horoszkóp

Diana kifosztotta Károly herceget

MTI
2004.07.25. 13:43
A walesi herceg volt pénzügyi főtanácsadója szerint Diana a váláskor az utolsó pennyjéből is kiforgatta Károly herceget.
A néhai Diana hercegnő a válás során minden személyes vagyonából kiforgatta férjét, Károly trónörököst - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a walesi herceg volt pénzügyi főtanácsadója.

Geoffrey Bignell a The Sunday Telegraphnak elmondta: a brit trón várományosának teljes befektetési portfolióját pénzzé kellett tennie, hogy eleget tudjon tenni Diana követeléseinek. "Diana az utolsó pennyjéből is kiforgatta (Károlyt)" - mondta Bignell a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lapnak.

A volt tanácsadó kijelentette: a trónörökös annak idején utasította őt, hogy minden ingó vagyont, befektetést dobjon piacra. Hozzátette: a válási tranzakció után mondott le pénzügyi tanácsadói posztjáról, mivel Károlynak egyszerűen nem maradt személyes vagyona.

A lap felidézi, hogy az 1996-ban lezajlott válás során Dianának - aki egy évre rá, Párizsban autóbaleset áldozata lett - korabeli hírek szerint 17,5 millió font (6,5 milliárd forint) egyszeri juttatást ítéltek meg, valamint rendszeres járadékot irodája fenntartásához.

Pukedliznie kellett volna

Dianát ügyvédje még arra is rávette, hogy a minél jobb pénzügyi egyezség reményében adja fel "Ő királyi fensége" megszólítással járó királyi státuszát, amit Diana később megbánt - áll a The Sunday Telegraphban.

A brit sajtó annak idején ezt az ügyet úgy tálalta, hogy Dianát az udvar fosztotta meg ettől a címtől. A lapok sokat élcelődtek azon, hogy az udvari etikett szerint Dianának ezután elvileg pukedliznie kellett volna saját két fia, Vilmos trónörökös és Harry herceg előtt, akik természetesen megtartották "királyi fenség" státusukat.

A The Sunday Telegraph szerint "úgy tudni", hogy a walesi hercegnek saját édesanyja, II. Erzsébet királynő kölcsönzött több millió fontot, hogy Károly ki tudja fizetni Dianát, és a trónörökös a mai napig törleszti a részleteket az uralkodónak.

Károly nem kap juttatást a királyi családnak járó éves állami apanázsból, az úgynevezett Civil Listről, viszont cornwalli birtokából évi 12 millió font (4,5 milliárd forint) bevételhez jut; igaz, arra nem jogosult, hogy a birtok ingatlanvagyonát értékesítse.