horoszkóp

Elvis-imitátor lett az INXS új énekese

2005.09.21. 16:52
A Michael Hutchence halála óta énekes nélküli ausztrál INXS megtalálta új frontemberét J.D. Fortune, egyvolt Elvis-imitátor személyében. A zenekar valóságshow keretében kereste új frontemberét, hat kontinensen tartottak meghallgatásokat. A 31 éves kanadai énekes világ körüli turnéra indul a bandával és új lemezt készítenek.

A zenekar tagjai kedden jelentették be döntésüket az amerikai CBS tévécsatorna Rock Star: INXS című valóságshowjában, pontot téve a tizenöt versenyzőt felvonultató, több mint három hónapon át tartó vetélkedés végére.

Amerikai Megasztár

J.D. Fortune

A harmincegy éves, kanadai származású énekes, aki egykoron Elvis-imitátorként kereste kenyerét, a BBC-nek úgy fogalmazott: gyermekkori álma vált valóra. Tim Farriss gitáros szerint J. D. nemcsak spontaneitást hoz a zenekarba, de ihletett szövegíró is.

A műsor belsőépítészei díszletként az INXS utolsó Los Angeles-i koncerthelyszínének hasonmását építették fel a stúdióban, ahol egyébként előzőleg az American Idol - az amerikai Megasztár - adásait is forgatták. A döntősök a zenekarral együtt játszottak a színpadon, majd az INXS tagjai visszavonultak, hogy megvitassák, melyik versenyző tölthetné be Hutchence helyét.

A zsűrit alkotó INXS-tagok a három döntős közül rövid értékelés után az ausztrál versenyzőt, Mig Ayesát ejtették ki elsőnek, így összeomlott az az interneten terjedő összeesküvés-elmélet, mely szerint Ayesa személyében már előre kiválasztotta a zenekar és Mark Burnett producer a nyertest, és a vetélkedő pusztán formalitásnak számít.

Élőben tesztelték

Az öt zenekari tag - Andrew, Tim and Jon Farriss, Kirk Pengilly and Garry Beers - ezután a maradék két döntőssel előadtak egy-egy INXS klasszikust. Rövid megbeszélés után Tim Farris, a zenekarvezető bejelentette, hogy J. D. Fortune-t választották.

Szakmai körökben némi meglepetést okozott a hír, hiszen Farris korábban kijelentette, hogy "senki sem fogja pótolni Hutchence-et". A zenekar egyébként egykori frontemberének titokzatos és bizarr halála óta is koncertezett, többek között a nyolcvanas években rendkívül divatos és népszerű Terence Trent D'Arbyval a mikrofonnál, sőt az utóbbi pár évben amerikai és európai turnékon is felléptek állandó, nem hivatalos énekesükkel, Jon Stevensszel.

Az új énekessel kiegészült ausztrálok első dala "Easy, Easy" címmel már kedden napvilágot látott. A Switch című, vadonatúj számokat tartalmazó új nagylemez november 29-én jelenik meg, ez lesz a zenekar első sorlemeze Hutchence 1997-es halála óta, 2006 elejére pedig világkörüli turnét terveznek a reaktiválódott rockerek.

Már a Limp Bizkit is

Nem újdonság az, hogy egy zenekar hasonló módon próbál valamelyik tag megüresedett helyére újat találni. 2001-ben az amerikai Limp Bizkit tartott nyilvános meghallgatás-sorozatot Amerikában, hogy új gitárost találjon a kilépett Wes Borland helyére. A főleg lelkes tinédzsereket megmozgató kezdeményezés sikertelen volt, a 2003-as turnén Mike Smith játszott a bandában, egy évvel később pedig visszatért Borland.