horoszkóp

Erős Antónia a szegénység ellen küzd

2004.07.14. 09:48
"Erős Antónia küzd a szegénység ellen" - érkezett szerkesztőségünkbe a delphoi jósok talányosságával megfogalmazott rövidhír. Lelki szemeink előtt megjelent a ribizkén és fejes salátán élő híradós, amint az ötforintosokat számolgatja, amikor úgy döntöttünk, inkább felhívjuk.
Valójában a kétértelmű megfogalmazás b variációjáról van szó, azaz arról, hogy Erős Antónia a szegénység jelensége ellen küzd. Ráadásul nem is egyedül, hanem az RTL Klub híradójának stábjával.

"Egy nyár a szegénység ellen" - szól a csatornán hallható kampányszlogen, melynek keretében már több társadalmi célú felhívás megjelent a híradó után, ahol hajléktalanokról és hátrányos helyzetben élőkről jelentek meg képsorok.

Megemlítik az adakozókat

"Azt gondolom, hogy mindannyiunkban megvan a jó szándék, csak nem tudjuk, hogyan tehetnénk ténylegesen valamit. A tévéknek ebben a kérdésben is nagy a felelőssége" - indokolta a kampány szükségességét a műsorvezető. Mint elmondta, a spotokkal és az akcióval az emberek adományozási kedvét szeretnék élénkíteni. A rövid bejátszások végén szervezetek - például a Vörös Kereszt - elérhetőségét is jelzik, megkönnyítve a nézők számára a közvetlen kapcsolatfelvételt. Az RTL Klub híradója mindezek mellett oly módon is megpróbálja ösztönözni a lakosságot, hogy a különösen bőkezű adományozókat - legyenek magánszemélyek vagy cégek - a hírek végén megemlíti. "Ebben az esetben persze nem egy külön rovatra kell gondolniuk, ami napi rendszerességgel jelentkezik" - oszlatta el a tévedéseket a hírolvasó.

Fogyatékosok helyett "segítséggel élők"

A néhány hete PR diplomát szerzett Erős Antóniáról köztudott, hogy gyakran vesz részt különféle kampányokban, legutóbb például a fogyatékosok megítélése kapcsán elindított szemléletváltás érdekében szállt síkra. Mint mondta, a magyar társadalomban komoly tudat átalakításra van szükség, hogy a fogyatékosokat - akiket véleménye szerint helyesebb segítséggel élőknek nevezni - a magyar ember elfogadja.

Csüggesztő helyzet

A KSH tavalyi és tavalyelőtti adatai szerint az unió megítélése alapján Magyarországon jelenleg minden tizedik ember szegénynek minősül. Minél több gyerek van egy családban, annál magasabb a szegénység kockázata, de a gyermeküket egyedül nevelő szülőknél is fennáll az elszegényedés veszélye. Különösen rossz helyzetben vannak az ötszáz főnél kisebb településen élők, ahol nemcsak kevesebb a családok bevétele, de az átlagéletkor is alacsonyabb, mint a városokban.