Dolly egyedül él, maga készíti az electroclash mozgalmat megszégyenítő fellépőruháit. Családja nem lévén két kutyájával tölti szabadidejét, már amennyi marad a nosztalgiabulizáson és a Corel Draw-val való bíbelődésen kívül.

„Szereztem egy farmerdzsekit, most éppen azt díszítgetem. Fémekkel fogom kivarrni, nagyon dögös lesz!” – örvendezik vidám dolly-hangján az énekesnő, amikor felhívjuk.

Retro

Dollyról nem sokat hallani mostanában a médiában, de azért töretlenül és vidáman ott van, trendi és retro rendezvényeken ontja magából a pozitív energiát. Huszonnégy éve van a pályán, és most kezd beérni. New Yorkban az electroclash fanatikusok zabálnák a Dolly Roll stílusát – úgy értjük az öltözködésit. A Dolly Roll ugyanis egyike azon kevés együttesnek, amelyik átmentette a nyolcvanas évekből a fogkefe-szintetizátort és azt a jópofa kinézetű, lapos elektronikus dobot.

„A szigetes fellépésünkön még stage-divingoltak is.”

Dolly
A harmincöt lemezt, és négyszáz szerzeményt (ahogy ő mondja: „nótát”) maga mögött tudó Dollyról kiderült, hogy nem csak a zenekészítésben ilyen produktív, hanem más művészeti területeken is. „Van egy csomó hobbim” – mondja. „Rajzolok egy Corel Draw nevű programmal. Már kiállításom is volt harminchat alkotásomból. Ezek a képek hangulatok, színek, formák, vad színek, úszó képek, érzelmek, álmok, nem is tudom pontosan elmagyarázni, hogy mik. A kiállításon hozzáértők azt mondták, nagyon jók, és hogy ezzel a technikával nem dolgozik rajtam kívül senki más.” Mint kiderült, Dolly sokáig festő szeretett volna lenni, de végül az énekes pályát választotta.

Szerencsés flótás

Telefonos beszélgetésünk során egyre nagyobb értetlenséggel hallgattam, hogyan lehet valaki ennyire elégedett, pozitív és vidám. Dolly elmondta, nagyon szerencsésnek vallja magát minden szempontból. „Sok tehetséget kaptam a Jóistentől, de abban is szerencsém volt, hogy szüleim nagy szeretetben neveltek fel. Az is szerencse, hogy a színpadon alkalomról alkalomra kiénekelhetem magamból az érzelmeimet. Az emberek szeretnek, és a barátaim miatt is igazán szerencsésnek mondhatom magam”

Érzelmi alapon működik

Tipi Tapi

A lélekben fiatal Dolly teljes mértékben egészséges életet él, se drog, se cigi. Ahogy ő mondja, le se lehet lőni „Búzafűlevet iszom, és rengeteg csírát eszem. Csomó mindent megvonok magamtól. Régebben persze kipróbáltam dolgokat, de ha az ember színpadon akar állni, akkor nem roncsolhatja magát semmivel.”

Fizikai erőnlétéről két nagy kutyája gondoskodik. „Néha elvisznek sétálni a kutyák. Csak annyit mondok, hogy az egyik egy kuvasz-kaukázusi keverék. De amit én csinálok, olyan, mintha rendes munkahelyem lenne, annyit kell rohangálnom. Nincs titkom, arra, hogy hogyan tartom magam formában. Csak nagyon-nagyon szeretni kell, és akkor minden jó lesz.”

Függetlenül

A kiadókról nem túl jó a véleménye, ezért van az, hogy a Dolly Roll jelenleg egyetlen nagy kiadó alá sem tartozik. „Az volt a bajom a kiadókkal, hogy csak nagyon minimálisan reklámoztak minket. Nyilván azt hitték, hogy a lemezt már a nevünk el fogja adni.”

Dolly, aki 1980 óta van a pályán, elmondta, hogy számára a fellépés a csemege a sok teendő mellett. Bandájával külföldre is hívják őket fellépni. Természetesen főleg Erdélybe, ahol imádják őket, de Amerikában és Ausztráliában is szoktak koncertezni. „Először életemben külföldön léptem fel. A Hungáriával Nyugat-Berlinben egy állati jó helynek a klubjában. Később bejártuk az összes szocialista országot. Egy rakás díjat bezsebeltünk annak idején. Úgy számolom, körülbelül ötmillió eladott lemezt tudhatok magam mögött.”

Játék az élet
Dolly annak örül leginkább, hogy a közönség mindig nagy szeretettel fogadja, és jó nagy bulikat csinálnak. Legtöbbször nosztalgiadiszkókhoz szolgáltatják a zenét. „Szerintem azért ilyen jó nekem, mert nem játszom meg magam, hanem egyszerűen ilyen vagyok. Kiegyensúlyozott, pozitív, kilencven százalékban jókedvű.

Dolly sztori

2001-ben jelent meg Dolly életrajzi könyve Dollywood Story címen. „A könyv egy poén volt, amiben benne vagyok én is, de inkább színpadra lépésemtől kezdődő rengeteg történésről emlékezem meg. A változásokról, és hogy hogyan éltem meg őket.”

Ilona

Dolly könyvében sem beszél arról, hogy mi a valódi neve, ezt ugyanis eddig sikerült titokban tartania. Olyannyira, hogy már szülei is kezdik elfelejteni, és nemes egyszerűséggel ők is csak Dollynak szólítják. Elmondta nekünk, hogy hetedikes korában választotta magának művésznevét. „Iskolás koromban nagyon divatos keresztnév volt az én anyakönyvezett nevem, ezért hamar kitaláltam, hogy engem akkor hívjanak máshogy, mint a másik hét hasonló nevű osztálytársat.” Nem tudni miért pont ezt válaszotta, de illik rá.

Dolly története
Dolly 1980-ban csatlakozott a Hungáriához. Ebben a felállásban rekordokat értek el: két platina- és négy aranylemez. 1983. június 26-án az együttes átalakult: megszületett a Dolly Roll. A következő években négy arany-, egy platina- és egy gyémántlemezt (egymillió példány) gyűjtöttek be. 1986-87-ben átalakult az együttes, az új tag Richie lett, aki dobol és énekel. Az új felállás bemutatkozó albuma a "Játék az élet" volt, és ezután következett a "Zakatol a szív", majd egy újabb aranylemez, az "Ábrándos szép napok".

A Rockszínház ezután kérte fel őket, hogy Anthony Burgess: One hand clapping című regényéből színpadra átírt "Egy tenyér, ha csattan" darabhoz írják meg a betétdalokat, melyeket ők játszottak el, és egy lemez is készült belőle. Ezekben az években félévente jelentek meg albumaik.

1992-ben Budapestre hívták Wanda Jacksont, hogy közös albumot készítsenek vele. A címe "Rock&Roll-ra hívlak" lett. A "Let's have a party", "Tweedle dee", "Stupid cupid" és a "Rip it up" című slágerek találhatóak rajta.

Következő albumukhoz pályakezdő fiatalokat kerestek, hogy közreműködjenek a "Beat turmix 60"-on. Az év végén megjelent a "Tipi Tapi Dínó", ami gyerekeknek készült. A "Beat Turmix 60" nagy sikere felbuzdította őket egy újabb feldolgozásalbumra, melyre latinosabb dalok kerültek, mint a "Popocatepetl Twist". 1994-ben a "Tipi Tapi Party" az előző "Tipi Tapi Dínó" mintájára készült. 1995-ben újjáélesztették a Hungáriát egy nosztalgiakoncert idejére, melyhez Dolly és Kékes Zoli is csatlakozott.

1996-ban megírták a Magyar Olimpiai Csapat indulóját, albumuk címe is "Atlanta, Rá-Rá-Rá Hajrá!!!". Az előző két Tipi Tapi sikerén felbuzdulva megjelentetik a "Tipi Tapi Tamagocsi" dalt a "Tipi Tapi Meseországban" című lemezükön. A "Vakáció-ó-ó '98 koncertalbum" után 1999-ben Dolly Roll stílusban dolgoztak fel népszerű operetteket. Az album címe "Poperett".

2000 őszén megjelent Dolly első önálló albuma, amelynek címe: "Könny és mosoly". 2001 novemberében egy különleges élő koncerten vesz részt Dolly, Csepregi Éva, Vincze Lilla, és Zoltán Erika társaságában. 2001-ben pedig kiadták a Dolly életéről szóló, Dollywood Story című könyvet.