horoszkóp

A harmadvonalbeli bóvli miatt perel Fábry Sándor

dns
2005.09.20. 19:17
Személyiségi jogi pert indított a Noran könyvkiadó ellen Fábry Sándor, miután a kiadó az írásbeli beleegyezése nélkül jelentetett meg egy vele készült interjút. A szóban forgó beszélgetés Váradi Júlia A szabadság foka című 250 oldalas könyvének 4 oldalát jelenti, de az interneten is olvasható. A tárgyalás második fordulójának közepén pedig felvetődött, hogy peren kívül is meg tudnak egyezni.

Személyiségi jogi pert indított Fábry Sándor a Noran kiadó ellen, mert a kiadó a jóváhagyása nélkül jelentetett meg egy vele készült interjút. A per tárgyáról mindössze ennyit tudtunk, mielőtt a tavasszal indult per keddi második tárgyalására személyesen is megérkeztünk volna a Fővárosi Bíróságra.

Az ügyvédektől hiába kérdezünk

A tárgyalás időpontja két órával csúszott a tervezett kezdéshez képest. A várakozás ideje alatt az alperes és a felperes ügyvédjétől igyekeztünk információkat szerezni a per indításának okairól, és az első tárgyalás eddigi eredményeiről, ők azonban nem voltak hajlandóak szóba állni a Velvet riporterével. Fábry jogi képviselője kérdésükre cinikus mosollyal reagált: "Majd beül a tárgyalóterembe, és értesül az ügyről".

Pedig szerettük volna megkérdezni az érintettektől, miért a személyiségi jogai sérelme miatt indított eljárást az Esti Showder műsorvezetője. A tárgyaláson ugyanis elhangzott, elsőként a szerzői jogainak megsértése miatt tervezett pert indítani, annak ellenére, hogy a perben érintett szöveget nem ő írta. A tárgyalás azóta már a bizonyítási szakaszba érkezett, amely itt elsősorban az interjú jóváhagyásának kérdéseivel foglakozott.

Szóban megegyeztek

A Magyar Rádió munkatársaként, és a Magyar Televízió Rakott című kulturális műsorának felelős szerkesztőjeként tevékenykedő, 2003-ban Pulitzer-díjjal kitüntetett újságíró javarészt a Kossuth Rádió adásában korábban hallható beszélgetései közül válogatta ki a könyv anyagául szolgáló ötven interjút, majd a megjelentetés előtt minden interjúalanya beleegyezését kérte. A felperes Fábry a tárgyaláson nem vett részt, de ügyvédje, dr. Ágoston Alexandra arra utalt, jogsértő módon, a showman írásos beleegyezése nélkül jelent a vele folytatott beszélgetés kivonata. Arról ugyanakkor nem tud nyilatkozni, Fábry és a könyv szerzője szóban miről beszélt.

Az ominózus szöveget az interneten is kerestük, és minden bizonnyal azt az egyet találtuk meg a Magyar Rádió honlapjának archívumában "A harmadvonalbeli bóvli, mint a Wehrmacht, megszállta Magyarországot" címmel. A cikkben a Fábry Show arca arról beszél, dizájncenterében hétről-hétre bemutatott "siralmasan ronda" és megállíthatatlanul újratermelődő használati tárgyait élőben is meg lehet csodálni az Első Magyar Látványtárban. A bevezetőt követően a műsorvezető a tárgyakról is beszél, amelyeknek egyébként saját meglátása szerint két fő csoportja létezik, a szocialista tárgykultúra nosztalgiadarabjai a 60-as 70-es évekből, illetve a "magyar snassz és neociki". A mulatságos anekdotákat jegyző beszélgetés 2004. július közepén jelent meg a honlapon, míg a könyv több mint fél évvel később.

Időpontegyeztetés

A per azonban csak a nyomtatásba került verziót érintette. Keresetlevelében Fábry egyrészt a jogsértés megállapítását kérte (ezt követően kártérítést, de ennek összegét egyelőre nem határozták meg), továbbá azt, hogy a kiadványokat ne árusítsák tovább. A felperes ügyvédje ugyanis arra utalt, Fábry visszavonta a szóbeli jóváhagyását, és ezután mégis megjelent az interjú.

A Noran kiadó ügyvédjeként eljáró dr. Wichmann Ákos időrendi sorrendben vázolta az eseményeket. Eszerint a könyv megjelenése előtt Fábry két alkalommal adott szóbeli engedélyt, elsőként a kiadó szerkesztőjének, Valcsicsák Dórának, a második alkalommal személyesen Váradi Júliának. A kéziratot egyébként minden más interjúalany is jóváhagyta, és miután az anyag már a nyomdában volt, Fábry Sándor meggondolta magát, és ezt valóban jelezte írásban. Ezután került sor a könyv megjelenését beharangozó sajtótájékoztatóra, amit a showman nyilatkozata előtt hetekkel kezdek el szervezni.

Halasztják, mert hátha megegyeznek

Dr. Wichmann utalt arra is, a tavasszal megjelent könyvből összesen körülbelül 1500 példány fogyott, ez nem sokkal több, mint ahányan a Radio.hu statisztikája szerint az interneten is megjelentetett beszélgetést olvasták. Ezen kívül elmondta, a keresetlevélben megfogalmazott kérések aránytalanok ahhoz képest, hogy Váradi Júlia 250 oldalas kötetében csupán négy oldal a Fábryra vonatkozó részlet. A tárgyaláson kérte, hogy ügyben eljáró bíró, dr. Pataki Árpád tanúként hallgassa meg Kőrösi Papp Józsefet, a Noran kiadó ügyvezető igazgatóját, aki mind a Fábry Sándorral történt egyeztetésekről, mind pedig az időpontokról érdemben tud nyilatkozni. A tárgyalás ideje alatt az igazgató a folyosón várakozott, de a bíróság végül nem szólította.

Mint azt Kőrösi P. Józseftől, a Noran kiadó ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a tárgyaláson Fábry ügyvédje peren kívüli egyezséget kezdeményezett. Telefonon megkeresték Váradi Júliát, aki jelezte: hajlandó lenne megállapodni, így a feleknek most 15 napjuk van arra, hogy egymás között lezárják az ügyet. Amennyiben a peren kívüli megállapodás nem jön létre, a bíróság új tárgyalást tűz ki.

Dr. Pataki az előjegyző könyvben lapozgatva megjegyezte, leghamarabb november 28-án folytatódhat a tárgyalás, és ha addig nem sikerül megegyezni, az ügyvédek október végéig csatoljanak minden bizonyítékot, értesítsék a tanúkat, és Fábryt, ha esetleg tanúként van mondanivalója. A showman egyébként nemcsak ebben az egy perben érintett: kis híján egy éve Terry Black kezdeményezett polgári pert a Showderben elhangzott, az egész családját sértő kijelentések miatt.