horoszkóp

Múzeum lesz Elvis szülőházából

MTI
2005.09.28. 13:02
Szerencséje van azoknak az épületeknek, amikben a Király hajtotta álomra a fejét, mivel sorra műemléknek kiáltják őket. Gracelandet már mindenki ismeri, de már látogatható a Lauderdale Courts is, ahol a sztár felnőtt, illetve most majd azt a memphisi ház is, ahol pályája elején lakott.

Műemlék lesz Elvis Presley ifjúkori háza, amiben nincsenek dzsungel-szobák, sem aranylemezek, sem rózsaszínű Cadillacek, mint Gracelandben. Csupán egy szerény vidéki farmra emlékeztet a memphisi Audubon Drive 1034-es számú ház, amelyet most nemzeti történelmi műemléknek javasolt Tennessee állam. Valamikor ugyanis Elvis Presley-é volt.

Hamar kinőtt rezidencia

Lauderdale Courts

A Király még 1956. márciusában, közvetlenül a nagy berobbanás előtt vette ezt a házat első sikereinek pénzéből, de hírneve révén hamar kinőtte azt. A házat Judith Johnson építészet-történész ötlete alapján javasolták a nemzeti történelmi műemlékek sorába. Johnson volt az, aki néhány évvel ezelőtt megmentett a lebontástól egy másik memphisi lakóházat, a Lauderdale Courts-ot, ahol Elvis tizenéves korát töltötte.

Graceland-et, Elvis memphisi luxusvilláját, amit azóta múzeummá és remekül jövedelmező zarándokhellyé alakítottak át, már 1991-ben felvették a nemzeti örökségek közé. Johnson szerint viszont Audubon is megérdemelné, ami a Király életének egy másik korszakát képviseli, azt az átmeneti időszakot, amikor Presley-ből, a helyi csillagból legenda lett.

Csupán egy gránit úszómedence jelentette a fényűzést, valamint az, hogy felhúzatott egy másik épületet mellette motorkerékpárjai számára. Már itt is előfordult, - ahogyan a Life magazin 1956. augusztusi száma tanúsítja, - hogy sikongó-zokogó tinilányok tomboltak a négyszobás ház előtt, ahol Elvis szüleivel és nagyanyjával élt. Ugyanis alig egy hónappal beköltözése után jelent meg a Heartbreak Hotel című dala, amely a Billboard toplistájának élére ugrott, és ez egyszer, s mindenkorra véget vetett Presley nashville-i magánéletének.

Ennek ellenére, mint Mike Freeman, a ház jelenlegi tulajdonosa azt állítja, Elvis soha nem hívta a rendőrséget, hogy elzavarják a rajongókat, ugyanakkor az állandósuló emberáradat miatt a szomszédok lassan elkezdték gyűlölni az ifjú sztárt. A csendháborítás azonban nem tartott sokáig.

Elvis már 1957. márciusában továbbköltözött abba a kétszintes koloniál stílusú épületbe, amelyet már akkor is Graceland-nek hívtak, és amely összeforrt pályája fénykorával, majd látta hanyatlását és tragikus halálát is. Az igazi rajongók azonban a mai napig felkeresik az Audubont, legfeljebb nem zörgetnek be éjszaka a kapun.