Online interjún vendégünk volt pénteken Keith Floyd, a Spektrum tévéből ismert alkoholbarát mesterszakács. Megtudhattuk, hogy volt már másnapos Unicumtól, de soha nem főzne vele. Kedvenc magyar étele a paprikás csirke, és 34 különböző fajta magyar bort visz haza. Floyd szerint a struccok buta állatok.
Három napig Magyarországon tartózkodott Keith Floyd, a Spektrum tévéből ismert vagány szakács, aki többnyire nézelődő bennszülöttek gyűrűjében készíti alkohollal jócskán meglocsolt ételeit a világ legszebb tájain. Tartózkodásának utolsó napján beugrott szerkesztőségünkbe, hogy válaszoljon az olvasók kérdéseire.

Sorozat Magyarországon?

Tekintse meg képeinket!
Floyd feltételesen megígérte, hogy Magyarországon is készít egy sorozatot, bár ebben az évben Pakisztánban, jövőre Kínában forgat majd. Véleménye szerint nem igaz, hogy Anglia messzeföldön híres lenne bűnrossz konyhájáról: aki igazán rosszat akar enni, mondta, próbálja ki Afrikát, Amerikát, utazzon el bármely Skandináv országba, és a kelet-európai országokban is bőven találni elrettentő példákat.

Keith jót mulatott azon a kérdésen, amely azt firtatta, emlékszik-e magyar vendégekre abból az időből, mikor Bristolban saját éttermét működtette, és válaszában kijelentette, Kristófnak és Gábornak hívták a kérdéses személyeket, akik 1968-ban feketecseresznye-szósszal fogyasztották a disznóhúst.

Titkok a konyhából

Kiderült, - bár nem meglepetés - hogy a mesterszakács imád főzni, valódi profinak tartja magát, és nem emlékszik egyetlen elrontott ételre sem. Mint mondta: "A főzés egészséges szórakozás, nem perverzió, még ekkora mennyiségben sem." Kifejtette, hogy a húsokat azért kell szinte elszenesíteni, mert ha a külsejük szilárd, jobban megőrzik eredeti ízüket.

Az egyik olvasó kérésére Floyd közölt egy szarvasgombareceptet, a gyömbér megfelelő felhasználási módját azonban nem volt ideje kifejteni, így az érdeklődőnek azt ajánlotta, lapozza fel a Floyd főz című könyvet. Budapesti útján számos étterembe elhurcolták: mint mondta, mindegyik tetszett neki, de nem említene neveket.

Végy egy deci whiskeyt

Ittléte alatt nem sikerült kipróbálnia a magyar italokat, viszont mindenféle ételt megkóstolt, kedvence a paprikáscsirke. A bőröndjében 34 üveg különböző magyar bor figyel, ráadásul az Indextől kapott fütyülős barack, valószínű tehát, hogy gondjai lesznek a vámnál. A másnaposság tökéletes gyógymódja Floyd szerint egy jó vizespohárnyi Unicum, kedvenc bora egy francia burgundi, a Le Corton. "Azért iszom, mert szeretek inni" - válaszolta szimplán az alkohol iránti vonzódásának okait firtató kérdésre.

Klikk a képre!
A struccokkal kapcsolatos emlékezetes műsorra kitérve elmondta, a nagy futómadarak egy forgatás alkalmával megtámadták őt főzés közben, és mikor beleuntak az ő zaklatásába, dühüket a faszén és a földön heverő törött tányérok ellen fordították: jó nagy darabokat faltak belőlük. Floyd úgy találja, hogy a struccok intelligencia területén nagy lemaradással küzdenek.

Stb.

Floyd szerint a jó élet hozzávalói: lelkesedés, szenvedély, igazság és optimizmus. Hobbija a kertészkedés és a horgászat, szeret rögbimeccseket nézni. Nem próbálta még a magyar cigarettafajtákat, de feltett szándéka. Van egy romantikus cigányzenét tartalmazó cd-je a kocsiban, amit kedvel, de élőben még nem húzták a fülébe.

Elmondta, rengeteg emberrel találkozott első magyarországi útján, nagyon tetszett neki Budapest, romantikusnak találta, és szeretne visszajönni, ha teheti. Addig is hazaviszi a 34 üveg bort, és paprikás csirkét készít a barátainak.