Cynthia Nixon után Ellen DeGeneres is bejelentette, végre nőül veszi barátnőjét. A kaliforniai Legfelsőbb Bíróság tegnapi döntése szerint az államban tegnap óta azonos neműek is egybekelhetnek, így a homoszexuális celebeknek nem kell messzire utazniuk, ezentúl Hollywoodban is kimondhatják a boldogító igent.

Ellen DeGeneres talkshow-háziasszony és humorista a tegnapi Ellen-show felvételén bejelentette, elveszi barátnőjét, Portia de Rossi színésznőt, írja a tmz.com celebblog. A páros régóta tervezi a házásságot, aminek tegnap óta már jogi akadálya sincs, ugyanis a kaliforniai Legfelsőbb Bíróság az államban legálissá nyilvánította az egyneműek házasságát. A déli állam ezzel a második Amerikában, ahol nem számít a házasulandók neme.

DeGeneres nem az egyetlen leszbikus hollywoodi celeb, aki házasodni készül: Cynthia Nixon, a Szex és New York Mirandája polgárpukkasztó esküvőre vágyik. Hogy a ceremóniát Kaliforniában tervezi-e, arról egyelőre nincs hír.

Készülhetnek az esküvőre

Ellen DeGeneres eddigi ténykedését figyelembe véve az gondolnánk, a szőke műsorvezetőtől sem várhatunk hagyományos kézfogót, ám DeGeneres tavaly még azt mondta, szolid, hagyományos szertartáson szeretné nőül venni kedvesét.

Mindenki házasodni akar, azonnal

"Államunk ma már elismeri, hogy az egyén képessége a szeretetteljes és hosszú távú párkapcsolatra, valamint a gyerekvállalásra nem függ nemtől" - indokolta döntését a kalifornia Legfelsőbb Bíróság, amely szerint az egyéntől csupán nemi orientációja miatt nem lehet megtagadni a házassághoz való alapvető jogot. Az AFP jelentése szerint a héttagú testület 4-3 arányban döntött a melegházasság legalizálása mellett, amelyre eddig csak Massachusetts államban volt lehetősége az egynemű pároknak. San Franciscoban a döntés kihirdetése után azonnal hosszú sorok kígyóztak a házasságkötő termek előtt, annak ellenére, hogy a bíróság határozata csak 30 nap múlva lép életbe.

Legális hitvesi csók Hollywoodban

Kalifornia már a huszadik század elején is az élén járt a diszkriminatív jogszabályok elleni küzdelemnek: az USA államai közül elsőként ítélte jogellenesnek a rasszok közti házasságot tiltó törvényt, 19 évvel azelőtt, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság meghozta volna ezt a döntést - mondta az AFP-nek David cruz, a Dél-Kalifornia Egyetem jogász professzora.

A kaliforniai törvényhozás már korábban legálissá nyilvánította a melegházasságot, ám azt Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzó megvétózta és a Legfelsőbb Bírósághoz utalta. A Bíróság döntése ellen most konzervatív és vallásos csoportok együttes erővel tiltakoznak: azt tervezik, hogy népszavazást kezdeményeznek, amelyre a novemberi elnökválasztással egyidejűleg kerülhetne sor. "Már több mint egymillió aláírásunk van" - mondta Lou Sheldon tiszteletes, a washingtoni Hagyományos Értékek Koalíciója nevű szervezet elnöke. A Szövetség a Házasságért Szervezet elnöke is elhibázottnak nevezte a döntést. Az, hogy lesz-e népszavazás, jövő hónapban derül ki.

Magyarország: Házasság nem, élettársi kapcsolat igen

Magyarországon 2009 január elsején lép életbe a regisztrált élettársi kapcsolatot bevezető törvény, amely a párokat a házasságban előkhöz hasonló jogokkal ruházza fel. A GfK ehhez kapcsolódó kutatásából kiderül: a megkérdezettek többsége nem lát különbséget a házasság és az élettársi kapcsolat között és a válaszadók egynegyede akár az egyneműek házasságát is támogatná. Az örökbefogadás támogatottsága már alacsonyabb, a megkérdezettek 77 százaléka nem támogatta azt. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kereszténydemokrata Néppárt az Alkotmánybírósághoz fordult a törvénnyel kapcsolatban, amelyet XVI. Benedek pápa a magyar püspöki konferencia tagjai előtt mondott beszédében szintén elítélt.