Dr. Alban már nem visel a feje tetején ananászt

vb
2007.07.06. 01:28
Kedves Olvasók, mi arra készültünk, hogy face to face készítünk majd mélyinterjút dr. Albannal, ám a csütörtöki koncert előtt a teljes jelen lévő sajtót leültették egy asztal köré, nem sokkal azután, hogy dr. Alban ételt rendelt. Miközben tehát rotyogott a fazék a fogorvosból lett eurodisco énekes vacsorája alatt, mi társalogtunk vele.

(A Velvet kérdéseit és az arra adott válaszokat hagyományosan, a másoktól csórt információkat dőlt betűkkel jelezzük.)

2000 és 2007 között nem jelent meg lemeze. Mi volt ennek az oka és mit csinált ez idő alatt?

Nem sok mindent. Elvoltam, voltak befektetéseim Afrikában, kialudtam magam, a családommal voltam. Jó volt kicsit ellazulni. A lemezipar is ekkortájt kezdett átalakulni, az internettel megkezdődtek a letöltések, melynek következtében aztán elkezdődött a lemezipar is mélyrepülése.

És mikor jött el az a pont, hogy eldöntötte, mégis folytatja?

Én folyamatosan csináltam dolgokat (például producerkedett - a szerk.). A kilencvenes években persze minden sokkal gyorsabb és erőteljesebb volt. Másrészt az ember is öregszik és nem akarja már ugyanazt a tempót, lelassul.

Nézze meg képeinket!

Mi okból dolgozta fel 2004-ben ismét egyik legnagyobb slágerét, a Sing Hallelujah-t, és készített az eredeti, laza pálmafás-műanyag ruhás csajos után egy olyan videóklipet, mely komoly keresztény utalásokkal van tele?

Nincs mögötte ilyen akaratlagos vallási jelentés. Ebben a számban az is benne van, hogy 'nézd csak, milyen szép napos időnk van ma, halleluja!'. A templomot pedig azért választottuk a második videóklip helyszínéül, mert egy gospell kórussal éneklek együtt.

És miért remixelte újra ezt a dalt több mint tíz év után?

Az emberek folyamatosan kérték, hogy legyenek remix változatai ennek a számnak, ezért csináltunk egyet, ami rendben is volt.

Munkásságában van egy elsőre kakukktojásnak tűnő svéd nyelvű szerzemény, a Moppepojkar, melynek látványvilágából hiányos svéd nyelvtudással arra következtettünk, hogy ez egy motorbicikli baleseteket megelőző prevenciós dal. Aztán rájöttünk, valójában nem is kakukktojás, hiszen a No Coke is hasonló prevenciós dal, csak az a drogozásról igyekszik mindenkit lebeszélni.

Nem szeretem a drogokat és ezért írtam a No Coke-ot. A motoros számot meg azért csináltam, mert egy csomó 16-17 éves srác száguldozik az utcán jogosítvány nélkül, úgy, hogy nem is ismeri a szabályokat. Sokszor ez balesettel végződik és sokan meg is halnak. Ezért mondtam igent egy nagy reklámkampányra, mely iskolásoknak szólt. Ugyanígy leteszem a voksom a biztonságos szex mellett is, mindenki használjon óvszert!

Mennyire fontos a popzenében a megjelenés? A kilencvenes években jó sok rikító műanyagot viselt.

Az ember szerelése sokat elárul róla, úgyhogy nekem mindig nagyon fontos volt az outfit. A videókban meg pláne. Mivel nekem fekete a bőröm, mindig jól álltak a szép élénk színek, de lehet, hogy valakinek, akinek halványabb a bőrszíne, nem állna jól mondjuk a piros. Én kimondottan törekedtem arra, hogy észrevegyenek.

És levédette az ananászra emlékeztető hajviseletét?

Nem, sokan lekoppintották. De az enyém eredeti volt, és most is itt van, csak most már hátul, nem a fejem tetején. Mivel folyamatosan változom.

Kiket hallgat mostanában?

Úgy kifejezetten senkit, azt hallgatom, ami épp megtetszik, ha például hallok valamit a rádióban, amire felkapom a fejem, hogy 'na, ez egy jó szám'. Minden évben annyi új dolog jön. Az irányzatok közül soul, az r'n'b mindenképp kedvencem, és reggae, ragga, természetesen. De nincsenek kedvenc előadóim.

Van összefüggés a karrierje alakulása között és aközött, hogy épp Svédország lett a második hazája, ahol a GDP nem elhanyagolható része származik a popiparból, és ahol korábban létezett egy olyan világhírű zenekar, mint az Abba?

Ezt valószínűleg a sors akarta így. Ha isten létezik, egyedül ő tudja ezt megválaszolni. De a sorsom mindenképp az volt, hogy Svédországban kössek ki és ezért vagyok most itt is.

Klikk!

Ennél még jóval többet meg szerettünk volna tudni dr. Albanról, például, hogy hogy is áll most a fogászattal. A kollegáknak hála az azért még kiderült, hogy szerinte is szépek a magyar nők, és hogy vannak magyar illetve félig svéd, félig magyar barátai, akikekkel telefonon tartja a kapcsolatot. Szerencsére azt is megtudtuk, hogy nagyon szépnek tartja Budapestet, de már a koncert másnapján hazarepül.

Az pedig cseppet sem zavarja, hogy rajongói tábora a kilencvenes évek dereka óta megcsappant: "A kilencvenes években ötvenezer ember volt a koncerteken, most meg kell elégednem kétezerrel. Nem lehet mindig olyan forró a helyzet, természetes dolog, hogy egy idő után kihűl. A Spice Girls sem tarthatott örökké, vagy Michael Jackson. Ez az ipar már csak ilyen: felduzzad, aztán apad egy kicsit, aztán megint vagy felduzzad - vagy nem. Ez a biznisz része. És ha benne vagy, el kell fogadnod, hogy nem lehet állandóan 50 ezer fős koncertet adni."