horoszkóp

Károly herceget is kihallgatja a Scotland Yard

2005.01.25. 15:26
A brit titkosszolgálatok ügynökeit hallgatják ki jelenleg a Scotland Yard detektívjei a Diana hercegnő halála ügyében indult hivatalos vizsgálat keretében, de a rendőrség főparancsnoka keddi nyilatkozatában közölte: szükség esetén akár Diana egykori férjét, Károly trónörököst, sőt a királynőt is kész meghallgatni.

Sir John Stevens, a Scotland Yard, vagyis a londoni rendőrség első embere - e minőségében a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt -, aki az egy éve bejelentett hivatalos brit vizsgálatot vezeti, a keddi The Timesnak azt mondta: emberei a brit belső és külső elhárítás, az MI5 és az MI6 ügynökeinek meghallgatása mellett a két szolgálat által a néhai walesi hercegnőről összegyűjtött feljegyzéseket és hírszerzési adatokat is vizsgálják. Sir John az első magas rangú hivatalos személyiség, aki a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy ilyen adatok egyáltalán léteznek.

Valóban figyelte a titkosszolgálat

A Scotland Yard főparancsnoka - aki január végén távozik e tisztségéből, de a Diana-vizsgálatot továbbra is vezetni fogja - azt mondta, hogy a rendőrség "maradéktalan együttműködési készséget" tapasztal az MI5 és az MI6 részéről. Nem közölte ugyanakkor, hogy a két szolgálat pontosan milyen adatokat gyűjtött az 1997 augusztusában, Párizsban autóbalesetben elhunyt Dianáról.

Sir John a brit lapnak elmondta: a Diana-ügy hátterének felderítése végett végső soron meghallgatná Károly trónörököst, a hercegnő volt férjét, sőt II. Erzsébet királynőt, Károly édesanyját, aki már jelezte, hogy kész fogadni őt. A rendőrfőnök azt mondta: a királyi család is szeretné, ha az ügy "ilyen vagy olyan irányban", de végre lezárulna.

Kizárni az összeesküvés-elméleteket

Michael Burgess hivatalos brit udvari halottkém éppen egy éve jelentette be, hogy a hat évig tartó, Diana halálát egyértelműen baleset következményének nyilvánító francia vizsgálat lezárultával megkezdődik a hivatalos brit vizsgálat. Burgess a hivatalos francia megállapítás ellenére annak kivizsgálására kérte fel Sir Johnt, hogy valóban baleset történt-e 1997 augusztusában Párizsban. A londoni rendőrfőnök már akkori, rendkívüli feltűnést keltő első nyilatkozatában azt mondta: a hercegnő halálával kapcsolatos összeesküvési "feltételezéseket" is ki kell vizsgálni.

Muszlim trónörökös?

Az összeesküvés-elmélet fő szítója Mohamed Fayed, a világhírű londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa. A brit-egyiptomi Fayed, akinek fia, Dodi, Diana akkori szerelme szintén meghalt a balesetben, a párizsi szerencsétlenség óta hangoztatja azon meggyőződését, hogy merénylet történt. Ennek indoka szerinte annak megakadályozása lett volna, hogy egy hithű muszlimtól származó gyermek álljon be a brit trónutódlási sorba.

Diana, akinek Károlytól született két fia a második, illetve a harmadik a brit trónöröklési sorrendben, állítólag már terhes volt Dodi Fayedtől a katasztrófa idején, bár ezt a francia orvos szakértők cáfolták. A néhai walesi hercegnő kevesebb mint egy évvel az életét kioltó autószerencsétlenség előtt azt írta személyi inasának, hogy szerinte Károly merényletet készít elő ellene, mégpedig úgy, hogy halála autóbalesetnek tűnjék.