Fonogram 2008: Ismer minket valaki esetleg?

2008.01.24. 14:50
Az évi rendes és nagyon különös Fonogram díjátadót a tévében percről-percre végigizgulhatták, mi ezért inkább a díjazottakkal és a nem díjazottakkal csevegtünk a már nem közvetített afterpartin. Az év rejtélye Mark, és megtudtuk, a győzelem ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint Al Pacino Oscar-díja.

"Túl hamar megismertem a magyarországi mainstreamet ahhoz, hogy ne legyenek olyan ambícióim, hogy közéjük akarok kerülni" - válaszolta Zságer Balázs arra a kérdésünkre, hogy zenekarának a magyar rádiók által gyakran játszott dala, a Wings of Love tudatos slágertervezés eredménye-e. A Zagar frontembere titokzatosan úgy fogalmazott, zenekara a feketebárány ezen az estén, de nincs bennük emiatt semmiféle komplexus.

És a Fonográf-díjat nyerte...

Klikkeljen a változatos színvonalú popszakmára!

Biztosra vettük, hogy a Zagar tavaly ősszel megjelent lemeze fog győzni az elektronikus lemez kategóriában, inkább csak a díjat átadó, és azt zavarában Fonográfnak tituláló Hamvai P.G. jelenléte okozott kisebb meglepetést, mivel ők meglehetősen eltérő műfajokban (Norbi-aerobik aláfestő tuc-tuc vs. elektronikus tánczene) tevékenykednek.

Maga a díjátadó egyébként kiköpött olyan volt a helyszínen, mint a televízióban, legfeljebb annyi kulisszatitokkal tudunk szolgálni, hogy az eseményt felvezető vicces animátor, Sági Kálmán elmagyarázta, hogy mi, közönség legyünk az élő motor, és amikor a Subscribe énekese ifjonti hevületből, és Anthony Kiedis iránti tiszteletből felmászott a világosító állványra, Abaházi Csaba műsorvezető és néhány technikus gyöngyöző homlokkal figyelte, vajon leesik-e, és persze, hogy nagyon meleg volt a nézőtér tetején. Amúgy mi is pont annyit borzongtunk a helyszínen, mint a képernyő előtt ülők.

Boldogság, szomorúság, kétség

A díjazottakhoz fűződő személyes véleményünkről csak annyi, hogy a Belga és Zagar győzelmének nagyon örülünk, a PASO, a Ludditák és a Kerekes Band nem győzelmét nagyon sajnáltuk, a legkevésbé Ákos dupla győzelmén lepődünk meg, azzal pedig roppant boldoggá tenne minket valaki, ha elmagyarázná, mi ez a Mark nevű énekes körüli felhajtás. Méltányoljuk ugyanakkor a változatosságot. Mint azt Mihalik Viktor, a legjobb rockalbum díjával kitüntetett Bikini dobosa mondta a Velvetnek a díjátadó után: "nem győzhet mindig a Tankcsapda."

Akik az Arany Zsiráfból drótot hajtogattak

Ezért is foglalkozunk inkább a nagyon különös Fonogram gála tanulságokban, izgalmakban gazdag - és a tévében nem mutatott - afterpartijával. Egy interjú reményében az életműdíjjal kitüntetett Balázs Fecót és Ákost is lázasan kerestük a gála után, de sietve elhagyták a helyszínt. Ahogy telt-múlt az idő, a popszakma hangulata viszont egyre oldottabb lett. A már említett Zságer a műsor után nem sokkal még arról beszélt, hogy az ehhez hasonló díjátadók arra legalább jó fórumok, hogy szélesebb közönség megismerje a szubkultúrának azon szegmeneseit - mint például a díszletmászós és az Év Modern Rock Albuma díjjal kitüntetett Subscribe-ot - amelyekről más forrásból nem biztos, hogy értesülne. Később Tóth Szabolcs a Sugarloaf zeneszerzője csiszoltan kritizált.

