Kábítószert találtak Diana volt szeretőjénél

MTI
2004.07.22. 17:19
Kemény drogok birtoklásának gyanújával őrizetbe vették csütörtökre virradó éjjel Diana hercegnő egykori szeretőjét, aki korábban a néhai brit trónörökösnéhez fűződő kapcsolatának kiteregetésével szerzett meglehetősen kétes hírnevet.
A jelenleg 46 éves James Hewittot, az első öbölháború veteránját nőismerősével együtt fogta le a Scotland Yard egy londoni bárban. A rendőrségi szóvivő részletek nélkül csak annyit közölt, hogy úgynevezett "A" kategóriás kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával kísérték be a két személyt.

A brit besorolás alapján e kategóriába tartozik például a kokain és a heroin, amelyek terjesztését és csempészetét drákói szigorral - minősített esetben életfogytiglani fegyházzal - büntetik a brit törvények.

Kiteregette könyvben

Hewitt és Diana románca már a hercegnő és Károly trónörökös szerencsétlen házasságának kezdeti szakaszában közbeszéd tárgya volt, de a volt tiszt - aki a skót gárdisták egy századát vezényelte az 1991-es iraki háborúban, majd a királyi testőrség őrnagya lett - 1994-ben maga erősítette meg az értesüléseket "A szerelmes hercegnő" címmel közzétett könyvében.

Diana és az alattvalók többsége annak idején súlyos árulásnak tekintette a titkos szerelem sztorijának pénzzé tételét, és Hewitt azóta is gyakorlatilag pária a brit közéletben. Valamelyes vigaszt jelenthetett ugyanakkor a kiadótól kapott 3 millió fontos honoráriuma. A hercegnő és a rikítóan vörös hajú katonatiszt kapcsolata egyébként 1987-től 1992-ig tartott.

Diana sokkos állapotba került

A Hewitt-könyv okozta megrázkódtatást jól jellemzi a nemrég elárverezett levél, amelyben Diana annak idején azt írta lelki támaszának és bizalmasának, Chrissy Fitzgeraldnak: sokkos állapotba került, miután James Hewitt felfedte a széles nyilvánosság előtt titkos kapcsolatukat.

Diana a könyv megjelenése után kelt levelében azt írta: nagyon mélyen megrázták az őrnagy állításai, és küszködnie kellett, hogy egyáltalán a felszínen tudja tartani magát.

Károly herceg sem makulátlanul tiszta

A válással végződött trónörökösi házasságban egyébként nemcsak Diana hűtlenkedett; Károly herceg végig tartotta a kapcsolatot fiatalkori kedvesével, a Dianához hasonlóan polgári származású, ám elvált Camilla Parker Bowles-szal, akivel ma is együtt él. A királynő hosszas vonakodás után mára úgy-ahogy elfogadta Camilla jelenlétét a trónörökös mellett, bár házasságról - legalábbis a nyilvánosság előtt és hivatalosan - nem esik szó.