horoszkóp

Exszupermodell: kurvának néztek, megerőszakoltak

2008.03.14. 18:45
Videoüzenettel jelentkezett a Brüsszelben eltűnt majd előkerült Waris Dirie: a brüsszeli rendőrséget hibáztatja, amiért szerinte prostituáltnak nézték. A színes bőrű exszupermodell, aki életéről könyvet is írt, a női nemi szerv-csonkítás ellen küzd, saját alapítványával és az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is, bár egyes hírek szerint alkoholproblémái miatt a szervezet még 2003-ban kirúgta.

Katoucha Niane halála után újabb afrikai származású ex-topmodellről érkeztek hírek: Waris Dirie, egykori topmodell, aki az ENSZ jószolgálati követként szintén a női nemiszerv-csonkítás ellen harcolt, rejtélyes körülmények között másfél napra eltűnt Brüsszelben - majd ugyanolyan érthetetlen módon elő is került. Hogy mi történt közben, arról meglehetősen zavarosan beszél modell, aki egy videoüzenetben felháborodva magyarázza, a brüsszeli rendőröktől hiába kért segítséget, bőrszíne miatt úgy kezelték, mint egy prostituáltat. Waris Dirie állítólag nem találta a szállodáját, ezért ült taxiba, ám a taxis elrabolta és lehet, hogy meg is erőszakolta. Egyesek szerint az egész csak egy ügyes PR-akció.

A szomáliai származású modellnek, aki mellesleg David Bowie szupermodell feleségének, Imannak az unokatestvére, az APA hírügynökség jelentése szerint március ötödikén, szerda este veszett nyoma Brüsszelben. Dirie-nek március hetedikén, a hollandiai Kerkrade városában kellett volna átvennie a Martin Buber-díjat, amit a női nemiszerv-csonkítás elleni küzdelméért ítéltek neki. A modell, aki gyerekkorában szintén átesett a női csonkításon, azonban rejtélyes módon eltűnt és nem jelent meg a csütörtök esti fogadáson sem, ahol EU-politikusokkal és az amerikai külügyminiszterrel, Condoleeza Rice-szal kellett volna találkoznia.

Pénteken este a modell előkerült: egy rendőr találta meg a brüsszeli főtér, a Grande Place közelében egy férfi társaságában. A modell állítólag nem találta meg a brüsszeli szállodát, ahol lakott, így hotelről hotelre járt és a recepciókon aludt. Állítólag két napig nem is evett.

Hétfőn aztán menedzsere egy bécsi kórházba szállíttatta a sokkos állapotban lévő modellt, aki egy videoüzenettel jelentkezett, és meglehetősen homályos, a brüsszeli rendőrségre nézve pedig cseppet sem hízelegő magyarázatot adott eltűnésére.

Úgy bántak velem, mint egy prostituálttal

A rendőrség verziója szerint Dirie, akinél sem pénz, sem papírok nem voltak, felkeresett egy rendőrkapitányságot, mert egy szerda esti parti után nem talált vissza a szállodájába. Egy rendőrautó el is indult vele megkeresni a hotelt, majd miután megtalálták a szállodát, kirakták őt. Dirie ekkor ült be egy taxiba, majd nyoma veszett. Így szól a rendőrség változata, Waris Dirie azonban máshogy emlékszik vissza a történtekre.

A bécsi videoüzenetben az ágyban fekve arról beszél, hiába kért segítséget a rendőröktől, elküldték őt, mégpedig a bőrszíne miatt. "Azt mondták, ha nem megyek el, börtönbe tesznek. Úgy bántak velem, mint egy prostituálttal. Szívből sajnálom azokat a bevándorló nőket, akik Brüsszelbe jönnek, mert tudom, hogy hogyan fogják őket kezelni. Ez szégyen" - mondta az egykori szupermodell, láthatóan zaklatott idegállapotban.

Azért csinálnak ekkora felhajtást, mert tudják, hogy elcseszték

"Aztán továbbgyalogoltam, fogalmam sem volt, mit tegyek, teljesen elfogyott az energiám. Beültem egy taxiba, majd egy óra múlva már az autópályán találtam magam, azt sem tudtam hol vagyok. Aztán rájöttem, ez sem lesz jó. Egy házba mentünk, ahol a taxis azt mondta, üljek le, másfél napig keresztül nem mozdulhattam. Aztán mikor elmentem WC-re, sikerült elmenekülni" - meséli az egykori szupermodell, aki ezután visszataxizott Brüsszelbe.

"Rájöttem, hogy csak magamban bízhatok, főleg ha a hatóságokról van szó" - mondta a modell, akit végül a Grande Place közelében talált meg egy rendőr. "Kérdeztem tőlük, hogy miért keresnek, ha két napja még elküldtek. Azért csinálják most ezt a nagy felfordulást, mert tudják, hogy elcseszték" - mondta Waris Dirie.

Klikk!

Az orvos szerint a modell vállán és a lábain, horzsolódások, valamint kisebb sebek találhatóak, a menedzsere szerint az is elképzelhető, hogy a modellt meg is erőszakolták. Jelenleg poszttraumatikus sokkban szenved és pszichológiai kezelés alatt áll.

Sok a kérdőjel

Sokan viszont arra gyanakodnak, a modell eltűnéséről szóló hír valójában átverés. Sokan nem értik, hogy Dirie miért a rendőrségre ment megtudakolni, melyik szállodában lakik, miért nem próbált inkább telefonon segítséget kérni. Időközben ráadásul a taxisofőr is jelentkezett a rendőrségen, ám szintén máshogy emlékszik arra, mi is történt valójában

A német Stern magazin szerint kétféle összeesküvés-elmélet is létezik az ügyben: az egyik szerint Dirie így próbálja elterelni figyelmét alkoholizmusáról, a német hetilap szerint ugyanis a modell bécsi ügyvédje, Gerald Ganzger (aki egyébként Natascha Kampuscht is képviselte) a magazin szerint megerősítette, hogy Dirie-nek gondjai vannak az alkohollal. A brüsszeli eux.tv pedig belga napilapi forrásokra hivatkozva azt is tudni véli, az ENSZ is emiatt fosztotta meg a modellt a jószolgálati nagykövet-címtől még 2003-ban, csak a döntést nem kommunikálták, mert nem szerették volna, ha elvonja a figyelmet a női nemiszerv-csonkítás elleni fontos küzdelemről. A modell honlapján ennek ellenére még mindig az olvasható, hogy ENSZ-nagykövetként tevékenykedik.

Vannak, akik egy ügyes marketingfogást sejtenek a történet mögött, hiszen a modell már új könyvén dolgozik, nyáron megjelenik A Sivatag virága című regényének filmváltozata, valamint egy róla szóló dokumentumfilm is mozikba kerül. Amelyet mellesleg a Stern szerint ugyanaz a rendező, Hannes Rossacher rendez, aki a kórházban fekvő Dirie-ről a videofelvételt készítette.