Bálint Antónia pasija szabadlábon vásárolgat

2007.09.14. 18:44
Földesi-Szabó Lászlót - aki amellett, hogy Bálint Antónia élete párja, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kuratóriumi elnöke is - még 2007 tavaszán tartóztatták le csempészet és adócsalás gyanúja miatt. Ha a józan paraszti észre hagyatkozunk, különlegesnek tűnhet az, hogy ha valaki lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, hogyan pöröghet mégis a Rózsakert forgóajtójában. Ha viszont félretesszük a paraszti logikát, rögtön kiderül: nincsen ebben semmi különös.

Egy szemfüles feljelentőnktől érkezett a hír: "Szerda este 20 óra magasságában a Rózsakert bevásárlóközpont forgóajtójában futottam össze (szembe) Földesi-Szabó Lászlóval, Bálint Antónia legutolsó expasijával. A mobiltelefonüzletben intézett ügyet, majd gyorsan távozott egy új Mercedes A vagy B osztályos járművével. Nagyon jól öltözött volt és fittnek nézett ki. Biztos a szabad levegő miatt" - jelentette Bandi bácsi.

Földesi 117 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd augusztusban szabadlábra helyezték. A bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, a végzést azonban a Főügyészség megfellebbezte és háziőrizet elrendelését indítványozta, ám a Fővárosi Bíróság helybenhagyta a lakhelyelhagyási tilalmat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Földesi-Szabó László nem mozdulhat ki a lakásából, hanem csak annyit, hogy nem hagyhatja el Budapest és Pest megye területét.

Lakhelyelhagyási tilalmat, vagy háziőrizetet akkor szokott elrendelni a bíróság, ha az előzetes letartóztatással elérni kívánt célokat ezekkel az intézkedésekkel is biztosítani tudják. Az előzetes letartóztatás legfontosabb céljai közé tartozik, hogy "a terhelt ne hiúsítsa meg a bizonyítékokat", ne szökjön meg, és ne veszélyeztesse a bizonyítást. A Büntetőeljárási törvény alapján a lakhelyelhagyási tilalom és a háziőrizet között az a legnagyobb különbség, hogy míg az első esetben a "terhelt" egy meghatározott területet, körzetet nem hagyhat el engedély nélkül, addig a második esetben a háziőrizet alatt álló személy a bíróság által kijelölt lakást (házat és kertet) nem hagyhatja el. Tehát Földesi-Szabónak - mivel ellene csak lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el - nem kellett kiharcolnia, hogy a bíró mindennapi szükségletként a bevásárlóközpontban grasszálást, és a mobilvásárlást is felsorolja, mert neki Pest megyén belül mindent szabad. Még moziba is mehet, ha akar.