horoszkóp

Sikítozó báránycsajok és taktikás Farkasok

fzs
2005.04.22. 12:56
Árpa Attila amerikai futball-csapata, a Budapest Wolves vasárnap játssza első hivatalos mérkőzését itthon. A Farkasok alelnöke izgalmas látnivalókat ígér: négy csapatot, két meccset, pompomlányokat, és egy nagy talányt, vajon elkapja-e Piroskát a Farkas?

Második hivatalos ligamérkőzését játssza hétvégén a Vienna Knights ellen Árpa Attila amerikai futball-csapata, a Budapest Wolves a Bozsik Stadionban. A meccsen a sportteljesítmény mellett a sportágra jellemző látványos körítésre is számíthatnak a nézők: az extém öltözetű, széles vállú pasik mellett valódi pompomlányok és egyéb show-elemek is emelik majd a vizuális színvonalat.

Férfias őszinteség

Wolves A csapat az osztrák ligában versenyez, első meccsüket Klagenfurtban, a Carinthian Cowboys ellen játszották. "Szégyenletes vereség volt, 16:0-ra kikaptunk" - vállalja férfias nyíltsággal Mosolygó Róbert, a Farkasok sajtósa, de hozzáteszi: eszük ágában sincs ezt titkolni. "Máshogy állunk a sporthoz, mint az európai fociban: ez egy őszinte sport, test-test elleni küzdelem, és ha kikaptunk, az azért volt, mert nem voltunk elég jók a pályán." Azt azonban hozzáteszi: a kemény összecsapások ellenére az amerikai futball nem csak a fizikai erőről szól: legalább olyan fontos a győzelemhez a jó taktika és stratégia.

Magyarországon egyelőre még csak kevesen űzik az amerikai futballt, köztük elsőként jött létre a Farkasok 2004. április 4-én. Rajtuk kívül a sajtóreferens csak 6-7 hazai csapatról tud, de ez a szám már elég ahhoz, hogy szeptemberben elinduljon a magyar bajnokság is. A vasárnapi rendezvény célja egyelőre a népszerűsítés, ezért most például egy jegy áráért két mérkőzést is kapnak a nézők: 13 órától a Győr Sharks és a Debrecen Gladiators barátságos mérkőzése alapozza meg a hangulatot, és csak ezután lépnek színre Árpáék a bécsiek ellen, ez azonban már hivatalos osztrák ligamérkőzés lesz.

Ez nem foci

Az amerikai futballban az akció- és a showelemek legalább olyan fontosak, mint a pontszerzés. Ez utóbbi szabályait a magyar nézőknek még tanulniuk kell, mert némileg bonyolultabbak, mint a fociban, de a csapat sajtósa azt ígéri: a vasárnapi meccsen ez nem fog gondot okozni. A mérkőzéseket ugyanis Faragó Richárd szakkommentálja majd, aki részletesen elmagyarázza a nézőknek, mi és miért történik épp a pályán.

Mosolygó Róbert szerint ez a sportág az itthon játszott focitól nemcsak a szabályokban, de abban is eltér, hogy agresszió csak a pályán megengedett: egy amerikai futball-meccs ugyanis alapvetően családi és közösségi esemény. Ennek megfelelően vasárnap is látványos körítésre számíthat a meccsközönség. Az új sportág egyik legnépszerűbb tulajdonsága lesz vélhetően, hogy minden csapathoz tartozik pompomlány-gárda. A Farkasoknak például Bárányai vannak, akik egyáltalán nem hallgatnak: a meccs közben is buzdítják a fiúkat, a mérkőzés szüneteiben pedig saját önálló showval szórakoztatják a nézőket. Ez már csak azért is lehet érdekes, mert a csapatok tartják magukat az amerikai filmekből ismert kritériumokhoz: a pompomlányok közé csak jó csajok kerülhetnek be.

A nők mint célcsoport

#alt# A Budapest Wolfes egyébként is célközönségnek tekinti a nőket: a Joy magazin áprilisi számában például egy szál sisakban fotóztatták magukat. Nem meglepő módon ez is Árpa Attila ötlete volt - mondta el Mosolygó, aki szerint ezzel az akciójukkal is azt szeretnék hangsúlyozni, hogy bár ez egy férfias sportág, de a nőket is szívesen látják. "A fiúk meg voltak szeppenve kicsit, amikor kiderült, hogy aktfotókról van szó, de sikerült leküzdeniük a kezdeti feszengést, és jól sikerültek a képek."

Az apukák és anyukák érdeklődésének felkeltése tehát már adott, de a gyerekek sem fognak unatkozni - ígéri a sajtós. Ahogy az amerikai közvetítésekben látható, minden csapatnak van életnagyságú kabalafigurája: a Budapest Wolves óriási Farkasa például majd jól megkergeti Piroskát, de lesz még "ki tudja messzebbre rúgni a tojáslabdát"-verseny érdekes díjakkal, valamint Harley Davidson- és régi amerikai autó-bemutató.