"Néhány éve még drótból készült Arany Zsiráfot kaphattak az előadók. Mi pedig kihajtogattuk a díjunk drótját, mert komolytalannak találtuk." Tóth Szabolcs elmondta, bár a zenekar jelen volt, idén sajnos nem látta a díjátadót, mert az élő televíziós közvetítés megkezdése után érkeztek, ezért nem léphettek be a terembe dacára annak, hogy VIP-jegyük volt. Egyébként több popzenész és kolléga is így járt, főleg azok, akik a gálaest közben jelentősen fogyasztottak a körbejáró pincérek tálcájáról, és kiszólította őket a szükség.

A zongorázás annyira megy, hogy dalokat szerzek rajta

Klikk a duplázó Markra!

Miután túl sok hangszeres zenésszel - köztük a kategóriájában győztes Loop Doctors jazzformációt létrehozó Romhányi Áronnal és Szendőfi Péter jazzdobossal - beszéltünk rövid idő alatt, puszta kalandvágyból a Josh és Jutta nevű dance-csapat férfitagjánál kezdtünk érdeklődni afelől, nem lenne-e kedve a playback helyett élő koncerteket adni. "Erre illik azt mondani, hogy igen, de én ízig-vérig elektronikus zenész vagyok. A zongorázás annyira megy, hogy dalokat szerzek rajta." Háta mögött ekkor távozott kacagva az este nagy reménységeként számon tartott, két kategóriában jelölt, a színpadi megjelenésre nagy hangsúlyt fektető és végül díj nélkül maradt The Moog zenekar (ezt a tényt és a címben olvasható mondatot, miszerint "Ismer minket valaki esetleg?" egyaránt a kategóriagyőztes Subscribe-nak köszönjük).

Nem kell megérteni, ki miért kap díjat

Éreztük, a beszámolót az esemény összegzésével, a nagy tanulságok levonásával illene zárnunk. Ezt azonban megtette helyettünk a ruhatár környékén a partik, események elmaradhatatlan vendége, Erdőhegyi Brigitta . "Rejtélyes, ki mikor, miért kap díjat, nem is kell megpróbálni az ilyet megérteni. Al Pacinót hétszer jelölték Oscar-díjtra, és nyolcadszorra kapta meg. Azt nem értem, például a Keresztapáért miért nem kapott."

Fonogram 2008 díjazottak


Az Év Hazai Rock Abuma - BIKINI - Őrzöm a lángot (EMI)

Az év Külföldi Rock Albuma - EAGLES - Long Road Out Of Eden (Universal Music)

Az Év Hazai Modern Rock Albuma - SUBSCRIBE - Stuck Progress To Moon (Hammer Music)

Az Év Külföldi Modern Rock Albuma - AVENGED SEVENFOLD - Avenged Sevenfold (Warner Music)

Az Év Hazai Pop Albuma - MARK - Ments meg szerelem! (mTon)

Az Év Külföldi Pop Albuma - AMY WINEHOUSE - Back To Black (Universal Music)

Az Év Hazai Jazz Albuma - LOOP DOCTORS - High Voltage (KCG)

Az Év Hazai Világzenei Albuma- NAPRA - Jaj, a világ (Folkeurópa)

Az Év Hazai Dance vagy Electro Albuma - ZAGAR - Cannot Walk Fly Instead (CLS Music)

Az Év Külföldi Dance vagy Electro Albuma - DAVID GUETTA - Pop Life (EMI)

Az Év Hazai Szórakozató Zenei Albuma - BERECZKI ZOLTÁN-SZINETÁR DÓRA - Musical Duett (EMI)

Az Év Hazai Rap vagy Hip-hop Albuma - BELGA - Zigilemez (1G)

Az Év Külföldi Rap vagy Hip-hop Albuma - KANYE WEST - Graduation (Universal Music)

Az Év Hazai Gyermek Albuma - KASZÁS ATTILA - Kit ringat a bölcső, Janikát... (mTon)

Az Év Felfedezettje - MARK (mTon)

Az Év Dala - ÁKOS - Adj hitet (Falcon Media)

Az Év Hazai Zenei DVD-je - ÁKOS - Még közelebb (Falcon Media/mTon)