'A zenébe én soha nem fáradok bele'

2004.03.30. 12:17
A versenyből szombaton kiesett versenyző, akinek Tilla hamarjában, még a színpadon megalkotta és odaadományozta a 2004-es év Legjobb Férfihangja címet, a versenyt követően is igen elfoglalt. Egyelőre ugyan csak Megasztáros kötelezettségei okán, de remélhetőleg a jövő ennél többet is tartogat számára.
Lacit útban hazafelé sikerült felhívnunk, kezdeti megilletődöttsége után szerencsére belelendül, és egyre lelkesebben mesél nekünk kiesését követő terveiről, és arról, hogy "jól van ez így".

A véletlen zenéje

Tekintse meg képeinket!
"Semmi nem véletlen - állítja Laci kiesésére célozva, ami miatt egyébként nem szomorkodik - Isten gondolatai kifürkészhetetlenek. Ő úgy gondolta, most van itt az ideje, én pedig már eddig is rengeteg csodás dolgot kaptam ettől a versenytől".

Az sem lehetett véletlen szerinte, hogy a Megasztár három hónapja alatt annyi minden történt az életében. "Ez alatt a 12 hét alatt csupa olyan dolog teljesült, amire évek óta vágyom, és itt nem csak a basszusgitárra gondolok. Amikor például nyolc éve, életemben először hallottam jazzt, még nem is igazán értettem, milyen zene is ez tulajdonképp, de azonnal elfogott a vágy, hogy bárcsak úgy tudnék énekelni, mint az az ember ott a színpadon. Sőt úgy éreztem, hogy én talán még jobban is tudnám csinálni." - vallja be a rá jellemző kedves őszinteséggel Laci. "Csodálatos volt, hogy most, a Megasztár alatt újra találkoztam a zenésszel, aki akkor annak a zenekarnak a vezetője volt, és elmondta, hogy nekem drukkolt és tervei vannak velem". Szintén ilyen jelentőségű ajándéknak érzi a sorstól a duett lehetőségét Király Lindával, "és persze ott az a fantasztikus basszusgitár is, amihez talán soha nem juthattam volna hozzá - ezeket most mind megadta nekem az Isten.

Ilyen hit mellett nyilván csak apróbb figyelmetlenség lehet a Mindenhatótól, hogy Laci a csodás események ellenére még nem kapott konkrét megkereséseket.

Akikkel nem

Bár a már korábban kiesett versenyzők közül például Edmonddal is beszéltek jövőbeni közös fellépésekről, nem nagyon volt idejük tervezgetni, hisz a Megasztár keretében szervezett fellépések még majdnem az év végéig lefoglalják a 12 döntőst.

Unokatestvérével, Gáspár Győzővel sem terveznek közös fellépéseket: "mindketten más úton járunk, és most már csak rajtam múlik, hová jutok el." - indokolja Laci. A verseny azért ezen a téren is hozott újdonságot az életébe: "Győzivel nem nagyon találkoztunk eddig, úgyhogy annak mindenképp örülök, hogy megismertem őt, és jólesik, ha büszke rám."

A karrier és a család

Lacit elfoglaltságai már most is a fővárosba szólítják, és ez a jövőben várhatóan egyre gyakrabban így lesz. Családja és barátai révén azonban Balassagyarmathoz kötődik, és ezt ezután sem szeretné feladni. Azt reméli, a későbbiekben talán megengedhet majd magának Budapesten is egy lakást, hogy amikor ő esetleg hetekig nem tud hazautazni, a családja jöhessen hozzá. "Nekem is szükségem van rájuk, és nekik is rám." - ismeri el az énekes, aki már alig várja, hogy viszontlássa feleségét és 16 hónapos kislányát. Bár az elmúlt hetek eseményei okán nagyon fáradt, és holnap már ismét Budapestre szólítják kötelezettségei, nem bírta tovább a családja nélkül és úgy döntött, délutánra hazaugrik meglátogatni őket. "A családom, a zene és Isten - ezek a legfontosabbak az életemben"- sorolja fel az életét vezérlő szentháromság elemeit Laci.

Jó érzés, hogy magamért is szeretnek

A versenyzőknek a 12 hét alatt rengeteg műfajban kellett bizonyítaniuk képességeiket a swingtől a rockon vagy popdalokon át egész a - legutóbb sorra került - musicalekig. Bár Laci sokszor kényszerült tőle idegennek hitt stílusok felvállalására, most már azt vallja: "mindenképp örülök annak, hogy kipróbálhattam magam, és bevált! Volt persze olyan stílus, amit magamtól sose jutott volna eszembe kipróbálni, de most már nagyon jó tudni, hogy ezeket is el tudom énekelni, és közben végig én magam vagyok. Mert ez azt is mutatja, hogy az emberek magamért szeretnek." A fiú azt is elárulta, nagyon igyekezett odafigyelni arra, hogy az ismertség ne szálljon a fejébe, és úgy gondolja, hogy sikerült önmagának maradnia.

Laci elmondta, hogy amikor alkalma volt saját magának dalt választani, igyekezett nemcsak a saját, hanem a közönség szempontjait is figyelembe venni "olyan dalt próbáltam keresni, ami szakmailag is elismert, és az embereknek is tetszik, dallamos és érthető."

Tervek és megérzések

Klikk a képre!
Mindezek ellenére a jövőben sem vágyik Robbie Williams babérjaira. "Nagyon szeretnék popzenét is játszani soulos, funkys, latinos, rythm'n blues-os beütésekkel, élő hangszerkísérettel, de ezzel párhuzamosan egy smooth jazzes zenekar is szerepel a terveimben. Az utóbbi szakmailag segítene, az előbbivel pedig egy szélesebb körű hallgatóságnak tudnék örömet szerezni." - vázolja Laci elképzeléseit. "Tudom, hogy mindkettőt tudnám csinálni, és nem is mennének egymás rovására, meg aztán várják is tőlem az emberek. De a zenébe én nem tudok belefáradni, nekem ez a mindenem."

Laci azt is elárulta, ő már sejti, ki lesz a verseny győztese. "Logika is van benne és megérzés is" - árulta el jövőbelátó képességei titkát, de ennél többet nem szeretett volna mondani, mert nem szeretné a döntő előtt senki véleményét befolyásolni. Ugyanígy nem árulta el azt sem, volt-e kedvenc zsűritagja (holott a tagok közül ismerünk olyat, aki nagyon is a szíve csücskében hordta), csak annyit mondott a maga szerény és őszinte stílusában: "a zsüritagok mindegyikében mást és mást láttam, más miatt tisztelem őket".

2004 Legjobb Férfihangja nem szállt el magától

Laci mindenesetre örül annak, hogy a folyamatos önképzés és fejlődés során nemcsak zeneileg, de emberileg is meg tudott nyílni a nézői számára. "Én itt hitet kaptam ez alatt az idő alatt, azt, hogy merjek magamban hinni. Hiszen ahhoz képest, hogy én már azzal is megelégedtem volna, ha csak a zenémet és hangomat megszeretik, a végére megismertek az emberek és azért szerettek, amilyen vagyok."

Azt várnánk, hogy színpadon kívül rokonszenvesen szerény fiút zavarba ejti önnön népszerűsége. Laci azonban a legjobb módját választotta a sokk feldolgozásának: "nagyon örülök neki, hogy szeretnek az emberek, nagyon jólesik, mert erőt tudok meríteni belőle. Igazából nem is szeretem rajongóként emlegetni őket, én szurkolókként gondolok rájuk" - mondja szerényen 2004. Legjobb Férfihangja.