak helyszínek, ahova nagyon nehéz lett volna visszatérni. Többször is felvettük az ottani jeleneteket, és amikor már úgy éreztem, kihoztam magamból a maximumot, akkor még egyszer-kétszer újból el kellett játszani, mert a rendező úgy látta, a helyzetben több is van. Az amatőr szereplőkkel forgatott filmekről sokan nem is feltételezik, hogy ennyire feszes munkatempóban zajlanak"

Kemény forgatás és akció

Klikk a képre!
"A kis költségvetésű hazai produkciók gyakran úgy forognak: gyorsan vegyünk föl pár jelenetet, aztán menjünk sörözni egyet" - számolt be Thurzó Barbara - "Itt addig nem húzták ki a kábeleket, amíg tökéletesen meg nem csináltunk mindent. Volt, hogy tizennégy órán keresztül dolgoztunk"

A szereplőket a kedvenc jelenetükről is kérdeztük. A "család" egy közös jelenetet említett: amikor a Keleti pályaudvar aluljárójában találkoznak hárman.

"Amikor megnéztem a filmet, úgy éreztem, hangosabbnak, indulatosabbnak kellett volna lennem abban a jelenetben. Most már másképp játszanám" - mondta Szigeti Anikó. Hozzátette, a színjátszáshoz kedvet kapott. Amennyiben lesz még alkalma forgatni, szívesen kipróbálná magát egy akciófilmben. A Bogit játszó Balogh Edina viszont elmondta: szerinte a pályaválasztás neki még túl korai, és egyáltalán nem biztos, hogy színésznő szeretne lenni.

"Én viszont sokkal nyitottabb vagyok most" - mondta Keresztes Felícián -"Érdekes volt a fejemet akkorában látni a vásznon, mint egy kétajtós szekrény. Alapvetően hitelesnek érzem magam a szerepben, és szívesen játszanék újabb filmekben is, ha úgy alakulna az életem. De eddig még senki nem keresett meg".