horoszkóp

Pénzmosási ügybe keveredett Deneuve és Depardieu

2005.01.07. 10:06
Pénzmosással vádolt, csődbe jutott algériai iparmágnással fenntartott kapcsolataikról faggatja a rendőrség Franciaország két neves filmsztárját, Catherine Deneuve-öt és Gerard Depardieu-t, akiket az elmúlt években gyakran lehetett látni Abdelmounene Rafik Khalifa környezetében.

Öt órán át faggatta a 61 esztendős francia filmsztárt, Catherine Deneuve-öt szerdán a párizsi rendőrség különleges egysége, amely az illegalitásba vonult üzletember, Abdelmounene Rafik Khalifa sikkasztási ügyében nyomoz. A színésznőt főként arról az 50 ezer euró készpénzről kérdezték, amelyet Khalifától 2003-ban kapott a rövid életű párizsi Khalifa TV műholdas adó reklámozásáért.

Estély a Riviérán

A párizsi rendőrségtől származó értesülések szerint az 56 éves Gerard Depardieu, mintegy száz film nevezetes szereplőinek alakítója a jövő héten válaszol a nyomozók kérdéseire.

A világsztárt több alkalommal látták Khalifa estélyein, ő ugyanis előszeretettel vette körül magát hírességekkel. A két francia személyiség mellett Sting, Naomi Campbell, Bono, Melanie Griffiths és Pamela Anderson is részt vett a Khalifa Tévé programindításának tiszteletére szervezett estélyen, az algériai üzletember villájában, a francia Rivérán.

Depardieu elszánt védelmezője Khalifának, akit azzal vádoltak, hogy vagyonát az Algéria nagyhatalmú katonai tábornokaival folytatott üzelmek révén szerezte. 2002 szeptemberében Depardieu haragjában rasszizmussal vádolta a francia államelnöki poszt korábbi jelöltjét, a környezetvédők parlamenti képviselőjét, Noel Mamerét a Khalifát ért vádak miatt.

Bujkáló Khalifa

Abdelmounene Rafik Khalifa egy volt algériai miniszter 38 esztendős fia. Vállalatcsoportja 2003-ban adósságai és sikkasztással kapcsolatos vádak miatt csődbe jutott. Az üzletember soha nem szolgált magyarázattal arról, hogy honnan származik mintegy egymilliárd eurós vagyona, amellyel légitársaságot, catering-ügynökséget, gépkocsik bérelésével foglalkozó céget, építővállalatot, bankokat és egy-egy londoni, illetve párizsi tévéadót magába foglaló mesés birodalmat épített ki hét évvel ezelőtt.

A cégcsoportot az első csapások 2002 februárjában érték, amikor a Khalifa Bank menedzsereit kétmillió euró készpénz bejelentetlen szállítása miatt tartóztatták le az algíri reptéren, majd néhány nap múlva az algériai hatóságok a számvevőszék ellenőrzése alá helyezték a bankot. Nem sokkal ezután Franciaország is előzetes bűnvádi nyomozást indított pénzmosás alapos gyanújával.

Tavaly szeptemberben a francia rendőrség kihallgatta a Khalifa Bank felszámolásával megbízott Moncef Badsit, aki azt állította, hogy az algériai bank kétes ügyletei és a cégcsoport franciaországi vezetőinek költekezése között közvetlen kapcsolat mutatható ki.

Az algériai kormány kérésére az Interpol 2003 augusztusában "potenciálisan veszélyes" figyelmeztetéssel ellátott nemzetközi letartóztatási parancsot bocsátott ki Abdelmounene Rafik Khalifa ellen, akiről úgy vélik, hogy Nagy Britanniában tartózkodik. A két ország között nincs kiadatási egyezmény.