horoszkóp

Eva Mendes elröhögné a szexjelenetet

2005.05.05. 12:14
Bár láthattuk már meztelenül Denzel Washington szeretőjeként a Kiképzésben, a Revlon kampányának arcaként és számtalan férfimagazinban is, még mindig nem számít befutott hollywoodi sztárnak. A kezdő színésznők legnagyobb problémájával küzd, vagyis azzal: hogyan törhet ki eddigi szerepei skatulyájából, a zsarus-drogos akciófilmekben alakított szexbomba szerepkörből.
Láthattuk már Denzel Washington, Matt Damon, Johnny Depp és - az éppen a mozikban futó Randiguruban - Will Smith oldalán is. Mégis, bárhonnan nézzük, Eva Mendes pályakezdő színésznőnek számít.

A miami születésű, 28 éves színésznő ezen az esős New York-i délutánon tweedkabátot és angol vadászkalapot visel, ami távolról sem emlékeztet a honfitársnőitől megszokott latin domina-stílusra. "Nekem fontos, hogy kitaláljam magam. A tipikus latin összeállítás - rövid, testhezálló ruhák, magas sarkú cipő, meztelen combok és vállak - nem jellemző rám, távol áll az ízlésemtől."

#alt# Carl Franklin, a Kiképzés rendezője az ötvenes-hatvanas évek klasszikus olasz díváival emlegeti együtt a színésznőt. "Manapság nehéz ennyi eleganciát találni valakiben. Ez a lány megtestesíti Sophia Loren vagy Gina Lollobrigida életörömét és érzékiségét, még a képernyőn is csak úgy forr körülötte a levegő."

Szülei kubai bevándorlók voltak, a lányt és három testvérét egyedülálló édesanyjuk nevelte fel Los Angelesben, az Echo Park környékén. "Nem az a tipikus fehérkerítéses negyed volt, de azért nem kellett folyton a hátam mögé lesnem" - meséli és hozzáteszi, hogy sosem szeretett iskolába járni. Tanulás helyett inkább részmunkaidőben dolgozni kezdett egy pr-cégnél, ahonnan az egyik főnöke küldte el élete első meghallgatására.

Bár láthattuk már meztelenül Denzel Washington szeretőjeként a Kiképzésben, a Revlon kampányának arcaként és számtalan férfimagazinban is, még mindig nem számít befutott hollywoodi sztárnak. A kezdő színésznők legnagyobb problémájával küzd, vagyis azzal: hogyan törhet ki eddigi szerepei skatulyájából, a zsarus-drogos akciófilmekben alakított szexbomba szerepkörből.

#alt# A szexjelenetek nincsenek ínyére, bár szerencsére eddig ezek elkerülték. "Valószínűleg nem bírnék ki nevetés nélkül egy erotikus jelenetet. Nem tudom elképzelni, hogy tettetni tudom az élvezetet, miközben láthatatlan alsóneműkben vonaglunk egymáson!" - mondja.

Ez a szégyenlős lány a valóságban a hollywoodi hegyek között él kedvesével, akiről annyit árul csak el, hogy fotós. Bob Farrelly szerint, aki a Túl közeli rokon-ban rendezte Mendest, a lány bizonyos értelemben Cameron Diazra hasonlít. "Az idegfeszültség hasonlóan nyilvánul meg náluk. Egy egész kicsivel szélesebben mosolyognak és egy egész kicsivel hangosabban nevetnek, mint szoktak." És ez sok félreértésre ad okot. A pletykalapok állították, hogy a film forgatása alatt Mendes és Matt Damon halálosan egymásba szerettek. "Miután mindenhol ezt olvastam, én is majdnem elhittem - meséli a rendező. - Csak éppen nem vettem észre semmit. Persze azért, mert nem volt igaz. Eva nagyon hűséges típus, tudom, hogy semmi nem volt köztük Matt-tel."

Eva filmbéli partnereit felidézni olyan, mintha egy rajongó tinilány naplóját olvasnám.

#alt# Első oldal: Denzel Washington. "Imádom... Annyira intelligens és érett személyiség. Már a puszta jelenléte kihívást jelentett számomra, aminek meg kellett felelnem."
Második oldal: Will Smith. "Nem ismerek hozzá foghatót! Munkamániás, eszméletlenül humoros és iszonyúan okos. Ráadásul mindez együtt van meg benne."
Harmadik oldal: Matt Damon. "Matt lenyűgöző! Ő azon kevés emberek egyike a showbusiness-ből, akit igaz barátként tartok számon."
Negyedik oldal: a Wilson fiúk, Luke és Owen. "Mindketten igazi régivágású úriemberek, nagyon udvariasak. Igazi férfias férfiak. A mamájukat is ismerem, és mondhatom, remek munkát végzett a fiúkkal." Egyedül Steven Seagal, akivel a Sebhelyekben játszott együtt, nem kap ilyen csillogó értékelést. "Nem volt rosszindulatú, nem piszkált, de ennyi. Igazából nem volt köztünk semmilyen kapcsolat."

És a végére maradt az a férfi, akinek már puszta említésétől is kirázza a hideg. "Tudod, nálam kislány koromban Johnny Depp-poszterek lógtak a falon. Amikor megtudtam, hogy a Volt egyszer egy Mexikó-ban együtt fogunk játszani, halálra rémültem. Állandóan azt mondogattam magamban, hogy 'Istenem ez nem lehet igaz, Johnny Depp itt áll tőlem egy centire' és hogy őszinte legyek, szerintem ez az alakításomon is meglátszik. Ráadásul amikor kiderült, hogy Willem Dafoe fogja játszani az édesapámat, akkor tényleg azt hittem egy pillanatig, hogy ez csak egy szép álom." Talán a sok nagy név miatt történt, de Eva meglehetősen szorongónak, bátortalannak tűnik a vásznon ebben a filmben. "Nézd_ - mondja lassú mosollyal - most mondhatnám, hogy szándékosan csináltam, és hogy a figura volt szorongó, nem én_"

#alt# A mozi világában egyaránt jelent előnyt és hátrányt, hogy Mendes kubai származású. Egyrészt nehéz elrugaszkodnia a latin szépség szerepkörétől, másfelől viszont egzotikus külsejének köszönheti több eddigi szerepét, hiszen a producerek szívesen szerződtetik afroamerikai színészek mellé. Színesbőrű partnerből ugyanis Halle Berryt leszámítva nem nagy a választék, és félnek, hogy csak színesbőrű színészekkel a fehér többség esetleg nem nézi meg a filmet. Ráadásul a Randiguru rendezője, Andy Tennant őszintén bevallotta: "Ha Willt egy fehér nővel hozzuk össze, az teljesen más irányba terelte volna az egész sztorit, és mi ezt egyáltalán nem akartuk."

"Nem panaszkodom - reagál a felvetésre Mendes. - Szívesen töltöm be ezt az űrt. De azért ez elég szomorú, nem? Nem akarok túlságosan idealistának tűnni, de nem hangsúlyozzuk egy kicsit túl ezt az egész rasszizmus dolgot?"

A cikk teljes változata a májusi Elle magazinban olvasható.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft