horoszkóp

Dévényi Tibor forradalma a színpadon

2006.09.21. 16:11
Dévényi Tibor nosztalgikus varietét szervezett Gáspár Laci és Zoltán Erika közreműködésével, mert nemrég a kezébe került egy régi plakát. Az előadás próbájával egybekötött időutazáson jártunk, ahol katarzisunk nem volt, de a nosztalgia-szókincsünk bővült.

„Egyszer csak rátaláltam egy 1966-os plakátra”- vágott bele egy történetbe Dévényi Tibor, lényegében minden bevezető nélkül. „Az volt rajta, hogy Kamara Varieté Körúti dallamok – habár aki nézi éjjelente a tévét, van fogalma a körúti dallamokról ugye - és ki volt írva, hogy Korda, Harangozó, Alfonzó, Rodolfó, Eötvös bohóc, Balassa Tamás és zenekara, csupa húzónevek. Elhatároztam, ezt megcsinálom én is most, 2006-ban”- jelentette ki büszkén Dévényi.

Három pacák

A Három kívánság brand arca a Liget színházba invitálta az újságírókat és fotósokat abból az alkalomból, hogy heteken belül bemutatják a Pláza Varieté című „vidám, délutáni családi showműsort”, amelynek ötletgazdája, és konferansziéja. Mint elmondta, a fényképezés szempontjából nem tartja izgalmasnak, ha egy sajtótájékoztatón „három pacák ül az asztalnál, és beszél”, ezért úgy gondolta, inkább egy színházi próbát imitálnak a szereplőkkel, pontosabban a főpróba főpróbáját.

Klikk!

Ezzel Dévényi Tibor elindult a színpad felé, és egy rögtönzöttnek tűnő, de láthatóan a saját eszközeivel kimunkált Kellér Dezső-paródiával adta meg az erős és szürreális kezdőhangot. A hely szelleme is alkalmasnak bizonyult mindezekhez: egy művelődési ház második emeletén, egy felhajtható asztalokkal felszerelt előadóteremben ültünk, és valahányszor az első sor környékén valaki helyet szeretett volna változtatni, feldöntött egy selyemvirágokat fikuszlevelekkel kombináló kosarat.

Toljuk ki a rekvizitet

A darab rendezőjének, Kalmár Tibornak a szóhasználata szintén a kabaré aranykorát idézte. Ő instrukcióiban Lui, a mágus átdöfött dobozáról a „toljuk ki a rekvizitet” szavakkal emlékezett meg, de a nyitó konferansz és a tánckép szavakat is nagy kedvvel használta. Ebben Dévényi is társa volt, aki – amellett, hogy az általa most képviselt műfajt variettének ejtette - saját magánszáma után Zoltán Erika produkcióját, mint „retróegyveleget” jelentette be. Miközben a mellettünk ülő Dévényit színházi forradalmárnak emlegette, nagy meglepetésünkre a sztreccsfarmeres Zoltán Erika a nyolcvanas években sikeres Szexi lány című slágerét -slágerkölteményét - adta elő két huszonéves táncossal az oldalán. Ezután a Velvetnek elmondta, sosem kereste az alkalmat, hogy újra sikerre vigye a régi dalait, a megkereséseiből azonban nyilvánvalóvá vált, igény van rá.

A műsorszámok közt időnként Dévényi Tibor jelent meg a színpadon, és mialatt a rendező a fényeket próbálta beállítani, arról beszélt, hogyan kapcsolódik egymáshoz retró és a pláza. „A retró egy manapság divatos kifejezés, a múltba tekintünk vissza, a pláza pedig az a hely, ahol minden beszerezhető” – magyarázta Dévényi, majd a színpadra szólította Gáspár Lacit, akit - mintha csak azon kapta volna, hogy pontos labdát szerzett - a következő mondattal lepett meg: „és most meséld el nekünk, Laci, mi történt veled Londonban”.

Esztrád és puding

Varieté
A varietére a színházi előadásoktól különböző műsor jellemző, a pódiumon egymás váltó előadók énekelnek, szavalnak, akrobata és/vagy kötéltáncos bemutatóval, bűvészmutatvánnyal esetleg állatmutatványokkal szórakoztatják a közönséget, amelyik a pódium körül asztaloknál ül.

Gáspár Laci londoni fellépése után lázasan jött el a színházba, ezért nem vállalta, hogy énekel, de alkalmazkodva a helyzethez, a fotósok kedvéért viccből imitált néhány Freddy Mercury-tól ellesett mozdulatot. „A színdarabban egyébként szerepel Bagi és Nacsa, és majd Forgách Gabi, és Éles”- sorolta ez eseményről távol maradottak névsorát Dévényi, aki egyébként nagy energiát fektetett abba, hogy ennek a műsornak minél színesebb definíciót találjon. „Ez egy gyerekműsor. Walt Disney óta tudjuk, hogy az a jó gyerekműsor, amelyet a szülők is élveznek”. Elmondta, hogy a sokszínű programnak köszönhetően lesz több ez a darab, mint egy „esztrádműsor”, végül így foglalta össze az elhangzottakat: „Ez az előadás egy puding. És a puding próbája az evés.”

Nézze meg képeinket!

Azon máig vitatkoznak az emberek, hogy a bohócok szórakoztatóak-e, vagy nyomasztóak (Gáspár Lacival folytatott beszélgetésünkből kiderült, gyerekkorában ő is utálta ezeket a lényeket), Dévényi mindenesetre egy bohócszámot is komponált a varietéjébe a gyerekek kedvéért. A konferanszié hangsúlyozta azt is, hogy két szponzornak köszönhetően 100 jegyet ingyen felajánlanak a rászorulóknak. Ha valakiben a próba után sem állt össze teljesen a kép, mindezt miért szervezte meg a magát retró Dj-nek is nevező lemezlovas, egyszerű választ kapott kifelé menet a szín- és művelődési házból: „mert sok helyről hallottam már, hogy a szülők nem tudják hova vinni vasárnap, ebéd után a gyerekeket. Hát most lesz program”- bizakodott az ötletgazda-játékmester.