horoszkóp

Camilla és Al Fayed nélkül gyászolták Dianát

2007.08.31. 13:57
Diana hercegnő és Dodi al Fayed pontosan tíz évvel ezelőtt hunyt el, amikor autójuk nekihajtott a korlátnak a párizsi D'Alma-alagútban. A tragikus évforduló alkalmából számtalan ünnepséget szerveznek, ahova a mindenkit szeretettel várnak, kivéve azokat, akiket nem. Al Fayed összeesküvés-elméleteket gyártó édesapját és Diana gyalázkodó exszeretőjét például kitiltották a hivatalos gyászszertartásról. Szerencsére a trónörökös akkori szeretőjének, a jelenlegi hercegnének volt annyi esze, hogy maga mondja le a meghívást.

1997. augusztus 31-én szenvedett halálos autóbalesetet Diana hercegnő, akiért a mai napon megemlékezések sorát tartják Angliában. A királyi család által szervezett hivatalos megemlékezés két „ceremóniamestere” természetesen nem más, mint Vilmos és Harry hercegek. A gyászszertartás első felvonására délben, londoni Guards’ kápolnában került sor, a többi eseményt pedig a Kensington Palotában tartják meg.

Harry herceg maga írta beszédében emlékezett "a világ legjobb édesanyjára", Vilmos pedig úgy fogalmazott, "elveszíteni egy édesanyát mindenki számára sokkoló esemény, a mi életünket is örökre megváltoztatta". London püspöke, Richard Chartres a hercegnő halála körül azóta is keringő pletykákra utalva arra intette a hallgatóságot: "Engedjük őt végre békében nyugodni". Az ünnepség során a fiúk mellett felszólalt a hercegnő legidősebb nővére, Lady Sarah McCorquodale, a kormány részéről jelen volt Tony Blair és John Mayor, mellettük pedig egy rakás híresség, például Cliff Richard, Sir David Attenborough, és persze az elmaradhatatlan hiéna, Sir Elton John is. Dr Rowan Williams, a canterbury érsek állítólag több imát is írt erre az alkalomra, a hivatalos beszédek mellett pedig a hercegnő kedvenc egyházi énekei is elhangzottak. Azoknak az alapítványoknak a képviselői, melyeket Diana támogatott, ellátogathatnak az Althorp kastélyba is, ahol a jótékonyságáról híres hercegnő a gyermekkorát töltötte.

Klikk!

Tapintatos és tapintatlan exszeretők

Bár Károly herceg feleségét, Camillát a két herceg meghívta a hivatalos ünnepségekre, Diana hercegnő örök riválisa úgy döntött, hogy nem vesz rész a megemlékezésen. „Nagyon meghatódtam, amikor Vilmos és Harry megkért, hogy vegyek részt az édesanyjuk, Diana hercegnő tiszteletére tartott ünnepségen. Igent mondtam, hiszen mellettük akartam lenni, de úgy gondolom, hogy a jelenlétem elvonná a figyelmet ez esemény tényleges „főszereplőjéről”, Diánáról” – olvasható Károly egykori szeretőjének hivatalos nyilatkozatában. A történeti hűség kedvéért meg kell említenünk, hogy Camilla először igent mondott a fiúknak, csak később döntött úgy, hogy inkább otthon marad.

Paul Burrell, Lady Di egykori komornyikja, bizalmasa és állítólagos szeretője ezzel szemben minden áron jelen szeretett volna lenni, pedig nem hívták meg. Az úriember azért nem szerepel a hivatalos listán, mert a tragikus kimenetelű baleset után több könyvet is írt, melyben kiteregette a királyi szennyest, és azt állította, szerelmi kapcsolat is fűzte a hercegnőhöz. Burrell állítólag annyira nehezményezte, hogy lehagyták a vendéglistáról, hogy többször is felhívta a királyi protokollirodát, akiknek alig sikerült lerázniuk a tajtékzó exkomornyikot.

Két perc néma csend

A hivatalos ünnepségekről kitiltották Dodi al Fayed édesapját, Mohamed al Fayedet, aki még mindig azt állítja, hogy a párt a királyi család által megbízott bérgyilkosok ölték meg. A Harrods áruház tulajdonosa úgy döntött, hogy a maga módján emlékezik meg tragikus körülmények között elhunyt fiáról és annak barátnőjéről. Bár a londoni luxusáruház egész nap nyitva lesz, félárbocra eresztik a két országzászlót, és két percre mindenkinek csendben és mozdulatlanul kell maradnia. Az épületben amúgy két emlékhely is található, egy aranyból készült szobor, mely a táncoló Dodi Al Fayedet és Dianát ábrázolja, valamint egy oltár.

Emlékhelyek Angliában

- Hyde Park: Erzsébet királynő 2004 júliusában avatta fel a hercegnő emlékére készült szökőkutat, melyet röviddel az ünnepség után üzemen kívül helyeztek.

- Kensington Palota: A Virágmező névre keresztelt műalkotást Sophie Layton tervezte. Az órákat hatszáz aranyleveles magvacska fedi, azt jelképezi, hogy Diana gondolatai és álmai tovább élnek a szerettein keresztül.

- a Kensington Palota Kertje: walesi hercegnőről elnevezett játszótéren egy óriási, fából épített kalózhajó, egy tengerpart, rengeteg sátor és egy kávézó várja az érdeklődőket.

- Harrods Áuház, London: az üzlet tulajdonosa, Mohamed al Fayed egy aranyból készült szobor emeltetett fia, Mohamed al Fayed és kedvese, Lady Di számára.

- Colwyn öböl, Wales: Tom Murphy egy életnagyságú szobrot készített a hercegnőről Diana angolai látogatásának emlékére.

- Párizs: a francia rajongók a baleset közelében felállított, lángot ábrázoló szobornál szokták leróni kegyeletüket.

- Peter Mason tizenkétezer bélyegből készített egy Diana arcképet. A portré a Candle Int he Wind (Gyertya a szélben) címet viseli.

Párizsban pénzt gyűjtenek

A hercegnő francia rajongói egy, a baleset közelében lévő szobornál szokták elhelyezni róla szóló verseiket, imáikat és a virágokat. A műalkotást a hiedelmekkel ellentétben nem Diana emlékére emelték, a Szabadság szobor fáklyájának pontos mását az International Herald Tribune ajándékozta a francia nemzetnek. Mivel sokak szerint az ál-emlékmű nem felel meg a „szívek hercegnőjének”, egyre többen követelik, hogy Párizsban is építsenek egy emlékhelyet a francia fővárosban elhunyt híresség számára. Dominique de Fontenay, aki saját állítása szerint mindennap elhajt a baleset helyszíne mellett, már össze is fogott a szobrászként és ékszerészként ténykedő Xavier de Fraissinette-tel, hogy megalkossák a megfelelő szobrot Lady Di emlékére. Miután ez a kezdeményezés több lapban is megjelent, a polgárok már körülbelül ezerdollárnyi összeget gyűjtöttek össze a két művésznek, így már csak a becsült 240 ezres költség fennmaradó részére lesz szükség.