horoszkóp

Marsi Anikó nem lesz önfeljelentő

dns
2006.04.06. 15:15
George Clooney megelégelte a róla, és kollégáiról írt pletykákat és elárasztotta fiktív bejegyzésekkel a Gawker pletykablog paparazzirovatát. Habár hazánk egy tízmilliós piac, az ismert embereket jócskán megosztja a Feljelentő rovat. Dukai Regina sérelmezte, hogy az olvasó látni vélte, amint nem frissen mosott hajjal vásárol, Marsi Anikó szerint azonban magára vessen, aki elbújik Bécsben babaruhát vásárolni.

„Mégis hol van abban a csattanó, hogy az embernek zsíros a haja?”- szegezte nekem a kérdést az RTL Reggelijének élő adásában egy téli hajnalon Dukai Regina. A rossz emlékű műsorban a Velvet Feljelentő kapcsán arra a kérdésre kellett volna öt perc alatt kimerítő választ adniuk a meghívottaknak, hogy vajon meddig terjednek egy közismert személy magánszférájának határai.

Voyeur bulvársajtó

Nézze meg képeinket!

A műsorvezető Szily Nóra és egy paparazzinak nevezett hétköznapi fotóriporter kivételével a stúdió java Stohl Buci Andrással az élen igyekezett felelősségre vonni engem a voyeurködésben szerintük jeleskedő bulvársajtó túlkapásaiért, és egyúttal igazságot szolgáltatni.

Viszonylag kevés megnyilvánulási lehetőségem során elmondtam, a Feljelentőben megjelenő egypercesek rövid, tömör, lehetőleg humoros, általában csattanóval végződő, közterületen megesett történetek. Mivel ezeket a sztorikat, megfigyeléseket olvasóink küldik, viszonylag kevés lehetőségünk van a tények ellenőrzésére, így inkább szépirodalmi műfajként, nem annyira valóságtartalmuk, mint inkább szórakoztató jellegük miatt közöljük a "feljelentéseket". Amennyiben érzékeny témáról van szó, megkeressük az érintettet, mint ahogy megesett ez Szabó Erika Tilda esetében is, aki egy olvasó visszaemlékezése szerint koccanásos balesetet okozott a hóesésben Újpalotán.

Dukai Regina haja

Dukai Regina azt sérelmezte, hogy megjelentettük, az egyik törzshelyének számító Westendben vásárolt a feljelentő szerint nem éppen frissen mosott hajjal. Ennek hatására, amikor az adás előtt bemutatkoztunk egymásnak az énekesnővel, csodálkozott, hogy a Velvetnél ilyen „kedves arcú lány” ír. „Vámpírra számítottam” – mondta ekkor már nevetve az ezüstlány.

Ugyanezen a téli hajnalon a sminkszobában Palotás Petra is enerváltan emlegette, amikor egy olvasónk megfigyelte a Tescóban. „Azt írtátok le, vakolatnyi smink volt rajtam. Kinek jó, ha ilyenek megjelennek? ” – idézte a játékvezető a felszíni struktúráját ért vélt támadást. Egy alkalommal Gerendás Péter fogalmazta meg a szerkesztőségünknek írt levelében, hogy bántónak találta, amikor az olvasó a „neandervölgyi” jelzőt használta a külsejének akkor megfigyelt állapotára. Javasolta, a személyével kapcsolatban inkább a munkásságát, és annak elismeréséért járó díjakat emeljük ki.

Mindenki eszik hamburgert

Úgy tartják, a közszereplők arca és teste maga az üzenet, az érintettek többsége mégsem az ez irányú kritikákat sérelmezi, sokkal inkább azt tartja kellemetlennek, hogy eleve megjelenik ilyen jellegű feljegyzésekben. „Miért hír az, hogy hamburgert ettem? Mindenki eszik hamburgert” – kérdezte tőlem egy alkalommal Torres Dani. Ami a hír fogalmát illeti a sajtóelméletben, Torres Daninak igaza van, ettől függetlenül az olvasók körében legkedveltebb rovataink egyikéről van szó. Mellesleg reméljük, a dietetikusok munkájának köszönhetően a gyorsételek már nem olyan közkedveltek. A lényeg azonban, hogy kimondatlanul a legtöbb ismert ember tart a nyilvánosság érdektelenségéről, vagy ahogyan egy médiaszakember nevezte, a sztárdarálótól.

