Fiala János kamaszosnak tartja az ivást, ha mámorra vágyik, ahhoz a pajzsmirigy-túlműködése segíti hozzá, Keleti Györgyinek pedig az orgazmus élménye jelenti a mámort. A Sziget Fesztiválra meghívtuk a két, teljesen különböző közeg véleményét formáló személyiséget, nem számítva arra, hogy az egymásra találásuknak tanúi lehetünk, és arra sem, hogy majd hajnalig poharazunk velük a Hilltopban. Ennek ellenére szórakoztató délután volt.

"Két éve a Volton - akkor még előfordult, hogy ittam, méghozzá meggypálinkát - előkerült négy ausztrál srác, akik egyik pillanatról a másikra levetkőztek. Csupasz farokkal álltak előttem, de nem voltak otrombák. Abban a pillanatban volt valami nagyon nagy szabadságélmény, nagyon tetszett"- tette magasra a lécet a Sziget Fesztivál számára Fiala János koraeste, amikor mintegy fél órás sorban állás után a K hídon túl elvegyültünk a tömegben. Az este végén már tudtuk, azt a lécet nem sikerült átugrani, annak ellenére sem, hogy videós kollégánk említette, hogy a napokban a járókelők számára nyilvános szexjelenetet is volt alkalma látni a földút szélén.

Élete legrosszabb törkölypálinkája után

Habár tavaly Szipál Martinnal és Wahorn Andrással tanulságos szigetköröket tettünk, idén azonban a véleményformálásra más módon alkalmas személyiséget is magunkkal szerettünk volna hívni egy sétára, így Fiala János partneréül Keleti Györgyi glamourmodellt választottuk. Nem számítottunk nagy egymásra találásra, az oxitocinok és egyéb hormonok gátlás nélküli felszabadulására kettejük közt. Nem is kellett csalódnunk. A bejutás ideje alatt Fiala János csöndben elmélkedett a kiadójának aznap leadott, Péklapát című könyvéről, amíg Keleti Györgyi közhelyektől sem mentes életvezetési tanácsokkal látta el egy barátját telefonon, amiből másfél méteres körzetünkben sokan meríthettek. A rádiós keki crocsban, zöld jeges teával és szivarral, Keleti fehér - általa őrültnek titulált - Converse tornacipőben, élete legrosszabb törkölypálinkája után vágott neki a délutánnak. Kicsit tartott beszélgetőpartnerétől, elvárásunkkal szemben visszahúzódott és inkább tiszteletéről biztosított Fialát, a maga módján alkalmazkodva a magasröptű beszélgetéshez. Nem szeretett volna egy ismerten intellektuális ember ellenpólusa lenni.

Legyalogolták a bal bokámat

Kelet és nyugat találkozása!

Mint megtudtuk, Fiala idén első alkalommal látogatott ki a fesztiválra, a tavalyi szép, de megrázó élménye után. "A Nine Inch Nails koncert miatt jöttem ki, amit az első sorból hallgattam, ahol legyalogolták a bal bokámat. Egy évig jártam vele a Sportkórházba, az olimpikonok orvosa gyógyított." Keleti Györgyinek ezzel szemben kifejezetten pozitív élményei vannak úgy a fesztivált, mind a lökdösődést illetően. "Soha nem akartam ide kijönni, tavaly mégis kirángattak. Ahogy bejöttem, rögtön megszállt a feeling: nekem kell egy ilyen Sziget! Itt amúgy nagyon udvariasak az emberek, ötször bocsánatot kérnek, ha meglöknek."

Keleti Györgyihez láthatóan szívesen értek volna hozzá menet közben a fesztiválozók, de néhányan inkább csak szóban dicsérték meg egy-egy testrészét. A modell eközben csendben megemlékezett a Schobert család tavalyi, legendás látogatásáról, mondván, szerinte túlzás, hogy a piszkos körmű punkok nagy veszélyt jelentenének a fesztiválvendégekre nézve, és ekkor jöttünk rá, a modell azért ilyen visszafogott és nyitott ma, mert már ismeri a témában korábban készült szakirodalmunkat. "Igen, láttam a videót, sokat is gondolkoztam rajta."

