Diana az öngyilkosságot fontolgatta

MTI
2004.03.05. 14:41
Hét évvel Diana hercegnő tragikus kimenetelű párizsi autóbalesete után az NBC amerikai tévéállomás első ízben sugározta a walesi hercegnő bizalmas hangfelvételeit, amelyeken Lady Di elcsukló hangon szólt arról, mennyire féltékeny férjére, Károly trónörökösre, hogyan harcol a bulímia ellen és hogy több ízben is öngyilkosságot kísérelt meg.
A szenzációs hangfelvétel már 1992-ben ismertté vált, de eddig csak írásban jelent meg Andrew Morton brit író "Diana igaz története" című életrajzi írásában.

Tekintse meg képeinket!
Az 1991-ben készült felvételen Diana merő gyötrelemnek írta le a walesi herceggel való házasságát. Károly az első naptól szívtelenül és kegyetlenül bánt vele - mondta Lady Di, és hozzátette: 1981-ben tartott esküvőjükön úgy érezte magát, mint "a vágóhídra hurcolt bárány", és nászéjszakájuk "nagyon különös" volt. "Emlékszem rá, hogy a mézeshetek alatt majd kisírtam a szememet" - mondta. Diana nagy várakozással indult nászútra a Britannia királyi jachton, de "már a második napon szertefoszlott minden reménye".

Megszólták, amiért nem vonult félre elájulni

A továbbiakban a hercegnő elpanaszolta, hogy házassága kezdettől fogva "nevetséges" volt. Keserűséggel emlékezett vissza rá, hogy 1986-ban egyik kanadai látogatásuk során elájult a nyilvánosság előtt. Hivatalosan úgy tüntették fel, hogy túlerőltetés okozta ájulását, az igazi ok azonban a bulímia volt, s férje szemrehányást tett, hogy miért nem vonult félre elájulni.

Sosem bízott magában

A vitatott felvételt 1991-ben Peter Settelen, a hercegnő beszédoktatója vette fel. Diana elmondta, hogy mély szakadék tátongott nyilvánosság előtti megjelenése és valódi érzései között. A nyilvánosság mesebeli hercegnőt kívánt, aki képes mindent arannyá varázsolni és elűzni az emberek gondjait. Ő ugyanakkor bensőjében állandóan gyötrődött, mert nem hitte el, hogy eléggé jó.

Gyakran fenyegetőzött az öngyilkossággal

Amikor 1982-ben harmadik hónapja állapotos volt és házassága súlyos válságba jutott, nyíltan öngyilkossággal fenyegetőzött Károly herceg előtt. Férje erre csak annyit válaszolt, hogy már gyakran hallotta ezt a fenyegetőzést, majd közölte, hogy elmegy lovagolni. Ő ekkor terhessége ellenére lezuhant a lépcsőkön. Megsérült ugyan a hasán, de tudta, hogy nem vetélt el.

Több órányi felvétel készült róla

Klikk a képre!
Az összesen öt óra terjedelmű videó felvétel Diana és James Colthurst többszöri találkozóján készült. Colthurst ugyanis az életrajzíró, Morton nevében interjúkat készített a hercegnével a londoni Kensington Palotában. Már a könyv megjelenésekor elterjedtek híresztelések arról, hogy Diana tudatosan közreműködött a róla szóló könyv megírásában, de ezt a Buckingham Palota cáfolta. Morton csak Diana tragikus halált követően hozta nyilvánosságra értesüléseinek forrását és kiadta az életrajzi regény átdolgozott változatát ezzel a címmel: "Diana igaz története, az ő szavaival elbeszélve".

Az NBC "Princess Diana - The Secret Tapes" (Diana hercegné - a titkos tekercsek) című kétrészes műsorának második részét a jövő héten sugározzák és egyúttal láthatók lesznek eddig még soha nem sugárzott videó felvételek is, amelyek Dianát szokatlan módon, a magánélet oldaláról mutatják be.