Császár Előd Michelle Wilddal csinál lemezt

2004.03.11. 10:40
Császár Előd Shane54 néven elektronikus tánczenei karrierbe kezdett, és úgy tűnik egész jól döcög új szekere. DJ Shane54-nek köszönhetjük a ValóVilág3 főcímzenéjének új verzióját, és a trance-partikon való sűrű dj-zés mellett hamarosan elkészül vadonatúj albuma, melyen Michelle Wild is közreműködik.
"A Shane54 egy elektronikus tánczenei projekt, amely az internetnek köszönhetően jutott külföldre" - mesél Előd új fedőnevéről. "Olyan nagy nevek játsszák rendszeresen a munkáimat, mint Paul Oakenfold, Paul Van Dyk vagy Dj Tiesto, a világ első számú dj-je. Nemzetközi tánczenei berkekben sokan ismerik az általam gyártott lemezeket, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szélesebb közönség is képben lenne a nevem hallatán."

DJ Shane54

Ismerős lehet viszont ez a név a Studio54 című filmből, a főszereplő autójának rendszámtábláján ez a felirat olvasható. "Művész- illetve zenekarnevet keresni hosszú, és fájdalmas procedúra. Amikor azonban megláttam a filmben a rendszámtáblát, rájöttem, ezt kerestem." Első magyarként mondhatja el magáról, hogy általa készített dal állt már az angol dance-lista kilencedik helyén, a producerként jegyzett LaBouche-lemez pedig Amerikában az ötödik helyig jutott. Európában a spanyol slágerlista tizennegyedik és a holland lista tizenharmadik helyét is kibérelte az egyik Shane 54 lemez.

André 'ATB' Tanneberger nevű német producerrel és dj-vel jó barátságban áll, nemrég közreműködött a trance-csillag új nagylemezén. "Egyszer egy bulin odamentem hozzá, hogy adjak neki pár lemezt. Kiderült, hogy a producerének megvan már néhány, és játsszák is őket. Megkérdezték, van-e kedvem közreműködni az új ATB albumon, mint énekes-dalszerző. Persze hogy volt... Kimentem hozzájuk Németországba három napra, és felvettünk két dalt, amit még itthon megírtam. Most várom, hogy André befejezze a zenét." - örvendezett Előd.

Új mix CD

Új lemezéből már csak az utolsó simítások vannak hátra. "Tizenhárom dal lesz a 'My Way' című anyagon. Ez amolyan gyűjtemény is lesz, többnyire a már külföldön megjelent munkáimból. Ebből következik, hogy a dalok nagy része angol nyelvű, bár találunk magyar felvételt is. A lemez némileg össze is foglalja, mit is csináltam az elmúlt két-három évben, de azért vadonatúj dalok is helyet kapnak a hetvenvalahány perces mixbe fűzött anyagon." Itt most főleg elektronikus tánczenére kell gondolnunk, bár a popzenei hatások is felbukkannak időnként. "Már csak egy dalt kell befejeznünk, ebben pedig az új lemezen már régen hallott Mester Tamás énekel. A 'Nélküled' az album legkommerszebb dala, persze csakis jó értelemben véve. Tomival már régóta gondolkodtunk egy közös dalban, most végre sikerült realizálni ezt a tervünket. A Michelle Wild és Dj Junior közreműködésével készült '69' újrakevert verziója is természetesen helyet kapott a lemezen."

Jövő idő

Előd zenei munkássága hosszú múltra tekint vissza. Emlékeznek még az FLM együttesre? Megtalállak még, vagy Megdöglöm érted örökérvényű popslágerek óta hallgatósága agyának más rétegeit célozza meg: partikon progresszív trance-t játszik, és mixeiben is inkább ez az irányzata érvényesül az elektronikus zenének. Ám Előd múltja helyett inkább tekintsünk a jövőbe, lássuk, mit csinál mostanában Shane54!

Időnként külföldre jár fellépni, legközelebb március 26-án játszik a németországi Essenben megrendezett trance-fesztiválon, hogy másnap már itthon álljon a pult mögé a Home Clubban. Ha minden jól megy, májusban egy többfős, ötállomásos svájci mini-turnén fog részt venni. De addig még április 9-én Rotterdamban játszik dj barátja Misja Helsloot partiján, amelyet közös lemezük a 'Back From Your Past' megjelenésének alkalmából tartanak. Ez a dal természetesen a Shane 54 albumon is megtalálható lesz.

Jól van

Előd boldognak, és kiegyensúlyozottnak tűnik, ami érthető is. Végre csak a zenéléssel foglalkozhat, azzal, amit mindig is szeretett csinálni, és úgy tűnik az elismerés sem marad el. Weboldalán a vendégkönyv hemzseg a rajongói illetve elismerő hozzászólásoktól. Csak elvétve emlegetnek erkölcsi aggályokat Előd közszereplésével kapcsolatban. "Mindig lesz, akinek nem fog tetszeni, amit csinálok, vagy az, hogy egyáltalán csinálom. De azokért, akiknek igen, bőven érdemes folytatni."

A külföldi munkák ellenére Előd barátnőjével Magyarországon él, és alkot, bár mostanában többet alkot, mint él. Megkérdeztük tőle, tud-e valami jó helyet itt Budapesten, de - mivel csak elvétve jár szórakozni- csak a fentebb említett Home-ot tudta ajánlani, ahol ő az egyik rezidens dj a TrancenDance-sorozat bulijain. "Egész őszintén egy ideje nem vagyok az a bulizós forma, így nehezen adnék tanácsot."

A múlt árnyai

Shane54 a Velvet érdeklődésére elmondta, hogy a mintegy másfél éve megjelent önéletrajzi könyve nem lett bestseller, de nem is ez a lényeg. "A könyvet megírni izgalmas és tanulságos vállalkozás volt, sok mindent tanultam belőle magamról. A múlt árnyaival való szembenézést is nagyban segítette." Mint ismert, Császár Előd 1998 decemberében a Szilágyi Erzsébet fasoron autójával megcsúszott, és karambolozott egy rendőrautóval, melynek vezetője meghalt. Az énekest a bíróság három évvel később felfüggesztett fogházbüntetésre és százezer forint pénzbüntetésre ítélte. A balesetnek óriási visszhangja volt a médiában.

Plasztikus megoldás

Beszéltünk a plasztikai sebészetről is, hiszen Előd 1997-ben megigazíttatta elálló füleit. "Sokszor kérdezték, hogy hátszélben születtem-e. Szerintem nincs semmi baj az ilyen műtétekkel, mert egyes - képzelt vagy valós - testi hibák megkeseríthetik az ember életét, ellenben a beavatkozás nagy adag önbizalmat adhat bárkinek."