Ez nekem túl performansz

Az első utunk a már koraeste megtelt Hilltop borozóhoz vezetett, ahova még beszűrődtek az URH koncert hangfoszlányai. Keleti Györgyi nem ragaszkodott ahhoz, hogy a koncertet közösen végignézzük, azt követően értő módon elemezzük, mondván: "ez nekem túl performansz", és Müller Péter Sziámit sem tartja kuriózumnak a Nagyszínpadon, aki minden évben alkalmat kerít egy koncertre valamelyik formációjával. Fialának ennél több mondanivalója volt a nyolcvanas évek kultikus zenekaráról.

"Nekem az URH annak idején kiemelkedő élmény volt, valami elementáris düh volt bennük. Egyebek mellett miattuk mentem ki idén a Voltra. Aznap léptek fel, amikor Pesten melegfelvonulás volt, és szétverték a menetet. Müller arról, hogy mi folyik Pesten, egy szót sem beszélt, és ez engem szörnyen felháborított"- utalt Fiala arra, hogy a zenekar elveszítette a társadalmi érzékenységét, majd hozzátette, "az URH-tól ebben a formájában hányok". Úgy éreztük, ezt a témát már nem szükséges tovább részleteznünk, és mivel a borozóban egyik interjúalanyunk sem fogadta el a meghívásunkat egy jó fröccsre, a mámor elérésének egyéb módjaira tereltük a szót.

Az italt alapvetően kamasz dolognak tartom

"Mámor? Nekem pajzsimirigy-túlműködésem van, és ha az jó irányban hat, akkor önmagában is létre tud hozni mámort: olyan mértékben fel tudom spannolni magam. A szerek mámorhosszabbítók, az italt meg alapvetően egy kamasz dolognak tartom. Én meg már egy ideje nem vagyok kamasz"- zárta le a témát Fiala János, és Keleti Györgyi is elkanyarodott a dionüszoszi hagyományoktól. "A családomban volt alkoholista. Sokat szenvedtünk a függősége miatt, és akkor nagyon megtanultam, hogy tudatmódosító szerekkel nem szabad élni. Amúgy mit jelent az, hogy mámor? A boldogság az? Vagy az orgazmus? Ha szeretkezel a pároddal, az is egy több napig fel tud tölteni."

A Medúza sátor felé vettük az irányt, és noha többször is szóba került Fiala János zenei ízlése, arról átfogó képet nem sikerült alkotnunk. Az elektronikus zene a rádióst nem kötötte le, üzenetek küldésével töltötte az időt, amíg Keleti Györgyi igyekezett a lehetőségekhez mérten beolvadni. A glammodell a magyar zenekarokat szereti, de hogy pontosan melyeket, arra nem tért ki. "A megasztárosokhoz azért húz a szívem, mert ők a barátaim."

Éreztem, nagyon jól nézünk ki együtt

A permetparti okozta sárban táncoló tömeget nézve fontosnak tartottuk, hogy Fialát a Volt fesztiválon két éve levetkőző fiatalokon kívül említhető szabadságélményeiről kérdezzük, és úgy terveztük, ezzel zárjuk a beszámolót, mielőtt a rádiós elvegyült volna a Sex Pistols rajongóival, Keleti Györgyi pedig megkereste volna barátait a Parti Aréna környékén.

"Idén elvittem a tíz éves lányomat a Balaton Soundra, mert ki kellett szabadítanom egy táborból, ahol nem érezte jól magát. Megnéztük együtt a Zagar-koncertet, ahol a nyakamba vettem. A koncert nem kötötte le, de a többiek tekintetében, ahogy ránk néztek, abban volt benne a szabadságélmény. Éreztem, hogy nagyon jól nézünk ki együtt" - áradozott magukról, bár mindig is sejtettük, hogy az összhang kettőjük közt már-már földöntúli.

Az este folyamán, a Sex Pistols koncert után Fiala János váratlanul kilépett a látóterünkből, majd később telefonált: "már megyek a HÉV felé." Keleti Györgyit a barátai elragadták az elektronikus zenei műfajok irányába, és már nem tudja felidézni, pontosan mikor is távozott a fesztiválról. Valahogyan így képzeltük az este végét.