Szökökút lesz Diana emlékműve

MTI
2004.06.29. 17:35
Jövő héten felavatják az első hivatalos Diana-emlékművet, ami a londoni Hyde Parkban kapott helyett. Az alkotást még láthatta a hercegnő néhány hete elhunyt édesanyja, Frances Shand Kydd is. A már súlyos beteg asszony, akit a halála előtt nem sokkal elvittek az emlékműhöz, azt mondta, hogy a mű nem elég grandiózus.
Üzembe helyezték kedden - csaknem egy évvel az eredeti határidő után - azt a szökőkutat, amely a hét éve elhunyt Diana hercegnő első hivatalos emlékműve lesz.

Piknikezni is lehet a Diana-emlékműnél

A jelentős méretű alkotás a londoni Hyde Parkban, a park közepén lévő Serpentine tó mellett kapott helyet. Az amerikai Kathryn Gustafson tervezte emlékmű gyakorlatilag két különböző lejtésű és átmérőjű kőgyűrű, amelyekbe egy kis dombról víz áramlik. A víz a gyűrűk különböző szakaszain az átmérőnek és a lejtésnek megfelelően különféle alakzatokban zubog alá, mintegy élő, mozgó szobrot alkotva. A 80X45 méteres teret átfogó alkotás szabadon hozzáférhető lesz a látogatóknak, a vízben gyerekek fürödhetnek, a köztes térben akár piknikezni is lehet majd, ami a Hyde Parkba látogató londoniak kedvenc és hagyományos hétvégi elfoglaltsága.

A királynő avatja fel

Az emlékművet jövő kedden avatja fel hivatalosan II. Erzsébet királynő a teljes királyi család, valamint a néhai hercegnő hozzátartozóinak, köztük Charles Spencer grófnak, Diana öccsének jelenlétében. Ez lesz az első eset a brit trónörökös feleségének 1997. szeptemberi temetése óta, hogy az uralkodói család és a Spencer-klán nyilvánosan együtt mutatkozik. A királyi ház és a Spencerek között gyakorlatilag minden kapcsolat megszakadt a hercegnő halála után. A viszony Diana életében sem volt családias, de még baráti sem.

A rokonok szerint Dianával rosszul bántak

Minden brit alattvaló élénken emlékszik arra a rendkívüli beszédre, amelyet Spencer gróf a londoni Westminster apátságban, Diana temetési szertartásán mondott, nem titkolva el lesújtó véleményét a királyi családról, és a Dianával szemben tanúsított magatartásukról. Beszédét - mintegy tüntetésként a Dianával szembeni udvari bánásmód ellen - példátlan módon tapsvihar fogadta a Westminster apátságon belül is, miközben a királyi család tagjai, köztük az uralkodó, kővé dermedt arccal ültek páholyukban.

Az alkotást tavaly kellett volna átadni

A most elkészült emlékmű építését jelentős - főleg bürokratikus - késedelmek hátráltatták. A szökőkút tervét Tony Blair kormányfő már 1999-ben bejelentette, és az alkotást eredetileg tavaly júliusban át kellett volna adni, de az ügy rendre elakadt a királyi parkokat kezelő Royal Parks Authority engedélyezési útvesztőiben. Az építkezés mindemellett jelentősen - 600 ezer fonttal - túllépte az eredeti, 3 millió fontos (1,1 milliárd forintos) költségvetést, de a Royal Parks és a kulturális tárca kipótolta a hiányt.

Az emlékművet még láthatta Diana néhány hete elhunyt édesanyja, Frances Shand Kydd, aki azonban nem volt elragadtatva. A már súlyos beteg asszony, akit halála előtt nem sokkal elvittek az alkotáshoz, azt mondta, hogy a mű "nem elég grandiózus". Az amerikai tervező szerint azonban Dianából éppen a grandiózusság, egyáltalán bármiféle nagyzolási hajlam hiányzott.