Tíz éve halt meg Diana hercegnő, akinek halálából számos emléktárgyakat gyártó vállalkozó meggazdagodott. A hercegnő családja levédette Diana arcképét, így az őt ábrázoló bögrék, tányérok, órák mögött egy ideig komoly pereskedés volt, de a Diana-kultusz nem állt meg a sima ajándéktárgyaknál, akadnak egészen morbid ereklyék is.

Lady Diana Spencer 1997. augusztus 31-én a fotósok elől menekülve autójával egy párizsi aluljáró egyik pillérének csapódott, és a baleset következében életét vesztette. A körülmények máig tisztázatlanok, talán ennek is köszönhető, hogy a Diana-kultusz a mai napig él és virágzik.

Hagyományos tárgyak és perek

A hivatalos ajándéktárgygyártó Diana családja, a Spencer család, ők a tulajdonosai a Diana, walesi hercegnő emlékalapnak, és ők gyártják az eredeti Diana emléktárgyakat. Minden eladott termék árának bizonyos százalékát, de évente minimum összesen 10000 fontot (kb. 3,8 millió forint) az alapnak adnak, ami a befolyó pénzeket jótékonysági célokra fordítja.

Nézzen giccses tárgyakat!

A család nehéz helyzetbe hozta a giccsgyártókat, amikor 1998-ban levédette Diana arcképét, és a hercegnőhöz tartozó olyan szlogeneket, mint „a szívek hercegnője”. A gyártóknak nem sok idejük maradt a különféle tárgyak legyártására, de nem kell megijedni akadnak szépségek bőven.

A relikviák egészen elképesztő szegmensét a babák képezik, ahol megtalálhatóak a sima babák, a hercegi család matrjoska változatban, de olyan is akad, ami ugyan elég ronda, de el tud mondani 25, a hercegnőre jellemző mondatot.

A meglehetősen gagyi kategóriában indulhat a hercegnőt ábrázoló kitűző gyűjtemény, de az emléktányér is elég ronda, viszont legalább csak 1 dollárba kerül. És ne feledkezzünk el az 1998-as naptárról sem, amiért jelenleg potom 7000 forintot kérnek. A leginkább sírkőre emlékeztető bögrét, pedig tényleg csak ellenségeinknek adjuk.

Mozgókép és irodalom

A hercegnőről szóló könyveket jobb, ha nem is próbálja az ember górcső alá venni, szinte hetente jelenik meg róla és a balesetről újabb és újabb műremek. A könyvpiacon egészen elképesztő árak vannak, néhány darabhoz már 2 forintért hozzájuthatunk, de például a Diana ruháit bemutató könyv, amit a Christie’s aukciós ház jelentetett meg 380ezer forint.

Klikk!

Érdemes még megemlíteni a Diana in art című könyvet, amiben különféle béna portrék találhatók, valamint a közel hatvanezer forintos Diana hercegnő kifestő könyvet még 1986-ból.

Aki a Dianáról készült musicalt szeretné meghallgatni, annak egy kaliforniai kisvárosba kell mennie, ahol mindössze 20 dollárért élvezheti az előadást. A darab egyetlen előnye, hogy azért tartják, mert egy közeli gyerekkórháznak gyűjtenek pénzt.

A hercegnőről eddig hét filmet készítettek, de ebből csak egyet láttak annyian az IMDb olvasói közül, hogy értékelni is tudják azt, de a nem túl meggyőző 3,9-es pontszámot érte el.

És még mennyi embert megihletett

A Dianához köthető dolgok közül talán a legismertebb Elton John Candle in the wind című száma, amit a hercegnő temetésén adott elő. A világhálónak hála megtudhatjuk, hogy milyen volt a lovag mimikája a tíz évvel ezelőtti szomorú napon.

Az egyre perverzebb szuvenírek világába merülve nem mehetünk el a hercegnőről megemlékező videók mellett. A készítők szerint ez a legjobb, de azért érdemes meghallgatni néhányat, szem nem marad szárazon.

Az egyik legdurvább kegytárgy, ami fellelhető az az a könyvecske, ami a temetési szertartás pontos menetét írja le, ráadásul csak 5600 forintba kerül.

Végezetül két egészen elrugaszkodott, fanatikusoknak viszont kötelező Diana kultúrkörbe tartozó termékről kell még szólnunk. Diana rajongó hobbikertészek, ha eddig nem ismerték volna, imádni fogják a Diana, Princess of Wales rózsát, ami nem olcsó, 9500 forint, de mindenképp megéri az árát. Egy Las Vegas-i kápolna pedig Diana hercegnő házasságkötési csomagot kínál mindazoknak, akik hisznek abban, hogy az igazi szépség az élet egyszerű dolgaiban lakozik.