horoszkóp

Ernyey Béla kiosztja a sznobokat

pl
2004.09.21. 22:38
Egy pingvin örökbe fogadásával egybekötött rendhagyó sajtótájékoztatóra invitálták a Velvetet. A budapesti Állatkertben megtudtuk, hogy Ernyey Béla nem szereti az álsznobokat, de írt egy könyvet nekik, tele jó tanácsokkal.
Rendhagyó sajtótájékoztatón, a budapesti Állatkert pingvinháza előtt mutatta be legújabb könyvét Ernyey Béla színművész, aki Nacsa Olivért és Bagi Ivánt is meghívta a jeles eseményre.

Örömmámor

"Nagy öröm számunkra, hogy a nagysikerű kurva..." - a Velvet riportere zavartan sütötte le a szemét a prostituált eme durva szinonimája hallatán, de néhány tizedmásodperccel később nagy megkönnyebbüléssel nyugtázta, hogy nem az elegáns társaság egyik kifinomult tagja feledkezett meg magáról egy pillanatra. Az Ernyey Béla legújabb könyvét bemutató hölgy csak a múltat idézte fel, amikor is a színművész úgy döntött, megírja a Curva pericolosa című regényét. Nagy öröm volt ez akkor számukra, és mint megtudtuk, mindenki nagyon örül most is, hogy Ernyey ismét ihletet kapott, tollat ragadt és papírra vetette gondolatait a sznobokról.

Ernyey titokzatos

Tekintse meg képeinket!
A Sznobbarométer című könyvnek köszönhetően bárki napok alatt elsajátíthatja a magánéleti és társadalmi felemelkedés alapvető fortélyait - osztják meg velünk ezután a hasznos tudnivalókat, Ernyey közben titokzatosan néz, mosolyog, mi meg nem tudjuk eldönteni, hogy most spontán hülyének néznek bennünket, vagy tényleg komolyan gondolják az elhangzottakat. Ernyey mindenkit megnyugtat, "ez inkább vicc", mondja, majd elárulja, írt egy kézikönyvet a feltörekvőknek, azoknak, akik sznobok szeretnének lenni, de természetesen nem kell mindent vérkomolyan venni. "Van benne pár dolog, amiről nem szeretném, ha szóról szóra betartanák" - teszi hozzá még mindig mosolyogva, de többet nem árul el, miért is tenné, hisz akkor már nem is kellene elolvasni.

Korda énekelt is

Az eseményen megjelent Nacsa Olivér és Bagi Iván ekkor átveszi az irányítást, és rögtönzött műsorral kedveskedik a meghívottaknak. Nacsa Korda Györgybe megy át, Bagi pedig eljátssza Havast és Fábryt. A műsor remek, jobb, mint a tévében, Nacsa pedig annyira beleéli magát a szerepbe, hogy a Mamma Mariát is előadja az alkalmi Klárikával. A Velvet riportere döbbenten tapasztalja, hogy a produkció még az amúgy teljesen passzív pingvinek érdeklődését is felkeltette, és egyre többen bújnak elő rejtekhelyeikről. Ekkor még nem is sejtették, hogy Ernyey egyiküket hamarosan örökbe fogadja, és Sznobi névre fogja keresztelni. Ezután taps, öröm, további mosolygás, jöhet a svédasztal, mi meg kapunk egy példányt a Sznobbarométerből.

Szemtől szemben - Rapid interjú

A Velvet riportere válaszokat akart. Tényleg.

Klikk a képre!
Ön szerint kik a sznobok?

A sznobizmus az egyáltalán nem elítélendő dolog. Ha valaki Angliában egy négyszáz éves kanállal eszik, amivel a felmenői is ettek, azzal semmi bajom nincs. Az a bajom, hogyha valaki még húsz évvel ezelőtt a Wartburgjára várt, és ma az a legnagyobb gondja, hogy a Rolls Royce-ába nem elég jó a rózsafabetét. Bizonyos dolgokat lehet sietve tenni, lépcsőn felfutni négyesével, de abban nem hiszek, hogy tizenhatosával is.

Mi a sznobizmus az ön véleménye szerint?

A sznobizmus egy latin kifejezés rövidített változata, azt jelenti, előkelőség nélküli. Ma Magyarországon nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy megpróbálják átlépni azt a születési hátrányt, hogy valaki előkelőség nélkül született. Hát istenem, aztán ilyen könyvek is megjelennek róluk.

Miért írt kézikönyvet - az ön szavaival élve - a Feltörekvőknek?

Érzékeny vagyok ezekre a mindennapos atrocitásokra, ahogyan valamennyien észrevesszük ezeket a dolgokat. Csak nem mindegyikünk képes ezt megírni, vagy mondjuk nem mindenkit zavar ennyire, mint engem.

Nekem úgy tűnik, ön gúnyt űz a Feltörekvőkből...

Egyáltalán nem. Szaglásztam az ismerősök között, többek között olyanoknál, akik minden további nélkül beleférnének ebbe a könyve, de ők nagyon szórakoztatónak találták. Olyan, aki eltalálva érzi magát, biztos, hogy nem lesz, viszont biztos, hogy olyat fog ismerni, akit szerinte a könyv eltalál.

A Velvet lapozgatott
"Ezen szavak birtokában Ön nem jön többé zavarba, és megállja a helyét az élet legkülönbözőbb területein is" - olvasható az előszóban. A Velvet vette a bátorságot, és szemezgetett a Nagybetűs, kötelezően elsajátítandó dolgok és helyes kiejtésük című fejezetben. Így tudtuk meg, hogy a sznobsághoz elengedhetetlen ismerni a Nájsz-tu-szi-jú, a Viagrahős, a Partiszervíz, a Dzsetszetvilág, az Intimpírszing, a Réndzsróver-dzsipp, a Lájfsztájl-újság, az Ekszlibriszünk, az Aranyrúdszéf, a Brájtlingóra, az Erőnlétdrink, az Adócsalás, a Platinafog, a Fürjpecsenye, a Rangbrókerház kifejezéseket. A kötelezően elutasítandó dolgok között találtuk az orosztudás, a foci-vébé, a papucshősné, a gyermekkórus, a repiköltség, a menzaleves, a makkoscipő, a bulvársajtó, valamint a kövidinka kifejezéseket.