A kifutó királynői, Hella és Zitta csütörtök délelőtt még nem is sejtik, micsoda percek várnak rájuk: többek közt például almát ehetnek egy harcsabajszú, kopasz férfi fejéről. Ez nem valami bizarr szexuális játék: a két hölgy a Budapesti Állat- és Növénykert két nőstényelefántja, akiket az elefántok iránt olthatatlan vonzalmat érző Karthago zenekar fogadott örökbe.

Csütörtökön délelőtt 11 órakor meglepően sokan érnek rá állatkertbe járni - lepődik meg a tudósító, amikor az Elefántház felé igyekszik, ahol a hírek szerint az egész Karthago zenekar válik épp kétszeres apává. Az állatkerti tömeg nagy része mindazonáltal nem emiatt van itt: a vendégek nagy része nem éri el az egy méter magasságot, almabor helyett cumisüveget szorongat, a közös nő helyett egyelőre eggyel is beéri, ha az az anyja, a hevimetál szó pedig azért nem szerepel a szókincsében, mert olyanja még nem nagyon van.

Nagy buli lehetett

Tekintse meg képeinket!
Az Elefántház oldalában szép családi jelenet keretében fotózkodik a zenekar kollektív gyermekeikkel. "Minden hónapban meg fogjuk őket látogatni, de szívesen elvisszük őket moziba is. Vagy az állatkertbe" - fogadkozik Gidófalvy Attila, akinek markáns arcszőrzete irigykedő pirulásra késztetné az Index álszakáll-kommandóját. Takáts Tamás is befut, és büszkén mutatja a társaságában lévő kiskorúnak: "Látod, ő az új testvéreid!" Egy pillanattal később korrigál: "...vagyis féltestvéreid". A kiskorú nem igazán foglalkozik a különbséggel, és bizony szerintünk is szinte mindegy, csak az biztos, hogy súlyos lehetett az a buli.

Apa csak öt van

A talpig bőrszerkós rockerek sorfalba fejlődnek az Elefántház előtt, Szigeti Ferenc tartja kezében az oklevelet, amely tanúsítja: a Karthago kollektívan büszke nevelőszülője lett Hellának és Zittának, az Állatkert két ázsiai elefánt-hölgyének. A családmodell rendhagyó, az anya szerepét ugyanis egyikük sem vállalja, apából viszont így mindjárt öt is előállt, sőt tapasztalt rockerek módjára le is osztják egymás közt a csajokat. "Enyém a Zitta, biztos ő a lány" - próbál dílelni a dobos Kocsándi Miklós. "Mindkettő lány" - válaszol a Pannon Rádió egykori frontembere, de nem fejti ki, mi a véleménye két nő együttéléséről.

Önmagukról megfeledkezett rockerek

Az elefántok gondozója nevelési tanácsadást tart a lelkiismeretesen figyelő szülőknek, akik ilyen minőségükben rögtön azt a kiváltságot is elnyerték, hogy megetessék a gyermekeket. Az Elefántházat megkerülve jutunk a hátsó kifutóhoz, amelynek ketreccel fedett benyúlójában két vödör alma várja az elkerülhetetlent. Hella és Zitta is sejtik, mi következik, jellegzetesen imbolygó tánclépésekkel szórakoztatják magukat, míg az ebédre várnak. A jobbra-balra dülöngélő koreográfia példásan összehangolt, hatására a legkeményebb rockerszív is megenyhül. A Velvet tudósítója fültanúja, amint a zenekar soraiból felröppen egy önfeledt "De édesek!" felkiáltás, azt azonban nem sikerült megállapítania, kiből törtek elő az apai érzelmek ilyen módon.

Klikk a képre!
"Az elefántok veszélyesek" - idézi fel ismereteit Kiss Zoltán Zéro basszusgitáros, mielőtt belépne az etetésre szolgáló, egyik oldalán félig nyitott ketrecbe. "De az orrszarvúk ölik meg a legtöbb embert" - vértezi fel magát lelkileg, majd magához ragad egy almát. Hella és Zitta nem tűnnek különösebben meghatottnak, bár a nagy tömeg kicsit frusztrálja őket. "Na, mit csinál a nagy ügyes elefánt?" kérleli őket gondozójuk, de a csajok szégyellősek, Gidófalvy fejéről sem hajlandóak leenni az almát, és trombitálás helyett is csak pironkodó fújtatás futja tőlük. Végül Hella trombitál egy nőieset, amit apjai lelkes tapssal jutalmaznak - nyoma sincs szakmai féltékenységnek.

Elefántot fogdosni jó

Az elefánt tapintása barátságosan rücskös, meleg gumi lábtörlőre emlékeztet, az ormánya vége bájosan taknyos, és akármennyi almát képes volna megenni. A Karthago zenekar magukat honlapjukon "a rock elefántjaiként" emlegetett tagjainak tapintásáról nem győződtünk meg, az orruk tiszta volt, almát nem ettek.