Lehangoltság, depresszió, világfájdalom, gótikus, vagy egyéb extrém köntösben, de az legyen mindenképpen fekete. Mindez fontos, hogy valaki tényleg valódi emosnak mondhassa magát. Hogy az olyan sztárénekesek közül, mint a Tokio Hotel Bill Kaulitza, vagy a műfaj előfutárának tekinthető Robert Smith, ki játssza mindezt csak divatból, és ki az, akiből őszintén tör fel a világfájdalom? Ezt szintén csak Ön döntheti el.

Hogy mi is azaz emo? Nos, röviden az emocionális, azaz az érzelmes szó rövidítése, amely a 80-as évektől kezdve az érzelmi húrokat megpendítő punk-rock zenekarok gyűjtőfogalmává vált. Az emosokat szeretni vagy éppen utálni - esetleg teljesen elfelejteni - azóta az éppen aktuális divatirányzat kérdése. Ez lehet az oka, ha akad, aki még nem hallott felőlük. A magyar kamaszok körében azonban éppen dúl az emo-láz. A kérdéshez való hozzáállás meghatározza a világnézetet, az öltözködést, a baráti kört. Legfőképpen pedig a kedvelt zenekarokat. Hogy ki igazi emos? Nem könnyű kérdés. Van, aki csak divatból csinálja. Van, aki direkt nem csinálja. Olyan is van, akit emosnak kiáltanak ki, pedig egyáltalán nem az. Összegyűjtöttünk néhány külföldi és magyar, régi és új zenészt. Hogy közülük ki az igazi emos, azt döntse el Ön!

Bill Kaulitz

A Tokio Hotel nevű formáció 2001-ben alakult, de akkor még Devilish névre hallgattak. Az énekes, Bill 1989. szeptember 1-jén született. Lányos külseje miatt gyakran megkérdőjelezik nemi hovatartozását, de mindezek ellenére a zenekar legjobban sztárolt fiúja(?). Frizuráját rajongók ezrei utánozzák. "A legrosszabb tulajdonságom...hogy túlságosan pesszimista vagyok, mindenen tök hamar felhúzom magam" - nyilatkozta egyszer a tinédzserszíveket megdobogtató énekes. A szomorú-depressziós életérzéseket közvetítő Tokio Hotel hamar kinőtte a német nyelvterületet, Európában is nagy népszerűségre tettek szert. A lány rajongóik általában emo-nak hívják magukat.

Gerard Way

A My Chemical Romance énekese és alapítója30 éves, és már gyerekkorától kezdve érdeklődött az éneklés és a művészetek iránt, bár kezdetben inkább képzőművészettel foglalkozott. A zenekart 2001-ben, szeptember 11-e hatására alapította, és ez az esemény volt ihletője első slágerüknek, a "Skylines and Turnstiles" című számnak is. Az öttagú zenekarnak az elmúlt években 3 albuma jelent meg, közöttük a The Black Parade a tavalyi évben. Gerardot művészetében minden segíti, ami "eltorzult, bizarr és egy kicsit ördögi". Témáit gyakran meríti a napi hírekből. Nagy hatással volt rá a "sötét és elhanyagolt, gótikus kinézetű" ház, amelyben felnőtt.

Brendon Urie

A 2005-ben alakult Panic at the Disco 20 éves énekese. Brendon számos hangszeren játszik, többek között gitáron, dobon, csellón, orgonán és zongorán. A fiatal sztár, aki vallásos családban nevelkedett, már régen nem az a jó mormon fiú, aki valaha volt. Brendon, aki középiskolai évek alatt csatlakozott a bandához, annyira komolyan vette a zenekart, hogy még az érettségin is majdnem megbukott; majd összeveszett szüleivel, mivel nem volt hajlandó továbbtanulni. A zenekar eddig két lemezt adott ki, közöttük a 2006-ban platinává vált Fever You Can't Sweat Outt című albumot. A fiatalember egyik interjújában elmondta, hogy ha rajzfilmfigura lehetne, legszívesebben a Tapsi Hapsira lövöldöző Elmert választaná, mert nála mindig van puska, így nem szorul védelemre; ráadásul a beszédhibája sem csitítja el. Így is rendíthetetlenül vadászik.

Davey Havok

Eredeti nevén David Anthony Passaro a négyfős zenekar, az AFI - azaz a A Fire Inside - frontembere. A banda tagjai egy katolikus középiskolában ismerkedtek meg, ahol úgy alapították meg a zenekart, hogy hangszereken még nem tudtak játszani. Az 1995-ben kiadott első albumot azóta hat másik követte, a legutóbbi tavaly Decemberunderground címmel jelent meg. Davey, a képen látható tetovált karú srác az album címéről honlapjukon elmondja, hogy az "maga az idő és a hely. Ez az, ahol a hideg keveredik a sötétséggel és az elszigeteltséggel. Azoknak a közössége, akik elfogulatlanul és kiábrándultan éreznek szerelmet, pont úgy, mint a tél: visszahúzódva a világ többi részétől.