„Megjelent a Feljelentőben, hogy a 6-os villamoson Kontor Tamáshoz közel utaztam. Namármost lehet a tömött 6-os villamoson nem közel utazni valakihez?”- kérdezte a szintén nem ártalmas bejegyzésre reagálva Szabó Eszter, akit leginkább az bosszantott, hogy az olvasó félszegen kompromittálta. Azóta mindkét érintett több fórumon cáfolta, hogy összejöttek volna.

Anettka szerint nem hiteles

„A hírességek hétköznapjairól szóló pletykák ellenőrizhetetlenek. Még ha nem is sértők arra az emberre nézve, akiről írják, még akkor sem adok hitelt ezeknek a cikkeknek. Ez csak jó szórakozás azoknak, akik otthon unatkoznak” – mondta kérdésünkre Fehér Anettka, aki a rovatunkban legfeljebb olyan szövegkörnyezetben jelent meg eddig, hogy a bőrsortjától elütő színű harisnyát vett fel, mielőtt sétálni indult volna a Szent István körúton.

Az olvasóktól beérkezett nyers feljelentők közt gyakran találunk olyan feljegyzéseket, amelyek első olvasásra is meggyőznek arról, hogy olvasónk fiktív esetet jegyzett le (Bruce Willis a Szent Efrém bizánci férfikórus koncertjén), és egy-egy híresség említésével klasszikus gyűlöletlevelet is kapunk időnként, amelyet az olvasó megfelelő kapcsolat hiányában az érintettnek nem tud elküldeni a feszültségét levezetendő.

Vicces hintőpor

Kevesebben vannak, akik olyan szintű exhibicionizmussal, és/vagy humorérzékkel rendelkeznek, hogy a feljegyzéseket a helyi értékükön tudják kezelni. „Nagyon sokat nevettem azon, amikor megjelent, hogy hintőport vásároltam. Ez tényleg így volt, bár fogalmam sincs, kinek tűnt fel ez a bevásárlóközpontban. Mindenesetre köszönöm neki, szerzett néhány vidám percet ezzel” – mondta korábban tudósítónknak Csonka Pici András.

Szintén lelkesen beszélt a rovatunkról Marsi Anikó, aki egyébként annyiban kritizálhatta volna a Feljelentőt, hogy egy bejegyzés a magánéletét érinti. Egy olvasónk ugyanis bécsi kirándulása során látta, amint Marsi Anikó és férje, Palik László egy áruház kismamaosztályán vásárol.

Az vessen magára

Klikk a képre!

Erre a megjelenésre reagálva a bulvárlapok java megkereste a Fókusz műsorvezetőjét a kérdéssel, terhes-e? „Vessen magára, aki azt hiszi, el lehet bújni Bécsben”- nevetett Marsi Anikó, elismerve, többek közt valóban azért utazott a férjével Ausztriába vásárolni, hogy a várandósságára idő előtt ne derüljön fény. „Akinek ismert az arca, úgy vélem, vállalnia kell azt is, hogy olyan életet éljen, amelyet tud vállalni. Tudni kell azt kezelni, hogy mindenütt felismerhetik, mindenütt megfigyelhetik, amit csinál” – tette hozzá Marsi Anikó. „Úgy gondolom, ezek a feljelentések viccesek, nem ártanak a feljelentetteknek”.

Nem így vélte George Clooney, aki megelégelte a Gawker Stalker honlapján megjelentetett pletykákat, és elhatározta, fiktív bejegyzéseket küld magáról, illetve a legtöbbször megfigyelt kollégáiról: Julia Robertsről, Glenn Close-ról, Scarlett Johanssonról. A saját szerzeményei semmitmondó, gyerekes szösszenetek. Idehaza persze abszurd lenne sztárkultuszról beszélni, de elképzelhető, hogy felvetődött már néhány médiaszemélyben ehhez hasonló akció.

Jáksó kis színesei

Nem ritka, hogy médiaszemélyek érdekesnek vélt kis színes történeteikre hívják fel az újságírók figyelmét. Jáksó László például vállaltan szívesen megosztja a bulvárlapokkal a napi, szórakoztató történéseit. A fiktív önfeljelentésnek azonban nincs oka, és hagyománya sem.

„Nem lehet párhuzamot vonni George Clooney és a hazai ismert emberek közt abból a szempontból, hogy a nyilvánosság milyen szinten avatkozik az életükbe. Nem bánom, hogy az ismert emberekkel időnként kritikus a sajtó. Én is kaptam hideget, meleget. Mindenkinek meg kell tanulnia, hol a helye” – mondta Marsi Anikó.