horoszkóp

Nagy Feró és Csuja Imre egymásra találtak

2004.07.16. 09:39
A zenész Csuja Imrével kétbalkezes kincsvadászpárost játszik Árpa Attila új, Argó című akció-vígjátékában. Nagy Feró szerint a színészt "az isten is neki teremtette". Mindketten csajozós, piálós figurákat alakítanak, és végigbulizták a forgatást.
Nagy Ferót általában rockzenészként könyvelik el, de ha filmmel kapcsolatban kerül szóba a neve, mindenkinek azonnal beugrik a Ford Fairlane rendkívüli szinkronja, amely itthon kultfilmet csinált az egyébként középszerű vígjátékból. A zenészt azóta sem láthattuk hozzáillő szerepben a vásznon, ám Árpa Attila első rendezésében, a szeptemberben mozikba kerülő Argóban kétbalkezes kincsvadászként tér vissza.

A manapság a Másik Rádióban műsort készítő rocker elmondta a Velvetnek, hogy először őt is meglepte Árpa Attila felkérése: "Azt hittem, hogy ez valami kandikamerás átverés lesz, így is készültem. Erre ahogy beléptem az irodájába az első megbeszélésünkkor, tényleg volt ott egy kamera - később kiderült ugyan, hogy csak véletlenül, de azért ez viccesen kezdődött."

Kincsvadász ízirájder

Tekintse meg képeinket!
A történet szerint a Nagy Feró és Csuja Imre páros két leharcolt roadot alakít, akik régebben nagy zenekaroknak dolgoztak, de manapság már nem megy túl jól a soruk. Ekkor lép a képbe egy - Feró szavaival élve - "olyan Kozsó-féle fazon", aki ráállítja őket fiúzenekarának egyik elkóborolt tagjára. A szétesett roadokból lett kétbalkezes nyomozók ezzel a munkával hirtelen egy kincsvadászatba csöppennek, ami számukra is kalandos történéseket tartogat.

Ahogy filmbeli partnerére, Csuja Imréről kérdezzük, Feróból azonnal lelkesen elkezd ömleni a szó: "Csuja nagyon hülye, imádom! Amit az Üvegtigrisben nyújtott, az se volt semmi, de itt most tényleg mindent felülmúlt! Először pedig furcsállva méregettük egymást, nem tudtuk, hogy fogunk kijönni, de kiderült: az Isten is egymásnak teremtett bennünket. Erre persze egy kis poharazgatás is rásegített..."

Felfokozott agyműködés

A nagy együttrezgés persze mozgósította a páros kreatív energiáit is. A két lökött road jelenetei és szövegei például nagyrészt előre meg voltak írva, de sokszor előfordult, hogy Nagy és Csuja saját ötletekkel állt elő. "Szerencsére Árpa rugalmas fickó, amikor odamentünk hozzá az Imrével, hogy erre vagy arra volna valami saját ötletünk, csak annyit mondott "Mutassátok meg!", és aztán többnyire a mi verziónk maradt." - árult el műhelytitkokat a zenész. Állítása szerint nem volt nehéz dolguk: "Mi végig balhézunk, káromkodunk, piálunk, csajozunk, szóval csupa olyan dolgot kell csinálnunk, ami jó buli, és amúgy sem áll távol tőlünk." - osztja meg a Velvettel Feró azonosulási motivációit. "Végigröhögtük az egészet, jó volt, hogy a szó szoros értelmében véve játszhattunk."

Az akciódús történetben a kétbalkezes gengszterpáros még egy S8-as Audit is tönkretesz: "Ezt persze nem mi csináltuk, hanem a kaszkadőrök, de az autó nagyon jól bírta, alig akart szétesni. A végén flexszel kellett feldarabolni." Az autóroncs a későbbiekben még fontos egészségmegőrzési funkciót is betöltött: "A forgatás jó fél éve volt, még télen, és néha iszonyúan fáztunk, de feltaláltuk magunkat: eszünkbe jutott, hogy az összetört kocsiban volt ülésfűtés is, és mivel a roncs még ott volt, kipróbáltuk. Működött, úgyhogy attól kezdve ott ücsörögtünk két felvétel közt."

Rockerből pandúr

Feró 1990-ben, a híres Ford Fairlane-szinkronnal egy időben színészként is debütált a vásznon az akkor elsőfilmes Sopsits Árpád Céllövölde című mozijában. Itt egy önmaga lelkiismeretével is küszködő nyomozót alakít, aki egy apagyilkosság kusza szálait próbálja kibogozni. A film több díjat is nyert itthon és külföldön, Feró azonban nem érezte magáénak a figurát: "Az Argóban hozott figurával tudok azonosulni, az valahol én vagyok, de a Céllövölde rendőrnyomozója nagyon nem. Szerintem az a szerep nem illett az én karakteremhez, de hát a rendező ezt kérte, ezt játszottam el." Ferónak leginkább az nem tetszett, hogy szerinte egy valódi rendőrnyomozó nem fáradozik a tettesek lelkivilágának megfejtésével, és ez szerinte így van jól: "Én tudom, milyen egy nyomozó, voltam én eleget rendőrségen, hát nem ilyen. Apagyilkosság? El kell kapni a kölyköt és kész!"

Egyházreformáló törekvések

Klikk a képre!
Feró gazdag tapasztalatai és a rendőrség fellépéséről alkotott határozott elképzelései ellenére sem módosított pályát, továbbra is rockzenészként, illetve újabban a Másik Rádió műsorvezetőjeként ténykedik. A filmszerepléstől azonban továbbra sem zárkózik el, sőt további filmes elképzelései is vannak: "Én nem vagyok profi színész, olyat tudok eljátszani, ami közel áll hozzám, vagy mondjuk az abszolút ellentétem. Például biztos, hogy marha jó pap lennék!" Persze ezt sem a megszokott klisék alapján képzeli el: "Ha például áldást kérnél tőlem, mondhatnám, hogy gyere, itt van a reverenda alatt!" - ajánlja fel az üdvözülést a Velvet riporterének.

Arra a kérdésre, volt-e kedvenc poénja a filmből, Feró nem tudott válaszolni: "Rengeteg poénunk volt, néha kevéssé szalonképesek is, nem biztos, hogy ezek mind benne maradnak." Az elmesélt egy alapján a Velvet mindenesetre úgy sejti, hogy az "Eszem-faszom megáll!" frázissal semmiképp sem veheti fel a versenyt a "Hogy törölt volna le anyád a combjáról!" javaslat.