A televíziós főzőműsorairól híres, kopaszodó szakács és életművész, Keith Floyd pénteken háromnegyed 11-től háromnegyed 12-ig válaszol az olvasók kérdéseire a Törzsasztalban. A hozzászólásokat magyarul is várjuk!
A Spektrum televízió és a Park Kiadó vendégeként Floyd három napot tölt Budapesten. Mielőtt pénteken hazafelé venné az irányt, még beugrik az Index szerkesztőségébe, hogy válaszoljon az olvasók kérdéseire.

Végy egy deci whiskeyt

Keith Floydot a magyar tévénézők leginkább a Spektrum Televízió sorozataiból ismerhetik: Igen, ő az a csokornyakkendős figura, aki a legképtelenebb körülmények között főz Zambiában, Grönlandon vagy Madagaszkáron, miközben bennszülöttek állják körül, és egy halovány bunzen-égő lángocskáján rotyog az étel. Főzőcskéjét majdnem minden alkalommal így kezdi: "Végy egy deci whiskeyt/konyakot/bort". Amíg a hagyma megpuhul, rendszerint maga is alaposan meggyőződik a felhasznált ital minőségéről.

Újságírással kezdte

A mesterszakács élete híressé válása előtt is kellőképpen zűrös volt. A kis Keith 1943-ban született Somersetben. A középiskolában négy tárgyból bukott, ezért hamar eltanácsolták az iskolától. Nem csoda, hogy hamarosan újságírónak állt. Néhány évet lehúzott a Bristol Evening Postnál, ekkoriban leginkább kocsmákban, kávézókban zajlott az élete.

A ZULU című filmen felbuzdulva fiatalon belépett a hadseregbe, és már ott nagy sikert aratott szakácstudományának köszönhetően, persze a lehetőségekhez mérten. Később főállású szakács lett állítólag világszínvonalú éttermekben, bár karrierjét zöldségpucolóként, pultosként, mosogatófiúként kezdte. Számtalanszor próbálkozott saját vendéglők, bisztrók, falatozók megnyitásával is, 1971-ben három bristoli étterem tulajdonosa volt.

Találkozik a showbizzel

A nagy fordulat 1984-ben következett el, amikor Britol Bistro nevű éttermében megismerkedett egy tévéproducerrel, akivel elkészítette első, tízperces műsorát. A rövid filmecskére felfigyelt a BBC, és egy hétrészes sorozat lehetőségét kínálta Floydnak. A nevezetes esemény óta 19 sorozata futott le különböző televíziókban és nem kevesebb, mint 21 könyve jelent meg.

Három feleség, két gyerek

Floyd eddig három felséget fogyasztott el, két gyereke született, viaszmása bekerült a londoni Madame Tussaud múzeumába is, elérhette tehát a maximumot, amit egy brit elérhet.
A többit megtudhatjuk az online interjúból. Kérdéseiket magyarul és angolul is várjuk.