Elvis lánya eladja az örökséget

2004.12.17. 17:06
Elvis Presley lánya, Lisa Maria Presley beleegyezett, hogy eladja apja tulajdonának 85 százalékát egy Robert FX Sillerman nevű üzletembernek. A Presley lány bankszámláján mintegy 100 millió dollár landol.

A nem csekély összegért cserébe a zenei promóciós céget üzemeltető Sillerman igazgathatja Elvis gracelandi otthonát, megkaparintja az Elvis nevéhez, képmásához, fotóihoz való jogokat, valamint a király filmjei és dalai után befolyt jövedelmet is. Lisa Maria Presley csak a gracelandi birtok tulajdonjogát, valamint néhány, apjától származó személyes tárgyat tart meg, írja a BBC.

A nagy biznisz

Elvis Presley 31 filmet készített, és több mint 1 milliárd hanghordozót adott el. Gracelandi házát, ahol 1977-ben meghalt, évente mintegy 600 ezer ember keresi fel. Az Elvis Presley Enterprises tavaly 45 millió, míg idén, januártól szeptemberig 38 millió dollár bevételt produkált. Sillerman az "amerikai popkultúra legjelentősebb ikonjának" nevezte Presleyt, és úgy gondolja, erős kampánnyal még nagyobb bevételt lehet produkálni nevéből.

Egyetlen gyermekként Presley teljes vagyonának lánya az örököse, de ez a vagyon most átkerül a CKX kereskedelmi társaság tulajdonába. "A legnagyobb felelősségem, hogy megóvjam és védelmezzem apám örökségét, és ez az út új struktúrákat és hihetetlen lehetőségeket kínál" -indokolta döntését Lisa Maria Presley. Az egyezség szerint a Presley lány 53 millió dollárt készpénzben kap meg, a gracelandi házat terhelő 25 millió dolláros adósság alól pedig felmentést kap. Emellett részesül az Elvis örökségét kezelő, mintegy 20 millió dollár értékű vállalatból is. Az üzletből nem hagyják ki Lisa Maria anyját, Elvis Presley egykori feleségét, Priscilla Preseleyt sem. Ő, mint konzultáns követheti az üzleti fejleményeket. Sillerman két hónapon belül szeretné lebonyolítani az üzletet.

Lisa Maria Presley, aki korábban Michael Jacksonnak, majd Nicolas Cage-nek volt a felesége, 2003-ban saját szólókarrierbe kezdett.