George W. Bush meghízott a fánkfalástól

2004.12.13. 12:16
George W. Bush egészségi állapotát az éves rutinvizsgálat során megfelelőnek találták elnöki feladatai elvégzéséhez. Az ötvennyolc éves elnök félénken bevallotta, hogy a kampányfánkok túlzott mértékű fogyasztása miatt kicsit elhízott.
"Valószínűleg túl sok fánkot ettem a kampány során" - tippelte meg Bush a hirtelen magára kapott felesleges kilók eredetét. Az elnök a hízástól annyira megijedt, hogy már megtette első újévi fogadalmát: megígérte, hogy januárban elkezd fogyózni. "Egyébként remekül érzem magam" - nyilatkozta a CNN riporterének a vizsgálat helyszínéről, egy washingtoni katonai kórházból kilépve.

Szökik a koleszterinszintje

#alt#
Bush Rick Astley fiával

A három órás orvosi ellenőrzés eredményét szombaton hozták nyilvánosságra a Fehér Házban. Csak néhány kisebb problémát találtak. Bushnak kissé felszökött a koleszterinszintje: a tavaly augusztusi vizsgálat óta 167-ről 170-re emelkedett, de öröm az ürömben, hogy a HDL-szintje (a jófajta koleszterin) nőtt, az LDL-szintje (a káros koleszterin) pedig csökkent szervezetében - olvasható a CNN.com cikkében.

Az orvosok szerint Bushnak nagyon kevés esélye van szívérrendszeri megbetegedésre, holott kimutattak nála szívkoszorúér-meszesedésre való hajlamot. A doktorok javasolták, hogy minden nap szedjen aszpirint és koleszterinszint-csökkentő szert.

Folyékony nitrogénnel marassa az arcát!

Egy kisebb bőrkinövést is eltávolítottak. Az orvosok nem gyanakszanak rosszindulatú sejtburjánzásra, de azért szövettani vizsgálatnak vetették alá az eltávolított darabkát. Továbbá javasolták, hogy az ünnepek alatt Bush arcáról folyékony nitrogénnel távolítsanak el egy pár hasonló kinövést.

Rövidet lát, nagyot hall

Korábban már felfedezett egészségi problémákat is felsoroltak a jelentésben. Többek között Bush enyhe halláskárosodását, ami állítólag a mindennapi kommunikációban nem zavarja. Illetve azt is említik, hogy Bush kissé rövidlátó, ezért olvasószemüveget kell hordania.

Az orvosi minősítés szerint Bush egészsége kiváló állapotban van. Nyugalmi állapotban szíve percenként 52-t dobban, igaz, tavaly csak 45 percenkénti szívdobbanást számoltak nála. Vérnyomása nyugalmi állapotban 110/60. A vizsgálatokat szokás szerint nyáron szokták tartani, de most a választásokkal kapcsolatos rendkívül teendők miatt csúsztatták december elejére.

Zsírosodik

A 182 centiméter magas Bush tizenhét hónap alatt 87 kilóról 90 kilóra növelte testtömegét, szervezetének zsírszintje pedig 14 százalékról 18 százalékra nőtt. A sportos Bush - aki ráadásul három évtizede kocog - ezt a súlygyarapodást nehezen viseli. "Kicsit hogy is mondjam, kicsit elhíztam. Az újévben ezért megfogadom, hogy visszafogyok az eddig súlyomra. A derekamról szeretnék fogyni pár centit" - jelentette be az elnök.

Félelmetes bicajos

Bushnak tavaly télen a sok kocogástól tönkrement a térde. Azóta futás helyett mountain bike-ozik. Akik bicikliztek már vele, azt mondják, Bush irtó agresszíven teker.

Az orvosi jelentés végén a vizsgálatokat végző tíz szakember a következő nyilatkozatot írta alá: "Szakterületemen belül végzett vizsgálataim során alkalmasnak ítélem meg feladata elvégzéséhez, és úgy vélem, elnöksége ideje alatt egészséges is marad." Az átfogó vizsgálatokban közreműködött szemész, kardiológus, bőrgyógyász és radiológus specialista is.