horoszkóp

A magyar celeb bírja a frontot, csak a kutyája nem

2007.07.03. 09:50
A radikális, hirtelen jött meteorológiai változások szinte mindenkit megviselnek. Kivéve a magyar celebeket: Dévényi Tibor inkább a válása miatt ideges, Bajor Imre szerint a frontérzékenység korfüggő, Csala Zsuzsa pedig csak a kutyájáért aggódik.

Miután az elmúlt hetekben az időjárás tekintetében kijutott a jóból - volt vihar, harminchat fok, és nyárhoz nem illő húszfokos, szeles idő -, érdemes megnézni, hogy miként reagál ezekre a változásokra a szervezetünk. És vajon hogyan a celebritásoké? Meglepő módon ugyanúgy.

Strapabíró sztárok

Mivel nem lehet jól behatárolható csoportokhoz kötni azokat, akik érzékenyebben reagálnak az időjárásban beállt változásokra, mint mások, ezért gyors celebfelmérésünkben is igyekeztünk minél nagyobb kanállal meríteni. Megkerestünk fiatalt, idősebbet, nőt, férfit, színészt, zenészt, műsorvezetőt. Kiábrándító válaszokat kaptunk.

Hírességeinket ugyanis semmi sem befolyásolhatja munkájuk elvégzésében. Bajor Imre elmondta, hogy neki a frontérzékenység szerencsére kimaradt, de véleménye szerint a dolog korfüggő. A mamájának például rendszeresen hasogat a dereka, és az ilyenkor tett - időjárásra vonatkozó - jóslatai be is jönnek. Dévényi Tibort is elkerülte egyelőre a migrén, vagy az ízületi fájdalom, bár a hidegfrontok idején kicsit idegesebb, mint normális esetben. Tekintve azonban, hogy épp válófélben van, idegeskedésre mostanában front nélkül is van oka.

A Bogdán Csaba-Szandi házaspárra sem jellemző, hogy bármilyen hatással lenne rájuk az idő. Csala Zsuzsa elmondta, hogy ő most kifejezetten boldog, hogy kicsit hűvösebb van, de nem maga miatt, hiszen rá semmilyen hatással sincs sem a hirtelen jött hideg, sem a korábbi melegfront. A kutyája, egy 120 kilós bernáthegyi miatt viszont nagyon is aggódott napokig, mert szegénynek szörnyű melege volt. Kitért még a klímaváltozásra is: "Megváltozott a világ, hó esik ott, ahol még soha".

Az egyetlen sztár, aki fel tudott mutatni egy rendes migrént, Hoffmann Mónika volt. Ő azt mondta, hogy akkor szokott szörnyű lenni, amikor nagyon párás, nyomott az idő. Ilyenkor vagy lefekszik aludni, vagy megiszik egy erős kávét tej és cukor nélkül. Neki ezek a módszerek eddig beváltak.

Ami az egész hátterében áll

Klíma és üzlet
Egy angol felmérés kimutatta, hogy 20°C fok fölött a melegételek eladása nagyon visszaesik, ezért felhívták a figyelmet arra, hogy az egyes cégek számoljanak az időjárással is a várható eladások tervezésekor. Hasonló jellegű ingadozásról számolhatnak be a tévécsatornák is, ahol jó idő esetén kisebb nézőszámmal kell kalkulálni, bár ez józan ésszel végiggondolva sem meglepő jelenség.

A fő panaszokat a hirtelen beálló változások okozzák. A legtöbb problémát kiváltó tényezők a hőmérséklet- és a légnyomásváltozás, illetve a páratartalom hirtelen megnövekedése vagy csökkenése. Az ilyen jellegű panaszok főleg azokra vannak hatással, akik stresszes életmódot élnek, vagy van egyéb pszichoszomatikus problémájuk is. Általánosságában elmondható ugyan, hogy a melegfront hatására az emberek ingerlékenyebbek, fáradékonyabbak és álmosak lesznek, míg a hidegfront pont ellazulást, tompább reflexeket okoz.

Az állatok majd megmondják

Ha nem akarunk a meteorológusok kénye-kedve szerint rosszul lenni, akkor érdemes figyelni a környezetünket. Elődeink egy csomó technikát dolgoztak ki arra, hogy miként lehet megjósolni a várható hőmérsékletet, vagy az esőket. Eső közeledtére utal, ha a megszokottnál erősebben csípnek a legyek, a szúnyogok, ha a madarak a szokásosnál hangosabban csivitelnek, ha a fecskék alacsonyan szállnak, ha a hangyák izgatottak gyűjtik össze a tojásaikat, és még sok más hasonló dolog, amiket nagy valószínűséggel nem fogunk a városban tapasztalni. Viszont akkor is esni fog, és ilyen van a városban is, ha nyilall a tyúkszemünk, vagy viszket a talpunk, a hónaljunk vagy a fülünk. Száraz időt többek között a tiszta napfelkelte, a bőséges harmat, vagy a tücsök éjszakai ciripelése jelezhet. Hideg idő várható, ha a Nap sugarai már napfelkelte előtt látszanak, vagy ha a csillagok nagyon fényesek.