Adam Lazzara

Az energikus énekes (a képen középen) nincs egyedül családjában a tehetségével, fiatalabb testvére szintén zenész. A Taking Back Sunday énekese, kezdetben basszusgitárosként került a zenekarba, majd később John Nolannal való veszekedése óta szerepe megváltozott. A 2001 óta létező bandában egyébként a személy- és funkcióváltások nem meglepőek, hiszen a tagok jórésze lecserélődött az elmúlt hat évben. Az ötfős banda eddig három lemezt adott ki. A 25 éves énekes híres a koncerteken mutatott energikus viselkedéséről és arról a közvetlen, interaktív stílusról, ahogyan a közönséggel bánik. Energikus viselkedésének azonban nem mindenki örülhet: egyik koncert alkalmával véletlenül véresre verte Matt Rubano basszusgitáros fejét, miközben hadonászott a mikrofonnal.

Robert Smith

A 47 éves gitáros-énekes és dalszerző a mezőny legidősebb versenyzője. A
The Cure egyetlen állandó tagját a NY Rock "a popkultúra balsorsának és mélabújának ápolatlan plakátfiújaként" emlegeti. Az 1976-ban Easy Cure néven alakult zenekar fennállása óta 12 albumot adott ki és - a számos stílusváltástól függetlenül - még ma is nagy népszerűségnek örvend. A 12 éves kora óta gitározó Robert jól ismert gót öltözködési stílusáról, rendetlen fekete hajáról és pirosra rúzsozott szájáról. Bár dalai témáit főként a depresszió, magányosság és elszigeteltség adják, az énekes elárulta, hogy ő sem mindig van ilyen hangulatban. "Ez a nehézség az olyan számokban, amelyek egy kicsit depressziósak. Az emberek azt gondolják, hogy mindig ilyen vagy, de én nem értek egyet. Általában akkor írok, ha depressziós vagyok.

Dave Gahan

Az 1980-ban alakult világhírű Depeche Mode zenekar frontembere. A new wave irányzat egyik legsikeresebb és legrégebben fennálló bandája jelenleg trió formában működik, de fennállásuk során ennél egy taggal többen is voltak. A zűrzavaros körülmények között felnövő David 14 éves kora előtt háromszor járta meg a bíróságot autólopás, vandalizmus és graffitizés miatt. A sztár a későbbiekben is kereste a bajt, hiszen herointúladagolása és öngyilkossági kísérlete miatt gyakran kijutott neki a halálközeli élményből. Barátai épp ezért a "Macska" nevet ragasztották rá, mivel az eddigiek alapján úgy tűnik, neki is hét élete van. A zenekar 27 éves fennállása óta 11 stúdióalbumot és számos kislemezt adott ki, de a sztár csak 2003 óta ír saját dalokat, mióta megjelent szólólemeze.

Patrick Stump

Az illinoisi Fall Out Boy még 2001-ben alakult. A kritikusok szerint zenéjük leginkább punkkal átitatott pop-rockként írható le. A négy zenész az emo-banda előtt különböző metálzenekarokban játszott. Amióta összeálltak, többszörös platinalemezesek, és MTV VMA-díjasokká is lettek. Négy lemezt adtak ki. A viszonzatlan érzelmeket és a társadalom ellenségességét éneklik meg. A 23 éves frontember, Patrick Stump dalol és gitározik is a bandában. Teste tetovált, hangja bariton. A tinilányok azonban Pete Wentz-et, a basszusgitárost sokkal jobban szeretik. Stump tudta, hogy mikor kell beszállni az emo-bizniszbe. Jó időben volt jó helyen, ezt nem győzi hangsúlyozni. Aki meg most akar emo zenekart csinálni, annak elárulja, hogy már nincs rés a piacnak ezen a szegmensén.

Skrapits Erik

A No Thanx zenekar tavaly alakult, de csak 2007-ben léptek közönség elé. Magyarország első emo zenekara, a tagok átlagéletkora nem éri el a 18 évet. A zenekar frontembere Erik, 17 éves szombathelyi fiú, akit egy zenei fesztiválon fedeztek fel. Szülei együtt élnek és boldogok. Eriknek hosszú ideje van barátnője, szerinte rockzenét játszanak. Ezt a véleményét a közönség viszont nem osztja. Ezért Eriknek is hosszú hajat kell növesztenie és utálni kell a majd a nagyvilágot, feltéve, ha hiteles emo zenész akar maradni. Ha egyáltalán az.

Lola

2005. márciusában debütált az énekesnő az Eurovíziós dalfesztivál hazai döntőjén. A "Szerelem" című számával azonnal belopta magát a közönség szívébe. Azóta több kislemezt és két albumot tudhat magáénak. Dalai a partizásról és a szerelemről szólnak. Énekelt már duettet, szerepelt már reklámfilmben és a Barátok köztben is, de most a mozivászonra vágyik. Haját nem fésüli az arcába, de lehet, hogy valójában erre vágyik, viszont legalább van fekete harisnyája. A következő sorok alapján azonban nyitott a műfajra: "Nagyon szeretem a Tokio Hotelt, mindenképpen elmentem volna a koncertjükre. Hatalmas megtiszteltetés előttük zenélni."