Robert De Niro árthat az olasz országimázsnak

2004.08.13. 15:47
Robert De Niro-nak a Nagymenők, vagy a Keresztapa című filmekben nyújtott alakításai emlékezetes szerepek - a színész életművét díjazandó döntött úgy az olasz állam, hogy állampolgárság adományozásával ismeri el a művészi teljesítményt. Ugyanezek miatt a szerepek miatt viszont az Amerikában élő olaszok egy csoportja legalábbis sértve érzi magát, így teljes erőből lobbiznak De Niro ilyetén kitüntetése ellen.
Robert De Niro-nak maffiózó-szerepei hozták meg a hírnevet, de elképzelhető, hogy most - életében először - kellemetlensége adódhat a bűnözőszerepek megformálásából. A Keresztapa, a Volt egyszer egy Amerika, a Nagymenők vagy a Casino című filmekben játszott italo-amerikai gengszterfigurák miatt kétséges ugyanis, hogy megkapja-e a színész az olasz állampolgárságot. A Mirror információi szerint az Amerikában élő olaszok tiltakoztak az ötlet ellen, mivel úgy érzik: a De Niro alakította olasz bűnözők rossz fényt vetnek rájuk.

Üldözési mánia

A színész a tervek szerint a jövő hónapban, a Velencei filmfesztiválon kapta volna meg az olasz állampolgárságot, a washingtoni Itália Fiai szervezet - az amerikában élő olaszok lobbi-csoportja - azonban hivatalos úton fordult Silvio Berlusconi olasz államfőhöz, hogy tiltakozzon az ötlet ellen. A szervezet elnöke, Joseph Sciame levelében így fogalmaz: "Nyomatékosan javasoljuk az Olasz Köztársaságnak, hogy vonják vissza a Robert De Niro-nak adandó állampolgársággal kapcsolatos terveket. Semmit nem tett azért, hogy javítsa az olaszok imidzsét, ellenben komolyan rombolta ezt azzal, hogy folyamatosan bűnözőknek állít be minket filmszerepeivel."

Ez nem lehet akadály

Az Olasz Kulturális Minisztérium megerősítette, hogy a színész állampolgárságának ünnepélyes átadóját elhalasztják a filmfesztivál utánra, míg hivatalosan is kivizsgálják a tiltakozást. De Niro mindenesetre nem szorul az olasz állam jóindulatára, ha állampolgárságra vágyik: akár saját jogon is folyamodhat ezért, mivel dédnagyszülei a közép-olaszországi Ferrazzano városkából emigráltak New Yorkba.