Elhunyt Estée Lauder

2004.04.26. 11:34
Elhunyt Estée Lauder, az amerikai kozmetikai óriáscég alapítója. A szépségipar királynőjének tartott üzletasszony szív- és tüdőelégtelenségben hunyt el New York-i otthonában.
Elhunyt Estée Lauder, a róla elnevezett amerikai kozmetikai óriáscég világhírű alapítója. A szépség- és kozmetikai ipar királynőjének haláláról a The New York Times című amerikai napilap számolt be vasárnap. Estée Lauder fia, Leonard Lauder az újságnak elmondta, hogy idős anyja szombaton szív- és tüdőelégtelenségben hunyt el New York-i otthonában.

Estée Lauder sohasem fedte fel a nyilvánosság számára életkorát. Életrajzírója viszont azt állította, hogy 1908 júliusában született. Eszerint az Estée Lauder vállalatbirodalom feje 95 éves lehetett. A New York Times értesülései szerint azonban 97 évesen hunyt el.

Magyar származású volt

Estée Lauder
Estée Lauder vásárlói mindig is azt hitték, hogy Estée Európában, arisztokrata családban született, pedig valójában igazi New York-i volt. Josephine Esther Mentzerként jött a világra Queensben, magyar és cseh emigránsok gyermekeként. Apját Max Mentzernek, édesanyját pedig Rose Schotz Rosenthalnak hívták. 1985-ben kiadott életrajzi könyvében (Estée, A Sucess Story) Estée így emlékezett vissza édesanyjára: "igazi magyar szépség, anyja egy francia katolikus, apja pedig egy magyar zsidó volt". "Egy elegáns, jól öltözött monarchista Európából, aki miután új országba költözött, továbbra is kesztyűben, sétapálcával járkált vasárnaponként" - olvasható Estée édesapjáról a biográfiában.

A szépségipar királynőjeként ismert Estée 1930-ban ment férjhez Joseph Lauderhez, majd 1939-ben elvált tőle. 1942-ben azonban újra összeházasodtak, és férje 1983-ban bekövetkezett haláláig együtt éltek.

Két gyermekük született, Leonard, aki jelenleg a cég élén áll, és Ronald, aki többek között arról híres, hogy Ronald S. Lauder alapítványa hozta létre Bécsben, Prágában, Pozsonyban és Budapesten a Lauder Javne zsidó iskolákat.

Családi vállalkozás

Estée állítólag magyar nagybátyjától, a kémikus John Schotztól leste el a különböző krémek elkészítésének titkait. Férjével együtt családi konyhájában kezdte el készíteni a szépségápoló szereket, amelyeket először kisebb szépségszalonokban és szállodákban próbált eladni. 1946-ban alapították cégüket, amely mára a szépség- és kozmetikai ipar egyik vezető vállalatává vált. Első nagy sikerét az 1953-ban piacra dobott Youth Dew nevű parfümnek köszönheti, amely máig évi több mint 150 millió dollár bevételt hoz a cégnek.

Királynő a pult mögött

A vállalkozás a világ egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb asszonyává tette Estée-t. A siker azonban sosem feledtette el vele, hogy honnan indult. Rengeteg időt töltött a pult mögött, sokat beszélgetett a vásárlókkal, valamint segített az eladóknak is. Akárcsak pályafutása elején, minden egyes vásárlójával közvetlen és barátságos volt. 1995-ben mondott le a cégvezetésről, de visszavonulása után is gyakran megfordult azokon a helyeken, ahol termékei kaphatóak voltak.

1998-ban Estée Lauder volt az egyetlen nő a század 20 legzseniálisabb és legbefolyásosabb vállalkozóinak listáján, amit a Time Magazine állított össze.

Világszerte ismert

Az Estée Lauder termékeit a világ több mint 130 országában árusítják. A The New York Times szerint a cég, amely 1995-ös tőzsdei bevezetésekor több mint 2 milliárd dollárt ért, tavaly 21,5 ezer embert foglalkoztatott és 5 milliárd dollárt meghaladó forgalmat bonyolított le.