horoszkóp

A britek szerint Diana kísért majd az esküvőn

2005.04.05. 16:34
Károly herceg, és Camilla Parker Bowles esküvőjének közeledtével egyre inkább foglalkoztatja a közvéleményt, vajon mit szólt volna a frigyhez Diana hercegnő? Az ex-hercegnőjükbe szerelmes britek szerint szellemként kísérti majd a házaspárt a halott hercegnő emléke.

A nyolc évvel ezelőtt autóbalesetben elhunyt hercegnőt a szigetországban még mindig különös tisztelet övezi, és Károly valószínűleg már soha nem fogja tudni egy angol polgárral sem elhitetni, hogy neki tulajdonképpen nem volt köze Diana halálához. Míg Dianával ma is tele van a bulvársajtó, Károly és Camilla már akkor is boldog lehet, ha egy aprócska hírt közölnek majd róluk, bár Károly legutóbbi, újságírókról tett megjegyzéseit tekintve, ezt valószínűleg nem is bánják. A herceg esküvője senkit sem hozott lázba, és valószínűleg különösebben senkit nem is érdekel. "Unalmas, öreg pasi házasodik" - írta a Daily Star, amikor a pár 35 éves, jórészt titkos kapcsolat után bejelentette, végre bepótolja, ami eddig elmaradt, azaz az esküvőt.

Senki nem megy

Pedig Camilla szegény így még inkább ki lesz téve a Dianával való összehasonlításoknak. Az angolok, akiket különösen érdekel minden, ami a királyi udvarban történik, határozottan nem akarják Camillát királynőnek, mégpedig azért nem, mert szerintük nem kis részben felelős Károly és Diana házasságának megromlásáért. Az 57 éves asszony egyébként még jóval az esküvő előtt igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nem akar királyné lenni - bár ez a jog a törvények szerint Károly megkoronázásakor azonnal megilletné - hanem megelégszik a király hitvese címmel. Míg Diana sokszor panaszkodott arra, hogy szinte egyáltalán nincs magánélete, mert annyi ember veszi körül, az udvari tudósítók szerint azonban Károlyék örülhetnek, ha esküvőjükön három ember ott lesz. A királynő például az elsők között igyekezett kijelenteni, hogy ő bizony nem megy el fia második esküvőjére.

"Diana jót nevetett volna"

Többen vészjósló jeleket vélnek felfedezni abban, hogy Károlyék esküvőjét el kellett halasztani egy nappal, a tervezett frigy ugyanis éppen II. János Pál pápa temetésével egy napon lett volna. Így a menyegző már semmiképp nem lesz vidám, sőt némely katolikus - akik Nagy-Britannia lakosságának nyolc százalékát adják - még azt is kifogásolják, hogy Károly a hivatalos gyászidőben nősül. Az udvari tudósítók mindegyike véleményt nyilvánított már az esküvőről, Judy Wade, a Hello magazin riporternője azt nyilatkozta, szerinte Diana jót nevetne azon a sok bonyodalmon, amit okozott, és azon, hogy szegény Károlynak és menyasszonyának 35 év után még egy nappal el kellett halasztania az esküvőt. "Azt hiszem Diana egy idő után elfogadta volna, hogy Károly ismét megnősül. Azt viszont nehezen viselte volna, ha Camilla átveszi a helyét a királyi családban. Nem örült, hogy végül együtt maradtak, és arra biztatta Károlyt, álljon félre az útból, és engedje át a trónt idősebb fiuknak, Vilmosnak" - mondta Richard Kay, a Daily Mail riportere, aki utoljára beszélt a volt hercegnővel, tragikus párizsi baleset előtt. Ennek ellenére a riporter szerint Diana végül elfogadta, hogy Camilla Károly nagy szerelme.

A hercegnő viselkedése, valamint azt a tény, hogy Camillát Rottweilernek nevezte, azonban éppen ellenkezőjére vall. Diana már a nászúton mélyen megutálta riválisát, a mézeshetek egyik napján ugyanis Károly naplójából két fénykép hullott ki, amelyeken Camilla Parker Bowles vigyorgott. Diana mindig ügyesen használta a médiát, és életrajz írói szerint nem tett volna másképp most sem. "Biztos vagyok benne, hogy nyilvánosan kíván volna szerencsét, míg a színfalak mögött gonosz megjegyzésekkel próbálta volna őket ellehetetleníteni." - mondta Robert Lacey, a királyi család életrajzírója. Károly herceg és Camilla Parker Bowles esküvőjét szombaton tartják Windsorban.