Hamisítvány volt Demi Moore esküvői képe

2004.04.16. 16:25
Demi Moore és Ashton Kutcher meg sem történt esküvőjének nem létező fotójával növelt példányszámot az angol Star magazin. A sztárok hamisított fotóinak terjedése azt mutatja, hogyan használják a lapok szerkesztői a számítógépes szoftvereket arra, hogy a hírességek fotóit a lappiac egyik legjövedelmezőbb üzletágává tegyék.
A Star magazin címlapon hozta a fotót, melyen Demi Moore és fiatal barátja, Ashton Kutcher látható, mindketten nagyon elegánsan és talpig hófehérben. A felirat mindehhez: "Az év egymillió dolláros esküvője!" A dolog egyetlen szépséghibája, hogy Moore és Kutcher még nem házasodott össze, a kép pedig körülbelül egy hónappal korábban, egy jótékonysági estélyen készült a párról. És hogy akkor miért viselnek mindketten fehéret? Nos, nem viseltek: Moore az eredeti fotón csokoládébarna ruhában van, Kutcher öltönye pedig merész rózsaszín.

Nem hazudnak, módosítanak

A fényképek digitális technikával történő kisebb-nagyobb módosítása egyre inkább teret nyer, de a megbocsátható korrekciók helyett újabban nem ritka az eredetik gátlástalan megváltoztatása sem. A Star persze elhatárolódik a "képhamisítás" megfogalmazástól, kiadójuk, az American Media pedig úgy fogalmaz: "a színek módosítása mindössze arra szolgált, hogy kiemelje a sztori lényegét: Demi és Ashton össze fognak házasodni".

Kutcher sajtósa, Leslie Sloane Zelnik ennél keményebben fogalmazott: "Egyszerűen hazudtak. Mindenkit félrevezettek: nem volt igaz a sztori, nem volt valódi a fotó, csupa hazugság volt az egész."

Csak most az egyszer!

Tavaly nyáron Jennifer Aniston robbantott ki kisebb botrányt, amikor alaposabban megnézve önnön egyik címlapfotóját észrevette, hogy az arcán kívül szinte a testének egyetlen része sem az övé. Courteney Cox és férje, Patrick Arquette is zokon vette, amikor a People magazin egy fotóján napfényes égre cserélték mögöttük a hátteret, és a fejüket is közelebb hozták egymáshoz. "Ez egyszeri, kivételes eset volt!" - állította akkor sietve a lap képszerkesztője.

Tenni, vagy nem tenni?

A magazinok maguk is megosztottak abban a kérdésben, hol a határ a fotók barkácsolgatásában. Szinte minden újságnál bevett szokás eltüntetni a pattanásokat, a szem alatti táskákat, vagy akár a kisebb ráncokat is. De Demi Moore ruhájának színe például ártatlan részletnek tűnik ahhoz képest, amikor 1995-ben a Time magazin sötétebbre vette O.J. Simpson bőrének színét, vészjóslóbb külsőt kölcsönözve ezzel a színesbőrű sztárnak, aki akkoriban épp gyilkosság vádjával szerepelt a címlapokon.